Hälsonomi
Hur påverkar pengar och ekonomi måendet och relationer? Går det att bli av med ekonomisk oro? Hur ska vi dela på utgifterna om vi har gemensam ekonomi men olika lön? Och hur tar jag tag i min ekonomi - utan att det känns jobbigt? Här hittar du tips, inspiration och svar på de frågor du antagligen funderat på.
En historiepodd om tidernas värsta krascher
Häng med på en resa genom fyra omskakande finanskriser som lämnat djupa spår den svenska ekonomin. Perfekt att ha lurarna när ligger på stranden, målar om staketet eller bilar genom sommarsverige. Vem vet, kanske lär du dig till och med något om hur du kan skydda din egen ekonomi mot framtida bakslag.
Ekonomiska kriser
Finanskrisen 2008 – från dröm till katastrof
Under tidigt 2000-tal blomstrade USA:s bostadsmarknad. Banker över hela landet lånade ut pengar till i princip vem som helst – så länge det fanns en fastighet inblandad. Drömmen om att äga sitt hem hade aldrig känts mer uppnåelig. Priserna steg spikrakt uppåt och hade gjort det ända sedan 1990-talet. Det verkade som en evig uppgång - tills allt rasade.
I slutet av 90-talet tog internet oss med storm. Teknikbolagen rusade på börsen, nya startups poppade upp lika snabbt som dagens memes i TikTok-flödet, och ALLA ville vara med. Köpa aktier. Starta bolag. Göra sig en hacka på “det nya”. Tekniken kändes nästan magisk – gränslös. Men sen kom kraschen. Bubblan sprack, börser rasade och bolag försvann över en natt. Kvar stod tusentals småsparare – med tomma konton och en enda fråga: Vad var det som hände?
90-talskrisen – då festen tog slut
Det sena 1980-talet i Sverige var en tid av pudelfrillor, benvärmare, solsveda från solariet – och pengar. Det var glada dagar. Börsen gick upp, arbetslösheten var låg och folk hade pengar att spendera. Optimismen var total. Alla ville äga – och helst göra det med lånade pengar. Och varför inte? Allt pekade ju uppåt. Fastighetspriserna rusade, lönerna steg, och plötsligt kändes det som att hela Sverige kunde bli rikt bara genom att köpa en fastighet eller två. Men som med alla fester tog också den här slut – och baksmällan blev smärtsam.
Depressionen 1929 – en dröm som blev mardröm
Det glada 1920-talet i USA var en tid av fart, flärd och framtidstro. Ekonomin gick som tåget, New York-börsen steg stadigt och optimismen var stark. Folk köpte bilar, dammsugare och aktier – många lånade till och med pengar för att hoppa på tåget mot rikedom. Vad kunde gå fel när börsen bara pekade uppåt? Allt visade det sig.
Hälsa och ekonomi
Så ökar du din ekonomiska självkänsla
Idag verkar "alla" leva glossiga lyxliv med resor, fina hem och dyra prylar. Ja, i alla fall i sociala medier. Och även om man egentligen vet att det oftast är en fasad, kan det få en att känna sig otillräcklig och stressa över sin egen ekonomi. Men hur undviker man den där jämförelsesjukan? Här får du tips på hur du kan sluta jämföra dig med andra, stärka din ekonomiska självkänsla och må bättre.
”Sitt lugnt i båten” eller ”Ha is i magen” har toppat många ekonominyheter den senaste tiden. Det är kanske lättare sagt än gjort när sparandet krymper i rasande takt och de röda siffrorna svider i ögonen. Men om du sparar på lång sikt finns det några viktiga saker att påminna dig själv om för att hålla huvudet kallt och undvika förhastade beslut när börssiffrorna lyser rött.
7 frågor om styrränta och inflation
Styrräntan och inflationen har toppat nyheterna ett bra tag nu, vilket kanske inte är så konstigt. Det är nämligen två viktiga begrepp som påverkar vår ekonomi på olika sätt, alltifrån hur mycket en kopp kaffe kostar till hur stora lån vi har råd med. Men vad innebär styrränta, hur hänger den ihop med inflationen och hur påverkas jag som konsument? Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna.
Det är svårt att undvika de där tråkiga och oväntade utgifterna. Plötsligt lägger kylen av, bilen går inte igenom besiktningen eller en tand går sönder. En buffert bör alla ha för att behålla lugnet när de oförutsedda kostnaderna dyker upp. Men trots det saknar varannan svensk buffertsparande enligt en rapport från Finansinspektionen. Låt oss hjälpa dig komma igång med ditt sparande!
Hur går man från 0 - 12 miljoner? 16 frågor till Ekonomigurun
Pingis Hadenius och Nordax-Hanna ställer frågor till Christian aka Ekonomigurun som berättar hur han gick från 0 till 12 miljoner på kontot på bara fem år. Vilka fördelar vs nackdelar finns det med att “plötsligt” ha pengar och hur känns det att vara offentlig med sitt kapital? Dessutom - Sveriges bästa ekonomihack. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på En Economistas Podcast.
Alexander Norén svarar på 9 frågor om AI
Vår favoritgäst och favorit-AI-expert Alexander Norén är tillbaka och pratar med Pingis Hadenius och Nordax-Hanna om vad som hänt inom AI sedan sist. Stämmer det att ”AI är bara en fluga”? Eller är det bara vi människor som är lite tröga? Och går det att bli rik med AI? Lyssna på hela samtalet i En Economistas Podcast.
Sätt en budget och kom i sparform
Visst är det jobbigt att komma på saker för sent? Att ni skulle börjat semesterspara i god tid eller byggt upp en buffert ifall tvättmaskinen skulle gå sönder. Nu är det nytt år och dags att göra om, göra rätt. Här kommer därför några tips på hur du upptäcker onödiga utgifter och kan spara lite mer varje månad.
7 nyårslöften som ger dig ett rikare liv
Nytt år, nya möjligheter brukar man säga. Och varför inte ta chansen nu när ett blankt blad ligger framför dig? Här är våra bästa förslag på nyårslöften som du kommer kunna hålla
Spenderar du som en medelsvensson?
Hur många har egen pool och hur många miljonärer finns det i Sverige? Vad lägger andra på mat, skönhetsbehandlingar, taxi, krogen, hästar, handväskor, jakt och båtar? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut några vanliga uppfattningar och missuppfattningar om svenskarnas ekonomi. Vill du lyssna på hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
Ekonomiska lifehacks
Pingis Hadenius och Nordax-Hanna pratar med Instagram-profilen Jenny aka Ekonomiska Lifehacks som kittlar sparsuget genom att addera lite tävlingsmoment. Lönar det sig att vara generös? Är pengaintresse genetiskt? Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
Så får du bra ekonomisk karma
Hur påverkar inställningen till pengar vår privatekonomi? Varför säger Pingis “Arigato” varje gång hon köper något? Och lönar det sig att vara generös? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna går igenom de viktiga frågorna kopplade till så kallad ekonomisk karma. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
11 frågor om föräldraledighet och föräldrapenning
Föräldrapenning betalas ut för att du ska kunna vara hemma från jobbet och ta hand om ditt barn. Och visste du att numer kan även morfar, farmor eller grannen vara föräldraledig? Möjligheterna är många och det kan vara svårt att få grepp om reglerna som gäller och därför har vi samlat de vanligaste frågorna kring föräldraledighet och föräldrapenning.
Relationer och ekonomi
11 frågor om föräldraledighet och föräldrapenning
Föräldrapenning betalas ut för att du ska kunna vara hemma från jobbet och ta hand om ditt barn. Och visste du att numer kan även morfar, farmor eller grannen vara föräldraledig? Möjligheterna är många och det kan vara svårt att få grepp om reglerna som gäller och därför har vi samlat de vanligaste frågorna kring föräldraledighet och föräldrapenning.
“Jag swishar dig sen”. Har du hört den och sen aldrig sett röken av de där pengarna? Och visst känner man sig snål när man ber om en swish?. Men självklart råkade det vara den där kompisen som alltid "glömmer" att swisha. Hur hanterar man det? Och vad gör du när barnen alltid ber om en slant? Här går vi igenom de vanligaste frågorna om vett och etikett för swish och pengar.
Vad kostar det att skaffa barn?
Finns det en optimal ekonomisk tajming för att skaffa barn? Vad behöver man tänka på inför andra, tredje eller fjärde barnet? Varför reser Pingis med resepotta? Och hur var det nu, skulle man barnspara eller inte? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna går igenom de viktiga frågorna kopplade till ekonomi, blöjor och vab. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
Så bygger du barnens ekonomiska självkänsla
Barn gör som du gör, inte som du säger! Närmare 90% av alla barn tar med sina ekonomiska beteenden hemifrån. Hur ger man dem rätt förutsättningar för att bli ekonomiskt självständiga och få respekt för pengar utan att skapa stress? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna tar upp sina erfarenheter och ger tips kring hur du lär dina barn hantera pengar på ett sunt sätt. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas Podcast.
Kan en Spara och en Slösa vara lyckliga tillsammans? Hur tar man upp ekonomiska frågor med sin partner? Ska den som tjänar mer också betala mer? Vi ställer frågor till Günther Mårder om relationer, separationer och jämställd ekonomi. Här hittar du svaren på några av frågorna. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
9 frågor till juristen Nadja om pengar och paragrafer
Juridik kopplat till din ekonomi är viktigt att ha koll på, framförallt innan du går in i nya livsavgörande händelser. Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut frågor om pengar och paragrafer tillsammans med Nadja Hatem, grundare av legal-techbolaget och juristbyrån Kliently. Vill du höra precis allt som sas? Lyssna på en Economistas podcast.
Spartips
”Sitt lugnt i båten” eller ”Ha is i magen” har toppat många ekonominyheter den senaste tiden. Det är kanske lättare sagt än gjort när sparandet krymper i rasande takt och de röda siffrorna svider i ögonen. Men om du sparar på lång sikt finns det några viktiga saker att påminna dig själv om för att hålla huvudet kallt och undvika förhastade beslut när börssiffrorna lyser rött.
Har du lagt den där efterlängtade vårjackan i kundkorgen eller sitter du redo att boka en resa? Ta ett djupt andetag och fråga dig själv vad din "sparsamma" farfar skulle ha gjort med skatteåterbäringen. I dessa skakiga tider kan han faktiskt haft en poäng. Här är därför 7 lite tråkigare sätt att använda din skatteåterbäring på - som skulle göra din farfar (eller morfar) stolt.
Det är svårt att undvika de där tråkiga och oväntade utgifterna. Plötsligt lägger kylen av, bilen går inte igenom besiktningen eller en tand går sönder. En buffert bör alla ha för att behålla lugnet när de oförutsedda kostnaderna dyker upp. Men trots det saknar varannan svensk buffertsparande enligt en rapport från Finansinspektionen. Låt oss hjälpa dig komma igång med ditt sparande!
Så sänker du dina matkostnader
Priserna på matvaror har blivit tre gånger så höga sedan 80-talet enligt SCB:s konsumentprisindex (KPI). Men trots att inflationen är hög finns det undantag som gör att det fortfarande går att hitta mindre dyra varor. Fryst fisk, purjolök och grovt bröd har faktiskt blivit billigare det senaste året. Och eftersom att maten står för en stor del av våra hushållskostnader så är det bra att se över sina inköp. Därför kommer här våra bästa tips för en lågkost(nads)diet.
Dags att deklarera? Skatteavdragen du inte vill missa
Det närmar sig för deklarationen 2025 och det är lätt att missa alla skatteavdrag du kan göra. Här kommer därför en lista från oss med avdrag som du inte vill missa. Och du, vänta inte tills 2 maj, ta fram din deklaration nu och få det gjort. Det kommer kännas så bra efteråt.
Hur går man från 0 - 12 miljoner? 16 frågor till Ekonomigurun
Pingis Hadenius och Nordax-Hanna ställer frågor till Christian aka Ekonomigurun som berättar hur han gick från 0 till 12 miljoner på kontot på bara fem år. Vilka fördelar vs nackdelar finns det med att “plötsligt” ha pengar och hur känns det att vara offentlig med sitt kapital? Dessutom - Sveriges bästa ekonomihack. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på En Economistas Podcast.
Sätt en budget och kom i sparform
Visst är det jobbigt att komma på saker för sent? Att ni skulle börjat semesterspara i god tid eller byggt upp en buffert ifall tvättmaskinen skulle gå sönder. Nu är det nytt år och dags att göra om, göra rätt. Här kommer därför några tips på hur du upptäcker onödiga utgifter och kan spara lite mer varje månad.
7 nyårslöften som ger dig ett rikare liv
Nytt år, nya möjligheter brukar man säga. Och varför inte ta chansen nu när ett blankt blad ligger framför dig? Här är våra bästa förslag på nyårslöften som du kommer kunna hålla
Kul med jul utan pengastrul
Går det att fira jul och ha kul men utan pengastrul? Javisst är det möjligt, utan att det blir löjligt. Det gäller bara att tänka till, dra ner på en och annan sill. Inspireras av våra bästa tips som kommer här - läs och lär!
12 sätt att sänka dina elkostnader
Minusgrader och krispig snö varvas med regn och slask. Det oförutsägbara vädret gör även att elpriset kan variera kraftigt från en dag till en annan. Priserna i södra Sverige påverkas samtidigt av att priset på gas stiger, framförallt iTyskland. Oavsett prisnivå, kommer det inte vara gratis med el. Här är därför några smarta spartips för att sänka dina elkostnader.
6 frågor och svar om ISK-konton
Skatten för ISK-konton kommer att sänkas under 2025, från 1,086 procent till 0,888 procent. Idag sparar över 3 miljoner svenskar i så kallade ISK-konton, ett investeringssparkonto som du kan använda för att spara enkelt i aktier, fonder och andra värdepapper. Men hur funkar egentligen ett ISK-konto, varför höjs skatten och när är det lönsamt med denna sparform? Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna.
Spenderar du som en medelsvensson?
Hur många har egen pool och hur många miljonärer finns det i Sverige? Vad lägger andra på mat, skönhetsbehandlingar, taxi, krogen, hästar, handväskor, jakt och båtar? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut några vanliga uppfattningar och missuppfattningar om svenskarnas ekonomi. Vill du lyssna på hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
Inför bostadsköpet
Funderar du på om det är bra läge att köpa bostad? Det är lätt att bli villrådig i dessa tider med stigande bolåneräntor och skakiga tider. Kommer priserna att stiga eller sjunka? Eftersom det är svårt att veta säkert hur bostadsmarknaden ser ut framöver har vi några tips på hur du kan tänka.
4 knep för att vinna en budgivning
I Sverige blir det oftast budgivning när du ska köpa en bostad. Säljaren hoppas på ett högre pris än det som står angivet i annonsen. En budgivning kan vara stressande när du väl fastnat för en bostad du gillar. Därför är det bra att förbereda sig på hur en budgivning går till och vilka knep du kan använda för att öka chanserna att vinna - utan att gå över din maxgräns.
Innan du köper en bostad bör du granska bostadsrättsföreningens ekonomi. En låg månadsavgift betyder inte per automatik att ekonomin är bra. Att ta en ordentlig titt på föreningens årsredovisning är a och o innan ett bostadsköp. Vi vet att det kan kännas överväldigande att granska en årsredovisning men du kan vara lugn - vår checklista hjälper dig.
8 tips för att köpa ett framtidssäkrat hus
Går du i husköpartankar? Då kan det vara läge att hålla utkik efter hållbara hus som klarar eventuella översvämningar och stigande elpriser. Klimatförändringarna innebär nya krav på våra bostäder som du som blivande husägare bör ha i åtanke. Enligt en Novus-undersökning på uppdrag av Länsförsäkringar vill två av tre bo hållbart men är osäkra på vad de ska leta efter. Här är därför en checklista över vad som är viktigt att ta hänsyn till om du vill köpa eller bygga en hållbar bostad. Bor du redan i ditt drömhus? Grattis! Då kan du använda tipsen för att framtidssäkra ditt hus.
“Borttagen före visning”? Ännu en lägenhet som försvinner utan att du haft en chans att buda på den. Får det gå till så här? Ja, det är faktiskt tillåtet att lägga ett bud innan visning, ett så kallat förhandsbud. Här är våra bästa tips för att lyckas med bostadsköpet utan budgivning.
Varför ska man skriva ett samboavtal?
Ska ni flytta ihop? Då är det viktigt att ha koll på vad som gäller om ni en dag skulle flytta isär. Bara för att vara på den säkra sidan. Enligt Sambolagen delas nämligen bostad och bohag lika vid en separation (under förutsättning att det införskaffats för gemensamt bruk) och detta oavsett om en av er betalat en större del. Därför är det bra att skriva ett samboavtal som specificerar hur just ni vill göra.
Olika typer av bedrägerier - så skyddar du dig
Vad är ID-stöld och hur skyddar jag mig?
ID-stöld innebär att någon använder dina personliga uppgifter och utger sig för att vara du. Bedragaren kan till exempel ta lån, ansöka om kreditkort, shoppa online eller teckna abonnemang i ditt namn. Det är en riktigt jobbig situation som kan ta lång tid att reda ut. Låt oss hjälpa dig!
Hur går telefonbedrägeri/vishing till?
Telefonbedrägeri, även kallat vishing, är en metod där bedragare ringer upp dig och försöker lura dig att ge ut personlig och känslig information eller pengar.
Så upptäcker du phishing/nätfiske
Phishing, eller nätfiske som det också kallas, är när bedragare försöker "fiska" efter dina uppgifter. Det kan handla om allt från lösenord och personnummer till kreditkortsnummer och bankuppgifter. Bedragarna utger sig ofta för att vara en pålitlig källa, som din bank eller någon annan trovärdig källa. Målet är att skapa förtroende så att du delar med dig av dina uppgifter
Vad är investeringsbedrägeri?
Låter något för bra för att vara sant? Då är det förmodligen det. Iallafall när det kommer till investeringar. Investeringsbedrägeri innebär att någon lurar dig att investera dina pengar i något som inte existerar eller inte är vad det utger sig för att vara. Bedragarna lovar ofta stora vinster med låg risk. Det kan till exempel handla om falska aktier, fonder, kryptovalutor eller fastighetsprojekt.
Hälsonomi-kampanjer

Beautonomy-rutinen
Att undvika långvarig stress är ett av de bästa sätten att ta hand om sig. Ett första steg kan vara att få bättre koll på sin ekonomi.

16 Weeks of Kjell
Har du pannben nog för ett ekonomiskt bootcamp? Låt PT-Kjell coacha dig genom 16 stenhårda veckor för en bättre hälsonomi.

Amorteringsklappen
Bakmaskin, VR-glasögon, hörlurar eller en robotdammsugare? Är det verkligen fler sådana här saker vi behöver i år? Nä, skippa de onödiga klapparna och ge bort något som gör nytta på riktigt - en amortering.

Hälsonomikollen
Har du fått Strutsflunsan? Eller lider du av något så tråkigt som Njutsvikt? På Hälsonomikollen.se kan du testa hur pengar påverkar dig och ditt mående.

Lustonomi - Förspelet
Gör er redo för både lustfyllda och känsliga frågor. Upplevs du som snål? Är er ekonomi rättvis? Ta ett djupt andetag. Tiden är inne för att prata om det ni kanske aldrig pratat om...

Smoothie Shopping
Går det lite väl snabbt när du nätshoppar ibland? Med vår nya Smoothie-plugin blir shoppingen liiiite segare och snäppet smartare!

Banklingo
Effektiv ränta, belåningsgrad...bankorden är inte alltid helt lätta att förstå. Ladda ner vår Banklingo-plugin! Den förklarar och direktöversätter svåra bankord till fem olika språk när du surfar online.

Heartbreak Hotel
Kärleken är evig... tills den tar slut. Vilket faktiskt händer ibland. Ändå har nästan 7 av 10 par aldrig pratat om hur de skulle lösa bostadssituationen vid en eventuell separation...
Relationsrapporten
Hur ser den svenska allmänheten på bostadsmarknaden? Och hur jämställt är det egentligen när det kommer till boendesituation och relationer? Ta del av resultatet från vår undersökning som genomförts av Novus.
Hälsonomirapporten
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NOBA Bank Group. Syftet med undersökningen är att undersöka hur människors välbefinnande och hälsa påverkas av pengar och ekonomin i de nordiska länderna.
