Alla artiklar

Nordax Image
  • spartips
  • privatekonomi

Kul med jul utan pengastrul

Går det att fira jul och ha kul men utan pengastrul? Javisst är det möjligt, utan att det blir löjligt. Det gäller bara att tänka till, dra ner på en och annan sill. Inspireras av våra bästa tips som kommer här - läs och lär!

#1 Sätt en julbudget

Budget. Blir du trött av att bara höra ordet? Det är väl inte det roligaste att tänka på men en budget är bra att ha för att veta hur mycket du behöver hålla i plånboken i jul. Nu när elpriset är extra högt kan det vara så att du faktiskt behöver tänka om lite kring julens utgifter. Budgeten behöver inte vara mer komplicerad än att du tar inkomst minus alla fasta kostnader du har nu i december minus det du brukar spara. Det som blir över kan du spendera under julen (men du behöver såklart inte bränna allt). Ett smart tips är att spara det som blir över på ett sparkonto med bra ränta.

#2 Gör dina egna julklappar

Brukade du tillverka dina egna julklappar som barn? Det är faktiskt en utmärkt sak att göra ävensom vuxen. Kanske inte en snögubbe av flirtkulor då men varför inte något ätbart? Koka marmelad och häll i en fin burk med snygg etikett eller vad sägs om chokladtryfflar? Har du tagit några fina foton? “Framkalla” dem och rama in eller gör en fotokalender eller fotoalbum. Du bör kanske inte välja dina selfies till detta då det kan framstå som lite självupptaget. Detta kan du enkelt göra på t.ex. Blurb.se eller Photobox.se.

#3 Ät morötter

Flera vanliga inslag på svenska julbord har stigit mer i pris än andra livsmedel under 2022. Priset för gravad lax har stigit med 35,5%, sill med 28,7% och ägg med 24,8% [källa:SCB]. Morötterna har däremot sjunkit med hela 19,1%. Att fixa till en morotslåda till julbordet kan därför vara en god idé. Men vill du inte vara utan lax och sill, föreslår vi att du använder dig av till exempel appen Matpriskollen. Här kan du söka på varor för att se i vilken butik de är billigast. Foodrunners är en annan smart app med alla rabatter och erbjudanden från olika butiker samlade på ett ställe.

#4 Ordna knytkalas

Istället för att du ska behöva köpa och fixa allt till julbordet kan du organisera ett knytkalas. Då får alla möjlighet att dela med sig av sina favoriter på julbordet. Det blir både roligare, mindre stressigt och framförallt billigare för dig.
Ett tips om du har svårt att komma på vad du ska ta med dig till knytkalaset är att köra sill-roulette. Skriv ner det du har i kylen på små lappar och dra sedan 2-3 ingredienser för att skapa nya spännande smaker. Ett riktigt lyckat sill-roulette resultat vi fick fram är kombinationen: sill + jalapeno, avokado och creme fraiche. Testa, du kommer inte bli besviken!

#5 Shoppa julklappar på second hand

Second hand är inte bara vänligt mot din plånbok utan också mot klimatet. Ett plus är att second hand-butiker ofta skänker delar av sina intäkter till välgörenhet. Samtidigt som du sparar pengar så gör du en god gärning. Visst får det en att känna sig lite extra god i juletider.

#6 Föreslå Secret Santa

Varför köpa julklappar till 10 pers när man kan köpa till en? Secret Santa är genialt. Skriv namn på lappar som ni viker ihop och blandar. Därefter drar alla en lapp. Namnet som står på lappen är den person som du ska du köpa en julklapp till. Se till att ha bestämt på ett ungefär vad julklappen ska kosta. När ni sedan öppnat era julklappar på julafton ska ni gissa vem den är ifrån. Ni kan också köra vanligt julklappslotteri, var och en köper en julklapp och på julafton blandar ni alla klappar och drar en var.

Nordax Bank
Nordax Bank AB (publ)
Organisationsnummer: 556647-7286
Styrelsens säte: Stockholm
+46 (0) 8-508 808 00
nordaxgroup.com