Alla artiklar

8 tips för att köpa ett framtidssäkrat hus
  • bostad

8 tips för att köpa ett framtidssäkrat hus

Går du i husköpartankar? Då kan det vara läge att hålla utkik efter hållbara hus som klarar eventuella översvämningar och stigande elpriser. Klimatförändringarna innebär nya krav på våra bostäder som du som blivande husägare bör ha i åtanke. Enligt en Novus-undersökning på uppdrag av Länsförsäkringar vill två av tre bo hållbart men är osäkra på vad de ska leta efter. Här är därför en checklista över vad som är viktigt att ta hänsyn till om du vill köpa eller bygga en hållbar bostad. Bor du redan i ditt drömhus? Grattis! Då kan du använda tipsen för att framtidssäkra ditt hus.


1. Hur är huset placerat?

Är huset byggt i en sänka ökar risken för att drabbas av en översvämning eftersom vattnet har svårare att rinna undan. I det fallet bör du kolla lite extra hur man löst den biten. Det bästa är om huset ligger i en sluttning och att det finns grönområden nära som kan suga åt sig stora mängder vatten.

2. Är det ett översvämningsdrabbat område?

Det bästa är såklart att undvika köpa en bostad i ett område som löper högre risk för översvämningar. I och med förväntade ökade skyfall och översvämningar i framtiden, finns risken att försäkringsbolag kan vägra att försäkra hus i översvämningsdrabbade områden. Det blir helt enkelt för dyrt. Det kan i sin tur innebära att bostadsvärdet sjunker, en högre bolåneränta och att det blir svårare att få bolån - eftersom hemförsäkring är ett krav idag.

Behöver du bolån men fått nej? Vi omprövar gärna beslutet

3. Är huset tätt?

Klarar huset intensiva skyfall? Kontrollera att vattnet inte kan rinna genom tak, fönster, dörrar eller andra dörröppningar. För att undvika att vattnet kommer in genom avloppen går det att installera översvämningsskydd, som till exempel golvbrunnar som går att stänga och backventiler som bara släpper igenom vatten i en riktning.

4. Funkar dränering och stuprör?

Funkar dräneringen? Är stuprören rensade och leder bort vatten från och inte till huset? Vid kraftiga skyfall kan du fästa en slang på stupröret som för bort vattnet ytterligare.

5. Hur värms bostaden upp?

Uppvärmningen av ett hus står för ungefär hälften av elförbrukningen. Med en luftvärmepump som fördelar värmen i luften kan du sänka elförbrukningen rejält. En öppen planlösning är också ett sätt att dra ner på uppvärmningskostnaderna. Men det bästa alternativet kan vara en bergvärmepump. Det är en stor investering men den har lång livslängd och är oftast lönsammast på sikt. En bergvärmepump drar endast en fjärdedel jämfört med direktverkande el. Se till att du får kika på husets energideklaration. Där kan du hitta information om vad som gjorts för att minimera elförbrukningen.

6. Är fönster och dörrar isolerade?

Har du bott i England har du säkert märkt att elkostnaderna är höga trots att det ofta är kallt inomhus. Englasfönster är inte att rekommendera om du vill bo energieffektivt och hållbart. Ungefär en tredjedel av husets energiförluster sker genom fönster och dörrar - kontrollera därför att det finns lister och isoleringar runt om som minimerar värmeförlusterna.

7. Hur gamla är vitvarorna?

I köket finns de största energitjuvarna. Generellt sett drar nya vitvaror mindre el än äldre modeller. Kontrollera energimärkningen för vitvaran - helst bör du använda en som är A-klassad. Finns det diskmaskin är det bra eftersom den faktiskt drar mindre energi än om du diskar för hand.

Lästips:

12 sätt att sänka dina elkostnader

8. Vilka material har använts?

Vilka material är huset byggt av? Trä, lera, natursten, kork och tegel ingår bland hållbara byggmaterial. För att klassas som hållbart byggmaterial behöver det vara återvinningsbart, inte behandlats med giftiga ämnen, bestå av förnybara råvaror och ha en lång livslängd. Materialet bör även passa nästa ägare, alltså en bred målgrupp. Ett sätt att framtidssäkra försäljningen är därför att välja något neutralt.

Behöver du bolån men fått nej? Vi omprövar gärna beslutet

Nordax image


Vanliga problem med olika hustyper


Sekelskifte

  • Fuktproblem i källare och vindsutrymmen. När huset eldades hölls fukten borta. Modern värmepanna och tilläggsisolering gör att ventilationen blir sämre och fuktproblem uppstår lättare.
  • Taket kan läcka, speciellt om huset har vindskupor. När byttes dränering och avloppsrör senast?

30-tal

  • Vanligt med blåbetång som kan innehålla radon.
  • Fuktskador om isolering och självdrag slutat fungera

50 & 60-tal:

  • Vanligt med krypgrund som ofta drabbas av fuktskador och mögel
  • Platta tak som inte leder bort vattnet
  • Giftiga ämnen under 60-talet, som abest i ventilation, kakelfogar och eternit i fasader

70-talshus:

  • Vanligt att husen byggdes med platta på marken som saknar isolering, vilket ofta skapar fuktproblem
  • Giftiga byggmaterial som plaster, flytspackel och tryckimpregnerat trä. Blåbetong och asbest användes fram till 1975.

80-talshus:

  • Krypgrund ( risk för mögel, se 50-tal)
  • Gifter i byggmaterial som ftalater i plast.

2000-talshus:

  • Mögelproblem på grund av inbyggd fukt i väggarna.

Vilken hustyp drar minst energi?

Passivhus är så täta att de nästan alltid bara räcker med värmen från de boende, passiv solvärme och elapparater. Nollenergihus producerar lika mycket energi som de gör av med och Plusengergihus, producerar mer energi än det gör av med. Nackdelen är att plusenergihus är dyra att bygga men fördelen är att du kan sälja överskottselen till elbolaget.

Hur ser framtidens hus ut?

Skanskas senaste Sifo- undersökning “Bopanelen 2030”, visar att 90 % tror att klimatförändringar kommer att påverka framtidens boende. Eftersom det kan bli vattenbrist i framtiden tror varannan svensk att allt fler nya bostäder kommer att kunna effektivisera vattenförbrukningen. Majoriteten tror också att det kommer byggas fler hus med solceller och luftkonditionering i och med ett varmare klimat.

Behöver du bolån men fått nej? Vi omprövar gärna beslutet

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank