Fler artiklar

Köpa bostad i höst? Här är 5 viktiga saker att tänka på
  • bostad

Köpa bostad i höst? Här är 5 viktiga saker att tänka på

Funderar du på om det är bra läge att köpa bostad? Det är lätt att bli villrådig i dessa tider med stigande bolåneräntor och sjunkande bostadspriser. Hur stor kommer nedgången vara och när går priserna upp igen? Eftersom det är svårt att veta säkert hur bostadsmarknaden ser ut framöver har vi några tips på hur du kan tänka.

1) Hitta en bostad att trivas i länge

Oavsett prisnedgångar vet vi att bostadspriserna historiskt sett går upp på sikt. Ju längre tid du bor i bostaden desto lägre är risken för en kraftig värdeminskning. Att hitta en lägenhet som du känner att du kommer att trivas i är viktigare än att du prickar in exakt rätt tajming på bostadsmarknaden. Däremot är det viktigt att ha goda marginaler och känna dig trygg med att kunna bo kvar även om du skulle bli av med jobbet eller om räntan stiger.

2) Se över din boendeekonomi

Hur mycket kan du och är du villig att lägga på boendekostnader? Gör en budget som tar hänsyn till eventuella förändringar. Räkna på vad som händer med din ekonomi om räntan stiger eller om amorteringskraven blir tuffare. Banken stresstestar visserligen också din ekonomi när det avgör om du kan få ett bolån - men det är alltid bra att vara medveten om vad olika påfrestningar på din ekonomi innebär.

3) Sälj och köp ungefär samtidigt

Äger du redan en bostad som du ska sälja? Försök att sälja och köpa under samma tidsperiod. Säljer du i en nedgång och samtidigt köper, innebär det ju att du även köper din nya bostad till ett lägre pris. Förbered dig så mycket som möjligt. Hur ser det ut med försäljningen av likvärdiga lägenheter i samma område? Håll koll på hur lång tid det brukar ta från att annonsen lagts ut till att bostaden blivit såld. Och finns det ett stort utbud av bostäder du är intresserad av?

4) Syna bostadsrättsföreningens ekonomi

Innan du köper en bostad bör du läsa bostadsrättsföreningens årsredovisning ordentligt Det är i slutändan föreningens ekonomi som kommer att påverka din avgift och indirekt bostadens värde.

Något som är värt att kolla efter är:

  • Hur stora är lånen? Det är intressant är lån fördelat på boarean och avgiften per kvadratmeter och år. Leta upp den totala skulden och totala boytan. Vad snittvärdet ligger på skiljer sig från olika städer och områden. Fråga mäklaren om genomsnittsvärdet för området bostaden ligger i.
  • Ökade framtida kostnader? Har föreningen bundit sina lån som snart löper ut? Isåfall kan det innebära att avgiften höjs i och med att föreningens lånekostnader antagligen kommer att öka. Eller kanske planeras det stora renoveringar som kan påverka avgiften?
  • Intäkter? Hyr föreningen ut lokaler eller är några bostäder hyreslägenheter som genererar intäkter? Har stora renoveringar redan gjorts? Då kan en förening med lite högre lån per kvadratmeter ändå ha en bra bostadsekonomi.

Lästips: Så granskar du bostadsrättsföreningens ekonomi

5) Kolla försäljningssiffror i området

Ingen vill betala överpris för sin bostad. Därför är det viktigt att kolla försäljningssiffror för likvärdiga bostäder i samma område. Kolla aktuella försäljningssiffror men också hur priserna sett ut historiskt sett. Hur har området klarat tidigare nedgångar på bostadsmarknaden? Ser du en uppåtgående trend?

Blev det lite klarare?

Det viktiga tycker vi är alltså att hitta en bostad du tycker om och har råd att ha kvar oavsett om räntorna går upp eller om dina ekonomiska förutsättningar ändras. Det är också viktigt att säkerställa att bostadsrättsföreningens ekonomi ser bra ut. Då har du ditt på det torra oavsett marknadens svängningar som ingen ändå kan förutspå helt säkert. Det enda vi vet är att bostadsmarknaden haft en uppåtgående trend oavsett nedgångar och kanske är det inte så konstigt. Vi blir ju trots allt fler och alla behöver någonstans att bo.

Behöver du bolån men saknar fast anställning? Såhär gör du

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank