Ekonomitips

Alla Inlägg

Skatteavdragen du inte vill missa
spartipsboendeekonomi
8 mars 2023

Skatteavdragen du inte vill missa

Det är lätt att missa alla skatteavdrag du kan göra. Här kommer därför en lista från oss med avdrag som du inte vill missa. Och du, vänta inte tills 2 maj, ta fram din deklaration nu och få det gjort. Det kommer kännas så bra efteråt.
Läs mer
Så sänker du dina matkostnader
Priserna på matvaror har blivit tre gånger så höga sedan 80-talet enligt SCB:s konsumentprisindex (KPI). Men trots att inflationen är hög finns det undantag som gör att det fortfarande går att äta billigt. Blomkål och salladskål är exempel på matvaror som är billigare idag än för ett år sedan. Och eftersom att maten står för en stor del av våra hushållskostnader så är det bra att se över sina inköp. Därför kommer här våra bästa tips för en lågkost(nads)diet.
Läs mer
Köpa bostad i vår? Här är 5 viktiga saker att tänka på
Funderar du på om det är bra läge att köpa bostad i vår? Det är lätt att bli villrådig i dessa tider med stigande bolåneräntor och sjunkande bostadspriser. Hur stor kommer nedgången vara och när går priserna upp igen? Eftersom det är svårt att veta säkert hur bostadsmarknaden ser ut framöver har vi några tips på hur du kan tänka.
Läs mer
Varför ska man skriva ett samboavtal?
Ska ni flytta ihop? Då är det viktigt att ha koll på vad som gäller om ni en dag skulle flytta isär. Bara för att vara på den säkra sidan. Enligt Sambolagen delas nämligen bostad och bohag lika vid en separation (under förutsättning att det införskaffats för gemensamt bruk) och detta oavsett om en av er betalat en större del. Därför är det bra att skriva ett samboavtal som specificerar hur just ni vill göra.
Läs mer
4 knep för att vinna en budgivning
I Sverige blir det oftast budgivning när du ska köpa en bostad. Säljaren hoppas på ett högre pris än det som står angivet i annonsen. En budgivning kan vara stressande när du väl fastnat för en bostad du gillar. Därför är det bra att förbereda sig på hur en budgivning går till och vilka knep du kan använda för att öka chanserna att vinna - utan att gå över din maxgräns.
Läs mer
Hur får jag bolån utan fast inkomst?
Drömmer du om att köpa bostad men har ingen fast anställning? Hos storbankerna kan det vara svårt att få bolån som projektanställd, vikarie eller egenföretagare. Det kan kännas fruktansvärt frustrerande att bli nekad ett lån när man jobbar stenhårt och har en inkomst. Det vet vi på Nordax Bank, som valt att erbjuda bolån till dig som inte har fast jobb.
Läs mer
Hur mycket kan jag shoppa för i månaden?
Har du koll på hur mycket du shoppar för varje månad? Den biten brukar vara lite blurrig för många. Men det är först när du har fått bättre koll på din ekonomi som du mer effektivt kan spara till det du vill ha. Kanske kan du till och med spara ihop till en kontantinsats? Här är några tips för hur du på ett enkelt sätt får bättre kontroll över ditt spenderande och vad som är rimligt att lägga på exempelvis shopping.
Läs mer
Checklista: Så granskar du bostadsrättsföreningens ekonomi
Innan du köper en bostad bör du granska bostadsrättsföreningens ekonomi. En låg månadsavgift betyder inte per automatik att ekonomin är bra. Att ta en ordentlig titt på föreningens årsredovisning är a och o innan ett bostadsköp. Vi vet att det kan kännas överväldigande att granska en årsredovisning men du kan vara lugn - vår checklista hjälper dig.

Läs mer
Så sparar du till kontantinsatsen
Det kan kännas motigt nu när alla pratar om dyrare kaffe, skyhöga bensinpriser och en ökad inflation. Men oavsett omvärldens osäkra ekonomiska läge, finns det ändå knep du kan ta till för att spara mer varje månad. För det är faktiskt roligare och enklare när du har en tydlig plan och ett mål med ditt sparande - som en egen lägenhet!
Läs mer
Kan jag få bolån om jag har betalningsanmärkningar?
Vill du köpa bostad men råkat ut för en betalningsanmärkning? Det kan kännas frustrerande att nekas lån p.g.a. av ett misstag. För en betalningsanmärkning behöver faktiskt inte innebära att din ekonomiska situation är dålig just nu. Det viktiga är trots allt din framtida betalningsförmåga. Det anser vi på Nordax Bank som kan erbjuda bolån även till dig med betalningsanmärkningar.
Läs mer
Sätt en budget och kom i sparform 2023
Visst är det jobbigt att komma på saker för sent? Att ni skulle börjat semesterspara i god tid eller byggt upp en buffert ifall tvättmaskinen skulle gå sönder. Nu är det nytt år och dags att göra om, göra rätt. Här kommer därför några tips på hur du upptäcker onödiga utgifter och kan spara lite mer varje månad.
Läs mer
Detox för en shoppingfri månad
En vit månad, en sockerfri vecka eller time out från sociala medier - dessa detoxutmaningar kan behövas lite då och då. Men något som vi verkligen skulle behöva är en shoppingdetox. Det är trots allt ett faktum att vi shoppar för mycket. Det bästa med denna detox diet är att du slipper gå hungrig. Du får köpa mat och framförallt har du tillåtelse att mixa en smoothie för att dämpa köpsuget.
Läs mer
7 nyårslöften som ger dig ett rikare liv
Nytt år, nya möjligheter brukar man säga. Och varför inte ta chansen nu när ett blankt blad ligger framför dig? Här är våra bästa förslag på nyårslöften som du kommer kunna hålla
Läs mer
7 frågor och svar om lågkonjunktur
Det pratas mycket om lågkonjunktur just nu, men vad betyder det egentligen, varför händer det och hur ska man förbereda sig? Här reder vi ut begreppen och svarar på frågorna du antagligen har funderat över.
Läs mer
12 sätt att sänka dina elkostnader
Med risk för (el)-chock, i höst och vinter kan elpriset bli dubbelt så högt som förra året enligt en prognos från Bixia. Mest drabbat är södra Sverige. I Malmö räknar man med att snittpriset kan bli lite över 3 kr per kilowatt-timme. Om det helt säkert blir så vet ingen. Vädret har nämligen en stor inverkan på elpriserna. Men oavsett prisnivå, kommer det inte vara billigt med el. Här är därför några smarta spartips för att sänka dina elkostnader.
Läs mer
6 frågor och svar om ISK-konton
Skatten för ISK-konton kommer mer än dubbleras under nästa år. Idag sparar över 3 miljoner svenskar i så kallade ISK-konton, ett investeringssparkonto som du kan använda för att spara enkelt i aktier, fonder och andra värdepapper. Men hur funkar egentligen ett ISK-konto, varför höjs skatten och när är det lönsamt med denna sparform? Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna.
Läs mer
Hur påverkar Riksbankens höjda styrränta min ekonomi?
Riksbanken höjde nyligen styrräntan. Enligt deras prognos kommer räntan att fortsätta höjas de närmaste åren. Har du lån med rörlig ränta kan det innebära en högre månadskostnad. Samtidigt är målet med höjningen att sänka inflationen - vilket på lång sikt innebär att priserna sjunker och du får mer för pengarna. Verkar det krångligt? Här förklarar vi lite mer hur det funkar och vad du kan göra.
Läs mer
Receptet på smartare shopping
Frestelsen att klicka hem varor är ofta stor. Det är lite för enkelt att klicka på köp och vi mår ju bra av det - iallafall för stunden. Det är hjärnans belöningssystem som ger oss dopaminkickar eller en känsla av välbehag när våra behov tillfredsställs
Läs mer
Hur får jag bolån som egenföretagare?
Att kunna styra helt själv över sitt arbete och vara sin egen chef är en dröm som allt fler förverkligar. Men det finns också en baksida med att inte ha en traditionell fast anställning. Du kan till exempel bli nekad bolån trots att du jobbar hårt och har en inkomst. Det är ganska frustrerande, eller hur? Vi tycker det är dags att det blir ändring på det. Därför erbjuder vi på Nordax Bank bolån oavsett anställningsform.

Läs mer
Så förbereder du din ekonomi för höga elpriser
Du är inte ensam om att ha fått en ovanligt saftig elräkning. Elpriset har skenat iväg i hela landet, särskilt i söder. I september var elpriset i mellersta Sverige nästan dubbelt så högt och i södra Sverige hade elpriset tredubblats sen förra året. Men varför händer detta nu och kommer elpriserna fortsätta att stiga i vinter? Låt oss reda ut det och tipsa om hur du kan förbereda dig på eventuella prishöjningar.
Läs mer
Testa dig själv: Är du en entreprenör?
Drömmer du om att bli din egen chef? Du är inte ensam. Sverige slog nytt rekord igen för antal nystartade företag. Under 2021 registrerades 78 711 företag som är en ökning med 7,1 % jämfört med året innan (källa: Bolagsverket). Men vad krävs egentligen för att bli en framgångsrik entreprenör? Vi har listat 9 viktiga egenskaper. Känner du igen dig?
Läs mer
10 tips inför lägenhetsköpet
Funderar du på att köpa lägenhet? Det är en del att tänka på. Här har vi samlat lite användbara tips inför lägenhetsköpet.
Läs mer
Delad eller gemensam ekonomi - vad är bäst?
Bråk om pengar förekommer ganska friskt i förhållanden och kan tillslut bli en orsak till skilsmässa. Ofta handlar det om att man inte pratat igenom ordentligt hur hushållsekonomin ska organiseras och irritationen ligger där och gnager. Ju klarare bild ni har av hur ekonomin ska skötas, desto mindre risk för konflikt. Här kommer därför lite guidning för hur ni kan lägga upp er ekonomi beroende på er situation.
Läs mer
Därför vill du inte ta tag i din ekonomi
Råkade du gå in och kolla läget på Instagram igen fast du vet att du borde ta tag i andra jobbigare saker som till exempel din privatekonomi? Du är inte ensam. Vi människor har en tendens att skjuta upp saker som känns jobbiga.
Läs mer
Så klarar er relation en inflation
Tuffare tider är här med hög inflation och ökade utgifter. Det är inte bara ett hårt slag mot den egna ekonomin, utan kan även vara en stor påfrestning på relationen. Med mindre pengar att röra sig med blir det viktigare än någonsin att prata igenom hur ni ska organisera hushållsekonomin och vad som ska prioriteras. På det sättet kan ni undvika onödiga konflikter och behålla lusten.
Läs mer
Därför ska du samla dina lån i ett bolån
Har du flera mindre lån, kreditkortsskulder eller köp på avbetalning betalar du antagligen onödigt mycket för dina lån. Mindre lån har ofta kortare avbetalningstid och högre ränta. Ett smart sätt att sänka dina lånekostnader är att samla alla dina lån i ett bolån. Förutom att du har möjlighet att få lägre ränta får du också bättre kontroll med bara ett lån.
Läs mer
Hur du köper en bostad innan du sålt din gamla
Det är inte helt ovanligt att man hittar sin drömlägenhet innan försäljningen av den gamla lägenheten är klar. Då är ett överbryggningslån på sin plats. Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån som gör det möjligt att betala för din nya bostad innan du fått pengarna för din gamla.
Läs mer
Checklista: När du vunnit budgivningen
“Du har blivit med lägenhet!” Det efterlängtade telefonsamtalet från mäklaren. Känslan när du vinner budgivningen kan vara omvälvande, rolig och nervös på samma gång. Det är ändå, antagligen, ditt livs största affär. Därför kan det vara bra att gå igenom vår checklista med viktiga saker att tänka på INNAN du skriver på köpekontraktet.
Läs mer
Checklista: Så renoverar du för att öka värdet på bostaden
Under 2020 slog svenskarna rekord i att renovera och trenden fortsätter att hålla i sig. Renoveringsindex steg med 0,45 procent i januari i år, vilket är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar och en sammanvägning av ROT-avdraget och SCB:s handelssiffror (renonveringsindex.se).
Läs mer
Så styr du upp ekonomin efter semestern
Tomt på kontot efter semestern? Du är inte ensam. Den höga inflationen har gjort att även den som är duktig på att göra egna budgetar lätt spenderar för mycket. Här har vi samlat några effektiva sätt att styra upp ekonomin. Se sparandet som en utmaning och glöm inte att unna dig något när du nått ditt mål.
Läs mer
Nordax Bank
Nordax Bank AB (publ)
Organisationsnummer: 556647-7286
Styrelsens säte: Stockholm
+46 (0) 8-508 808 00
nordaxgroup.com