Fler artiklar

5 sätt att rensa ut och spara/tjäna pengar
  • spartips
  • hälsa och ekonomi

5 sätt att rensa ut och spara/tjäna pengar

Vi människor tenderar att samla på oss saker som vi egentligen klarar oss utan. Men nu när det är nytt år, vore det inte läge då att börja rensa lite? Det fina med det är att det inte bara är oerhört tillfredsställande, du kan tjäna pengar på det också. Här är våra 5 tips på att rensa ut som ger dig extra cash.

1. Rensa ut i garderoben

Får du ångest varje gång du öppnar garderoben? Du har en hel del kläder där som du inte använder, eller hur? Och nu börjar det bli ganska fullt. Vad sägs om att ta tag i saken och komma igång med rensandet? Så här gör du.

Uppdrag:

Välj ut mins 5 plagg som du inte använder och som du kan tänka dig att sälja. Välj en sajt som du vill sälja kläderna på och sälj dem! Det kommer kännas så skönt efteråt.

  • Sellpy - för dig som vill göra minsta möjliga ansträngning. Du beställer hem en påse som du fyller med kläder. Påsen kostar 29 kr, annonsen 12 kr och du får 40% av försäljningspriset. Men du slipper lägga upp en annons och skicka varor till köparen.
  • Mai - Du fotar varorna men Mai skapar annonsen och säljer åt dig. Du får 80% av försäljningspriset. Påsar med färdiga QR- koder skickas till dig som du lägger varan i och skickar till köparen.
  • Tradera - Annonsen är gratis men du får 90% av försäljningspriset. Du kan välja att köparna budar eller fast pris. Du väljer om du eller köparen står för fraktkostnaden.
  • Facebook Marketplace - är enkelt att hitta köpare i ditt närområde så du slipper skicka varorna. Det kostar inget att annonsera och du får 100% av försäljningspriset.
  • Vinted - Du lägger själv upp en annons som är gratis och du får behålla det du säljer för. Köparen betalar en avgift på 4% av försäljningspriset plus fraktkostnader. Du behöver själv förpacka varan men du får en färdig fraktetikett som du skriver ut.

2. Rensa ut i källaren

Är du också en av oss som "löser" problemet genom att bära ner saker i källaren för att sedan glömma bort dem? Vad sägs om att göra ett ryck och lösa det på riktigt?

Uppdrag:

Välj ut minst 5 saker som du ska sälja. Välj sen en sajt att sälja dem på:

  • Blocket - Gratis att annonsera. Du ser själv till att köparen får varan. Du och köparen sköter betalningen sinsemellan.
  • Tradera - Gratis att annonsera men Tradera tar 10% av försäljningspriset. Varorna säljs på auktion eller med ett fast pris. Du väljer själv om du eller köparen står för frakten.
  • Facebook Marketplace - Inbyggt i Facebook och funkar på ungefär samma sätt som Blocket.

3. Rensa bland onödiga utgifter

Har du flera streamingtjänster? Testa att bara prenumerera på en i taget! Prenumererar du på någon tidning som du inte hinner läsa? Gör likadant här! Har du flera lån och köp på avbetalning? Då betalar du antagligen onödiga aviavgifter, rensa bort och samla allt i ett lån istället.

Uppdrag:

Hitta minst en onödig fast utgift som du rensar bort. Hur mycket sparar du på ett år då?

Nordax image

4. Rensa i skafferiet

Har du en tendens att handla och fylla på i skafferiet, kylen och frysen, utan att riktigt kolla vad som finns där redan? Nu är det dags att inventera och använda kreativiteten.

Uppdrag:

Använd och gör något av den mat du redan har och undvik att handla under en vecka. Tänk på att ett bäst före datum inte nödvändigtvis betyder att maten är dålig dagen efter. Har du mjölk och gammalt bröd? Gör fattiga riddare! Eller släng ihop en gryta med de rester du har i kylen?

5. Rensa bort dåliga vanor som kostar

Förlåt alla snusare, vi vet att du hört detta förut men det tål faktiskt att upprepas. Men i genomsnitt snusar snusaren 4-5 dosor per vecka. Varje dosa kostar mellan 30 kr-70 kr. På ett år kan det bli typ 10 000 kr - 15 000 kr. Det är en tur- och returbiljett till Australien eller en bra start på ett sparkonto. Snusar du inte? Grattis! Men fundera i så fall vilka andra ovanor du har som kostar pengar. Kanske går du ut och äter lunch varje dag? Det är 150 kr/dag.

Uppdrag:

Välj ut en dålig vana du har som kostar omkring 10 000 kr/ år och gör dig av med den. Det kan vara alltifrån att sluta snusa, till att gå eller cykla till jobbet istället för att ta bussen eller bilen.

Glöm inte att vara snäll mot dig själv!

Bara att du betat av en av punkterna är en stor framgång. När du väl satt igång att rensa är det faktiskt lättare att fortsätta. Det är just det med att komma igång som kan upplevas som svårast. Lycka till! :)

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank