Fler artiklar

Förhandsbud - så lägger du bud innan visning
  • bostad

Förhandsbud - så lägger du bud innan visning

“Borttagen före visning”? Ännu en lägenhet som försvinner utan att du haft en chans att buda på den. Får det gå till så här? Ja, det är faktiskt tillåtet att lägga ett bud innan visning, ett så kallat förhandsbud. Här är våra bästa tips för att lyckas med bostadsköpet utan budgivning.

Förhandsbud eller budgivning?

Är det en attraktiv och unik bostad i ett populärt område? Då är sannolikheten större att det blir en budgivning med många budgivare och ett högt slutpris. I det fallet är det smart att lägga ett bud innan visning. Men det finns ingen garanti för att ett förhandsbud ger ett lägre pris jämfört med om bostaden sålts genom budgivning. Det gäller att du som köpare har gjort din research och har bra koll på vad bostaden är värd, annars riskerar du att betala ett överpris. Däremot är en bostadsaffär utan budgivning alltid en snabbare affär och innebär mindre stress - både för säljaren och dig som köpare.

Hur lägger jag ett förhandsbud?

För att lägga ett förhandsbud, kontaktar du mäklaren och ber om att få titta på bostaden före ordinarie visning. Om lägenheten motsvarar dina förväntningar och säljaren accepterar ditt förhandsbud, skriver ni köpekontrakt så snart som möjligt.

Är mitt bud bindande?

Ett bud är aldrig bindande. Det är först när ni skriver på köpekontraktet som bostadsaffären går i lås. Men tänk på att mäklaren kan se dig som en oseriös spekulant om du lägger många förhandsbud och inte fullföljer bostadsköpet.

Hur högt förhandsbud ska jag lägga?

Förhandsbudet bör vara högre än utgångspriset för att säljaren ska kunna tänka sig att skippa budgivning. Hur högt bud du ska lägga är svårt att säga eftersom det beror på bostaden och läget. Se till att du har koll på vad likvärdiga bostäder gått för nyligen (den här informationen hittar du till exempel under fliken Slutpriser på Hemnet. Det viktiga är att du minimerar risken att betala ett överpris. Anser du att utgångspriset är för högt går det såklart att lägga ett lägre bud och säger säljaren nej, kan du alltid testa att höja budet. Säljaren kan också komma med ett motbud om hen anser att ditt förhandsbud är för lågt.

Vad gör jag om vi inte kommer överens om ett pris?

Om du inte är beredd att acceptera motbudet från säljaren, är alternativet att vänta tills det blir ordinarie visning och budgivning. Då kan du be mäklaren att du vill dra tillbaka ditt senaste bud och istället låta någon annan spekulant lägga första budet. En annan strategi är att du väljer att stå kvar vid ditt tidigare bud i ett försök att skrämma iväg andra potentiella budgivare.

Lästips: 4 knep att vinna en budgivning

Sist men inte minst, lycka till! :)

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank