Fler artiklar

7 tråkiga sätt att använda din skatteåterbäring på
  • spartips
  • hushållsekonomi

7 tråkiga sätt att använda din skatteåterbäring på

Har du lagt den där efterlängtade vårjackan i kundkorgen eller sitter du redo att boka en resa? Ta ett djupt andetag och fråga dig själv vad din "sparsamma" farfar skulle ha gjort med skatteåterbäringen. I dessa tider med höga räntor och hög inflation kan han faktiskt haft en poäng. Här är därför 7 lite tråkigare sätt att använda din skatteåterbäring på - som skulle göra din farfar (eller morfar) stolt.

Betala av dyra lån

Att minska dina fasta kostnader är ett effektivt sätt att få mer pengar över - särskilt på längre sikt. Nu har du möjlighet att sänka dina räntekostnader genom att betala av på dina eventuella lån eller köp på avbetalning. Börja med de dyrare smålånen och prioritera därefter att amortera på eventuellt bolån. Har du inga lån? Då är det bara att kika på nästa tråkiga tips.

Boka tandläkartid

När var du hos tandläkaren sist? Tandläkaren är något man ofta väntar lite med och sen blir det kanske inte av. Det är både dyrt och jobbigt. Men ännu dyrare och jobbigare blir det om det går så långt att du behöver boka akuttid. Låt det inte gå så långt. Använd skatteåterbäringen till att finansiera ditt tandläkarbesök och boka en tid idag. Det kommer kännas riktigt bra - i alla fall efter besöket.

Förbered dig på att saker kan gå åt skogen

Det är mycket som kan hända som inte ingått i planen: Kylen går sönder, det uppstår en vattenskada i badrummet, du får en fet elräkning eller du tappar mobilen och spräcker skärmen. Att ha en buffert för oförutsedda kostnader har du säkert hört förr. Men nu är tiden inne att faktiskt ta tag i buffertsparandet. Skatteåterbäringen är perfekt som startkapital. Därefter kan det vara en bra idé att börja månadsspara. En vanlig rekommendation på buffert är två måndadslöner.

Lästips: Vilket sparkonto ska jag välja?

Serva bilen

På samma sätt som du bör kolla dina tänder är det en bra idé att ta väl hand om din bil. Det lönar sig oftast att serva bilen regelbundet. Förutom att du får en säkrare bil, kan du undvika onödigt hög bränsleförbrukning. Dessutom blir det svårare att få ut något på försäkringen om det visar sig att bilen inte varit på service. Normalt behöver du serva bilen en gång per år men kör du längre än 1500 mil, kan det behövas fler gånger. Detta kan också skilja sig mellan olika bilmodeller. Du minns väl hur stolt farfar var när hans bil klarade besiktningen utan anmärkningar?

Pensionsspara

Pensionen känns för många avlägsen men fråga din farfar igen, han kommer säga att tiden går fortare än du anar. Då kan det vara fint om man inte bara tänkt på sitt pensionssparande utan faktiskt aktivt sparat utöver den allmänna pensionen. Så varför inte låta skatteåterbäringen bli en del av din framtida pension? Att spara i fonder är ett sätt. Ett annat är att välja fasträntekonto. Då binder du dina pengar under en viss tid till en fast ränta. Fördelen med ett fasträntekonto är att det är tryggt och du vet på förhand hur mycket dina pengar kommer att växa.

Läs mer om våra sparkonton

Ta tag i jobbiga saker

När du fått skatteåterbäringen kan det vara läge att fixa alla de där små jobbiga sakerna som du skjutit på. Har du fortfarande inte sytt i knapparna i kappan? Kanske är det läge att lämna in den till skräddaren istället så det blir gjort? Går du med en trasig display på mobilen? Då är det nu ett bra läge att laga den. I vilket skick är din cykel, har den fortfarande lös kedja och punktering? Lämna in den så att du kan börja cykla till jobbet. Det är både bra för dig och plånboken.

Spara till eventuell restskatt

Okej, håll i dig för nu kommer ett riktigt tråkigt men förnuftigt sätt att använda skatteåterbäringen på: Förbered dig på en riktig skattesmäll och spara en del av skatteåterbäringen till eventuell restskatt nästa år. Det fina med detta tips är att om det inte blir någon restskatt nästa år, då har du din buffert kvar. En buffert som kan växa ännu mer om du sparar en del av nästa skatteåterbäring. Det är antagligen något som hade gjort din sparsamma farfar (eller morfar) oerhört glad.

Läs mer om våra sparkonton

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank