Spenderar du som en medelsvensson?
Hur många har egen pool och hur många miljonärer finns det i Sverige? Vad lägger andra på mat, skönhetsbehandlingar, taxi, krogen, hästar, handväskor, jakt och båtar? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut några vanliga uppfattningar och missuppfattningar om svenskarnas ekonomi. Vill du lyssna på hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.
Varför tror vi att alla andra har det bättre?
Nordax-Hanna: "Är det så att alla äter ute på restaurang och åker på semester hela tiden eller är det bara något jag tror? Det är lätt att få en skev bild av hur världen faktiskt ser ut om man scrollar på Instagram eller kollar på serier, inte deckar- och gangster-serierna då men de här mysiga amerikanska serierna som ska gestalta vanliga människor och deras struggles i livet. Alla är super-välklippta med perfekta frisyrer, skräddarsydda kappor och nya bilar. Allting känns dyrt och det kan göra att man tror att det är så här världen ser ut."
Pingis: "Vadå går du inte upp fem på morgonen, mediterar och yogar en timme, springer en mil och fönar håret? Nej, men det är därför vi ska prata om hur det ser ut på riktigt och titta på statistik från undersökningar. Idag är 4% av befolkningen miljonärer, det vill säga ungefär 400 000 svenskar. Samtidigt, tittar vi åt andra hållet är det 10 - 15 % av svenskarna som sparat mindre än en månadslön eller saknar sparkapital helt."
Har alla svenskar sommarhus?
Nordax-Hanna:"Det känns som att alla åker till sitt sommarhus varje sommar och jag hälsar på dem. Är det så att nästan alla har ett sommarhus?"
Pingis: "Då ska vi titta på statistiken och inte på Instagram eller TikTok som visar drömlivet. Nej, det finns 600 000 fritidshus i Sverige. Det är ungefär 22% av Sveriges befolkning som äger ett fritidshus. Men nästan 60% har tillgång till ett fritidshus. Det är alltså vanligt att man hälsar på nära och kära som äger ett fritidshus."
Hur mycket pengar går till mat varje månad?
Nordax-Hanna: "Vi räknade lite på det hemma. Jag tyckte att jag betalade all mat och sen tittade vi på kvitton och gick in i bankappen och det visade sig att vi hade lagt lika mycket var. Jag tror att en svensk lägger ungefär 5 000 kr i månaden på mat."
Pingis: "Per person är snittet omkring 3500 kr och då räknas uteluncher och restaurangbesök in.Tittar man på Konsumentverket så säger de att en familj på två barn och två vuxna lägger ungefär 8000 -10 000 kr. Men tror det borde vara närmare tio idag med tanke på att matpriserna har gått upp så mycket."
Tre tips för att spara in på maten:
- Bestäm maxbelopp du får spendera på mat varje vecka och planera utifrån det
- Planera måltiderna efter säsong och veckoerbjudanden
- Skippa utelunchen och preppa 5 matlådor för veckan
Fler spartips: Sänk dina matkostnader
Hur mycket spenderar vi på utseendet?
Pingis: "Vi lägger i snitt 4000 kr - 7000 kr per år på skönhetsbehandlingar. Det här tror jag är en utgiftspost som måste ha ökat gigantiskt de senaste åren."
Nordax-Hanna: "Är det snittet på vuxna svenskar? För då kan man ju nästan dubbla den siffran för kvinnor."
Pingis: "Ja, det är vad svenskar spenderar. Men sen tror jag det finns en gråzon. Att det är vissa män som lägger jättemycket pengar på hårgrejer som kan vara dyrt."
Pingis: "Frisörbesök är inte inräknat i den här siffran för skönhetsbehandlingar. En svensk går till frisören 4-6 gånger per år och spenderar 3000-5000 kr per år. Och slår man ihop frisörbesöken med skönhetsbehandlingar så är man uppe i ett snitt över 10 000 kr per år. Det är bara ett snitt och jag tror att det finns de som lägger mycket mer. Så här finns pengar att spara."
Nordax-Hanna: "Det finns verkligen pengar att spara. Det viktiga att tänka på är ju för vems skull gör man det. Men sen har jag ju själv sagt att jag hellre vill vara snygg än att äga mycket grejer."
Pingis: "Min syster slingar alltid sitt hår själv och sparar mycket pengar på det. Gör man det hos frisören kostar det ju minst 1500 kr."
Nordax-Hanna: "Jag slutade göra det ett tag för att spara tid och pengar. Men då kände jag att det spelar ingen roll hur mycket snygga kläder jag köper, jag såg ändå så grå och tråkig ut. Så nu har jag tänkt om."
Pingis: "Men du kanske kan göra det själv? Om man köper ett paket och gör det hemma kostar det mellan 50-150 kr. Det är alltså en tiondel av priset!"
Tre tips för att spara in på utseendet:
- Skippa frisören och låt en kompis klippa dig
- Färga håret hemma
- Använd till exempel mandelolja istället för dyr ansiktskräm
Vad lägger vi på kläder per person och år?
Pingis: "Vi spenderar 10 000 - 15 000 kr på kläder. Men det borde gå ner när folk blir mer medvetna om att man kan byta och köpa begagnat."
Nordax-Hanna: "Det kommer att gå ner! Jag blir inspirerad av kidsen. De är så bekväma med de här apparna där det nästan känns som att man byter kläder med varandra. Min dotter köpte ett par ursnygga jeans för 60 kr! Ett annat tips är att rota i era föräldrars gamla lådor och garderober. På min mammas vind fanns kläder som man vid första anblick kanske inte tänker passar en tonåring men när det sätter på sig dem ser det ascoolt ut. De kanske drar på nåt skärp eller lattjar till det på nåt sätt."
Tre tips för att spara in på kläder
- Byt kläder med andra på till exempel appen The Clothing Loop
- Gör som regel att sälja minst ett plagg för varje nytt du köper. Sälj på till exempel Vinted, Sellpy eller Maiapp
- Köp vinterkläder på våren , sommarkläder på hösten (och så vidare)
Fler spartips: 5 sätt att rensa ut och spara pengar
Samlade siffror
- Omkring 400 000 svenskar är miljonärer och 542 är miljardärer
- 22% av Sveriges befolkning äger ett fritidshus
- I Sverige finns det 160 000 hästar (varje hästägare äger i snitt två hästar)
- Det finns en miljon båtar i Sverige och 20% av dessa går att sova i
- 140 000 hushåll har en egen pool
- En person lägger i genomsnitt omkring 3500 kr på mat varje månad
- Vi spenderar 4000 - 7000 kr per år på skönhet. Med frisörbesöken blir det ca 10 000 kr
- En person lägger i genomsnitt 1500 - 5000 kr på handväskor varje år
- 80 000 - 150 000 kr är vanligt att spendera på bröllopsfesten
- Vi köper alkohol för 2000 - 5000 kr per år.
Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast
Innehållet är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 44: ”Spenderar du som en medelsvensson”