Totalt genomfördes 4182 intervjuer mellan den 5 och 29 september 2023 med allmänheten i åldrarna 18-84 år i samtliga länder. Resultatet är representativt för varje land.
En Economistas Podcast
Podden där det pratas pengar och ekonomi på ett roligt och lättlyssnat sätt. Pingis och Hanna varvar egna samtal med gäster och experter där de pratar om allt ifrån omvärldsekonomi, sparande, hälsa, relationer till smart vardagsekonomi. I varje avsnitt diskuteras privatekonomiska frågor ur Economistas community.
Alla Inlägg
Finanskrisen 2008 – från dröm till katastrof
Under tidigt 2000-tal blomstrade USA:s bostadsmarknad. Banker över hela landet lånade ut pengar till i princip vem som helst – så länge det fanns en fastighet inblandad. Drömmen om att äga sitt hem hade aldrig känts mer uppnåelig. Priserna steg spikrakt uppåt och hade gjort det ända sedan 1990-talet. Det verkade som en evig uppgång - tills allt rasade.
I slutet av 90-talet tog internet oss med storm. Teknikbolagen rusade på börsen, nya startups poppade upp lika snabbt som dagens memes i TikTok-flödet, och ALLA ville vara med. Köpa aktier. Starta bolag. Göra sig en hacka på “det nya”. Tekniken kändes nästan magisk – gränslös. Men sen kom kraschen. Bubblan sprack, börser rasade och bolag försvann över en natt. Kvar stod tusentals småsparare – med tomma konton och en enda fråga: Vad var det som hände?
90-talskrisen – då festen tog slut
Det sena 1980-talet i Sverige var en tid av pudelfrillor, benvärmare, solsveda från solariet – och pengar. Det var glada dagar. Börsen gick upp, arbetslösheten var låg och folk hade pengar att spendera. Optimismen var total. Alla ville äga – och helst göra det med lånade pengar. Och varför inte? Allt pekade ju uppåt. Fastighetspriserna rusade, lönerna steg, och plötsligt kändes det som att hela Sverige kunde bli rikt bara genom att köpa en fastighet eller två. Men som med alla fester tog också den här slut – och baksmällan blev smärtsam.
Depressionen 1929 – en dröm som blev mardröm
Det glada 1920-talet i USA var en tid av fart, flärd och framtidstro. Ekonomin gick som tåget, New York-börsen steg stadigt och optimismen var stark. Folk köpte bilar, dammsugare och aktier – många lånade till och med pengar för att hoppa på tåget mot rikedom. Vad kunde gå fel när börsen bara pekade uppåt? Allt visade det sig.
Så ökar du din ekonomiska självkänsla
Idag verkar "alla" leva glossiga lyxliv med resor, fina hem och dyra prylar. Ja, i alla fall i sociala medier. Och även om man egentligen vet att det oftast är en fasad, kan det få en att känna sig otillräcklig och stressa över sin egen ekonomi. Men hur undviker man den där jämförelsesjukan? Här får du tips på hur du kan sluta jämföra dig med andra, stärka din ekonomiska självkänsla och må bättre.
”Sitt lugnt i båten” eller ”Ha is i magen” har toppat många ekonominyheter den senaste tiden. Det är kanske lättare sagt än gjort när sparandet krymper i rasande takt och de röda siffrorna svider i ögonen. Men om du sparar på lång sikt finns det några viktiga saker att påminna dig själv om för att hålla huvudet kallt och undvika förhastade beslut när börssiffrorna lyser rött.
Funderar du på om det är bra läge att köpa bostad? Det är lätt att bli villrådig i dessa tider med stigande bolåneräntor och skakiga tider. Kommer priserna att stiga eller sjunka? Eftersom det är svårt att veta säkert hur bostadsmarknaden ser ut framöver har vi några tips på hur du kan tänka.
7 frågor om styrränta och inflation
Styrräntan och inflationen har toppat nyheterna ett bra tag nu, vilket kanske inte är så konstigt. Det är nämligen två viktiga begrepp som påverkar vår ekonomi på olika sätt, alltifrån hur mycket en kopp kaffe kostar till hur stora lån vi har råd med. Men vad innebär styrränta, hur hänger den ihop med inflationen och hur påverkas jag som konsument? Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna.
