Fyra finanskriser som skakat världen
Häng med på en resa genom fyra omskakande finanskriser som lämnat djupa spår den svenska ekonomin. Perfekt att ha lurarna när du tuffar fram genom sommarsverige. Och kanske viktigast av allt - du hur du känner igen signalerna så att du skyddar din ekonomi mot framtida bakslag.
Avsnitten innehåller påhittade karaktärer och kommentarer från verkliga experten Elin Odeberg, chefsekonom på Arena Idé.
Lyssna på avsnitten

Depressionen
Efter börskraschen på Wall Street 1929 går USA från glada jazzår till svält, massarbetslöshet och kollapsade banker, där miljoner tvingas bo i plåtskjul – så kallade "Hoovervilles". En av dem är Oscar, en svensk emigrant som eldar upp sitt skrivbord för att hålla värmen.

90-talskrisen
Axelvaddarna är stora och framtidstron enorm. Ekonomin blomstrar – tills allt kraschar. Vi möter Jerka och Madde som speglar tusentals svenskars verklighet. Ena dagen skaldjursplatå på Stureplan, nästa ringer banken och säger: "Sälj – innan det är för sent."

IT - Bubblan
Vi kastar oss in i 90-talets framtidsdröm och möter Peter Lundmark – en småsparare och helt vanlig pappa. Han kliver in i den digitala eran: skaffar modem, köper aktier och sveps med i interneteuforin – tills bubblan spricker.

Finanskrisen 2008
I ett glödhett USA ger banker lån till nästan vem som helst och bostadspriserna rusar. Men när verkligheten hinner ikapp faller dominobrickorna snabbt. Vi följer Lotta i Florida och hennes pappa i Göteborg – två röster i världsekonomins mest turbulenta period i modern tid.

Välj poddspelare
Lästips - fördjupa dig i historiens värsta krascher
I slutet av 90-talet tog internet oss med storm. Teknikbolagen rusade på börsen, nya startups poppade upp lika snabbt som dagens memes i TikTok-flödet, och ALLA ville vara med. Köpa aktier. Starta bolag. Göra sig en hacka på “det nya”. Tekniken kändes nästan magisk – gränslös. Men sen kom kraschen. Bubblan sprack, börser rasade och bolag försvann över en natt. Kvar stod tusentals småsparare – med tomma konton och en enda fråga: Vad var det som hände?
Depressionen 1929 – en dröm som blev mardröm
I slutet av 1920-talet var USA på topp. Jazz spelades på varje gata, fabrikerna sprutade ut bilar och kylskåp, och börsen... ja, den verkade bara kunna gå åt ett håll: uppåt. Alla investerade. Frisörer, lärare, servitörer – till och med studenter. Att köpa aktier blev som att trycka pengar. Låna lite, köpa mer, tjäna stort. Vad kunde gå fel? Allt, visade det sig
I början av 90-talet brakade det. Räntor rusade, bostadspriser föll, banker höll på att kollapsa – och plötsligt kändes Sverige inte längre som ett tryggt folkhem utan mer som ett ekonomiskt kaosområde i norr. Folk förlorade jobb, hem och framtidstro. Politikerna pratade om “åtstramningar” och “strukturreformer”, men för vanligt folk handlade det mest om en sak: Hur tar vi oss igenom det här?
Finanskrisen 2008 – när världen höll andan
Det började med hus. Eller snarare: med drömmen om hus. I början av 2000-talet kunde nästan vem som helst i USA få ett bolån. Inga kontanter? Inga problem. Dålig kreditvärdighet? Äsch, det löser sig. Banken ville bara att du skrev under. Det var ett system byggt på luft – men luften luktade pengar. Fastighetspriserna steg, banker tjänade miljarder, och Wall Street gick på högvarv. Alla ville ha en bit av kakan. Sen exploderade allt.