Har du lagt den där efterlängtade vårjackan i kundkorgen eller sitter du redo att boka en resa? Ta ett djupt andetag och fråga dig själv vad din "sparsamma" farfar skulle ha gjort med skatteåterbäringen. I dessa skakiga tider kan han faktiskt haft en poäng. Här är därför 7 lite tråkigare sätt att använda din skatteåterbäring på - som skulle göra din farfar (eller morfar) stolt.
Vad är ID-stöld och hur skyddar jag mig?
ID-stöld innebär att någon använder dina personliga uppgifter och utger sig för att vara du. Bedragaren kan till exempel ta lån, ansöka om kreditkort, shoppa online eller teckna abonnemang i ditt namn. Det är en riktigt jobbig situation som kan ta lång tid att reda ut. Låt oss hjälpa dig!
Det är svårt att undvika de där tråkiga och oväntade utgifterna. Plötsligt lägger kylen av, bilen går inte igenom besiktningen eller en tand går sönder. En buffert bör alla ha för att behålla lugnet när de oförutsedda kostnaderna dyker upp. Men trots det saknar varannan svensk buffertsparande enligt en rapport från Finansinspektionen. Låt oss hjälpa dig komma igång med ditt sparande!
Så sänker du dina matkostnader
Priserna på matvaror har blivit tre gånger så höga sedan 80-talet enligt SCB:s konsumentprisindex (KPI). Men trots att inflationen är hög finns det undantag som gör att det fortfarande går att hitta mindre dyra varor. Fryst fisk, purjolök och grovt bröd har faktiskt blivit billigare det senaste året. Och eftersom att maten står för en stor del av våra hushållskostnader så är det bra att se över sina inköp. Därför kommer här våra bästa tips för en lågkost(nads)diet.
Hur går telefonbedrägeri/vishing till?
Telefonbedrägeri, även kallat vishing, är en metod där bedragare ringer upp dig och försöker lura dig att ge ut personlig och känslig information eller pengar.
Så upptäcker du phishing/nätfiske
Phishing, eller nätfiske som det också kallas, är när bedragare försöker "fiska" efter dina uppgifter. Det kan handla om allt från lösenord och personnummer till kreditkortsnummer och bankuppgifter. Bedragarna utger sig ofta för att vara en pålitlig källa, som din bank eller någon annan trovärdig källa. Målet är att skapa förtroende så att du delar med dig av dina uppgifter
Vad är investeringsbedrägeri?
Låter något för bra för att vara sant? Då är det förmodligen det. Iallafall när det kommer till investeringar. Investeringsbedrägeri innebär att någon lurar dig att investera dina pengar i något som inte existerar eller inte är vad det utger sig för att vara. Bedragarna lovar ofta stora vinster med låg risk. Det kan till exempel handla om falska aktier, fonder, kryptovalutor eller fastighetsprojekt.
Från och med i år har reglerna för ränteavdrag på lån utan säkerhet ändrats. Nu kan du bara dra av hälften av räntekostnaderna och nästa år försvinner avdraget helt. Varför? Jo, regeringen vill få oss att tänka till innan vi tar ett lån och minska skuldsättningen bland svenska hushåll. Här reder vi ut vad det betyder för dig och din ekonomi.
Dags att deklarera? Skatteavdragen du inte vill missa
Det närmar sig för deklarationen 2025 och det är lätt att missa alla skatteavdrag du kan göra. Här kommer därför en lista från oss med avdrag som du inte vill missa. Och du, vänta inte tills 2 maj, ta fram din deklaration nu och få det gjort. Det kommer kännas så bra efteråt.
Hur går man från 0 - 12 miljoner? 16 frågor till Ekonomigurun
Pingis Hadenius och Nordax-Hanna ställer frågor till Christian aka Ekonomigurun som berättar hur han gick från 0 till 12 miljoner på kontot på bara fem år. Vilka fördelar vs nackdelar finns det med att “plötsligt” ha pengar och hur känns det att vara offentlig med sitt kapital? Dessutom - Sveriges bästa ekonomihack. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på En Economistas Podcast.
Alexander Norén svarar på 9 frågor om AI
Vår favoritgäst och favorit-AI-expert Alexander Norén är tillbaka och pratar med Pingis Hadenius och Nordax-Hanna om vad som hänt inom AI sedan sist. Stämmer det att ”AI är bara en fluga”? Eller är det bara vi människor som är lite tröga? Och går det att bli rik med AI? Lyssna på hela samtalet i En Economistas Podcast.
Checklista: När du vunnit budgivningen
“Du har blivit med lägenhet!” Det efterlängtade telefonsamtalet från mäklaren. Känslan när du vinner budgivningen kan vara omvälvande, rolig och nervös på samma gång. Det är ändå, antagligen, ditt livs största affär. Därför kan det vara bra att gå igenom vår checklista med viktiga saker att tänka på INNAN du skriver på köpekontraktet.
4 knep för att vinna en budgivning
I Sverige blir det oftast budgivning när du ska köpa en bostad. Säljaren hoppas på ett högre pris än det som står angivet i annonsen. En budgivning kan vara stressande när du väl fastnat för en bostad du gillar. Därför är det bra att förbereda sig på hur en budgivning går till och vilka knep du kan använda för att öka chanserna att vinna - utan att gå över din maxgräns.
Sätt en budget och kom i sparform
Visst är det jobbigt att komma på saker för sent? Att ni skulle börjat semesterspara i god tid eller byggt upp en buffert ifall tvättmaskinen skulle gå sönder. Nu är det nytt år och dags att göra om, göra rätt. Här kommer därför några tips på hur du upptäcker onödiga utgifter och kan spara lite mer varje månad.
Innan du köper en bostad bör du granska bostadsrättsföreningens ekonomi. En låg månadsavgift betyder inte per automatik att ekonomin är bra. Att ta en ordentlig titt på föreningens årsredovisning är a och o innan ett bostadsköp. Vi vet att det kan kännas överväldigande att granska en årsredovisning men du kan vara lugn - vår checklista hjälper dig.
7 nyårslöften som ger dig ett rikare liv
Nytt år, nya möjligheter brukar man säga. Och varför inte ta chansen nu när ett blankt blad ligger framför dig? Här är våra bästa förslag på nyårslöften som du kommer kunna hålla
Kul med jul utan pengastrul
Går det att fira jul och ha kul men utan pengastrul? Javisst är det möjligt, utan att det blir löjligt. Det gäller bara att tänka till, dra ner på en och annan sill. Inspireras av våra bästa tips som kommer här - läs och lär!
12 sätt att sänka dina elkostnader
Minusgrader och krispig snö varvas med regn och slask. Det oförutsägbara vädret gör även att elpriset kan variera kraftigt från en dag till en annan. Priserna i södra Sverige påverkas samtidigt av att priset på gas stiger, framförallt iTyskland. Oavsett prisnivå, kommer det inte vara gratis med el. Här är därför några smarta spartips för att sänka dina elkostnader.
6 frågor och svar om ISK-konton
Skatten för ISK-konton kommer att sänkas under 2025, från 1,086 procent till 0,888 procent. Idag sparar över 3 miljoner svenskar i så kallade ISK-konton, ett investeringssparkonto som du kan använda för att spara enkelt i aktier, fonder och andra värdepapper. Men hur funkar egentligen ett ISK-konto, varför höjs skatten och när är det lönsamt med denna sparform? Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna.
Spenderar du som en medelsvensson?
Hur många har egen pool och hur många miljonärer finns det i Sverige? Vad lägger andra på mat, skönhetsbehandlingar, taxi, krogen, hästar, handväskor, jakt och båtar? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut några vanliga uppfattningar och missuppfattningar om svenskarnas ekonomi. Vill du lyssna på hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
Så får du upp lönen i höst!
Vad är egentligen en bra lön och förhandlar man upp den? Vad är det som får arbetsgivaren att säga ja till en löneökning? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut vad som är viktigt att tänka på i en löneförhandling. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
Ekonomiska lifehacks
Pingis Hadenius och Nordax-Hanna pratar med Instagram-profilen Jenny aka Ekonomiska Lifehacks som kittlar sparsuget genom att addera lite tävlingsmoment. Lönar det sig att vara generös? Är pengaintresse genetiskt? Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.