Lån utan säkerhet - vad betyder det?

Lån utan säkerhet är egentligen samma sak som ett privatlån eller ett blancolån. Det innebär att långivaren inte kräver någon säkerhet eller pant för lånet. Ett lån utan säkerhet är inte knutet till ett specifikt objekt och du kan därför välja vad pengarna ska användas till.

Lånebelopp: 15 000 kr - 600 000 kr

Ansök
Räkna på ditt lån

Räkna på ditt lån

Fortsätt till ansökan
Månadskostnad
2 110 kr
Exempelränta
7,99 %
Effektiv ränta
8,45 %

Representativt exempel:


Vid ett privatlån på 200 000 kr som återbetalas på 12 år med räntan 12,90% (inkl. månadsavgift 20 kr och uppläggningsavgift 400 kr) blir den effektiva räntan 13,92%. Du betalar 2757 kr/månad (2737 kr utgör avbetalning, 20 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 144), dvs. ett totalbelopp på 397 428 kr inkl. uppläggningsavgiften om 400. Räntan är rörlig och kan variera från 7,99% till 19,90%. Den effektiva räntan kan variera från 8,36% till 29,99% (juni 2024).

Vad är lån utan säkerhet?

Vad är lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet, även känt som blancolån eller privatlån, är lån som inte kräver att du som låntagare behöver pantsätta till exempel din bostad eller bil för att få låna pengar. Tar du ett lån med säkerhet kan banken överta det pantsatta objektet om du inte kan betala tillbaka lånet. När banken lånar ut pengar utan säkerhet är risken större och därför har lån utan säkerhet generellt sett högre ränta än ett lån med säkerhet som till exempel ett bolån.

Skillnaden mellan lån med säkerhet & lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet

 • Ingen säkerhet krävs: Du behöver inte pantsätta något för att få lånet godkänt. Privatlån eller också kallat blancolån är lån utan säkerhet.
 • Du bestämmer själv vad pengarna ska användas till: Kanske vill du renovera, resa, köpa en bil eller samla dina lån? Använd pengarna till det du behöver helt enkelt.
 • Högre räntor: Eftersom dessa lån är mer riskfyllda för långivaren, tenderar de att ha högre räntor jämfört med lån som har säkerhet. Räkna noga på det så du vet att du har råd innan du tar ett lån utan säkerhet.
 • Mindre lånebelopp: Lånebeloppen för lån utan säkerhet är oftast lägre. Hos oss kan du låna från 15 000 kr upp till 600 000 kr.

Lån med säkerhet

 • Säkerhet för lånet krävs: Lånet är kopplat till någon form av pant som banken har rätt att överta om du inte kan betala tillbaka lånet. Bolån är ett exempel där din bostad utgör säkerheten/panten för själva lånet.
 • Kontantinsats: Kontantinsats krävs i de flesta fall. För bolån till exempel behvöer du ha sparat ihop till minst 15% av bostadens pris.
 • Lägre räntor: Ett lån med säkerhet har oftast lägre ränta och längre återbetalningstid jämfört med ett lån utan säkerhet.
 • Högre lånebelopp: Du kan generellt sett låna större belopp när du tar ett lån med säkerhet jämfört med ett lån utan säkerhet.

Vilken ränta får jag?

 • Hos oss sätts räntan individuellt och varierar mellan 7,99%-19,90%. Räntan du får påverkas bland annat av ditt lånebelopp, din inkomst, ev befintliga lån och din ekonomi.
 • Våra lån utan säkerhet återbetalas med ett fast månadsbelopp. Hur stort månadsbeloppet blir beror på räntan och återbetalningstiden. Du väljer själv återbetalningstid (upp till 20 år).
 • En uppläggningsavgift på 400 kr och en administrativ avgift på 20 kr tillkommer.

Vem kan ansöka om lån utan säkerhet?

 • Du behöver ha fyllt 20 år
 • Har en fast årsinkomst på minst 120 000 kr
 • Bott i Sverige i minst tre år
 • Inte ha några betalningsanmärkningar

Ansök om lån utan säkerhet

Fyll i ansökan

Fyll i ansökan online och skicka in. Du kan också passa på att lösa eventuella andra lån och samla dem i ett enda lån hos oss. På det sättet kan du sänka dina lånekostnader.

Signera med BankID

Vi gör en kreditupplysning innan vi tittar på din ansökan. Om lånet beviljas får du en länk till ditt lånerbjudande som du signerar med BankID.

Lånet betalas ut

Pengarna finns på ditt konto 1-4 arbetsdagar efter att du signerat låneerbjudandet. Om du ska lösa andra lån betalar vi ut beloppet till dina tidigare långivare.

Ansök

Medsökande för lån utan säkerhet

Du kan välja att ansöka om lån utan säkerhet tillsammans med någon. Eftersom båda era inkomster räknas in är det större chans att lånet beviljas och ni har möjlighet till ett större lånebelopp. Kom ihåg att en medsökande har samma skyldigheter att betala av lånet som huvudlåntagaren.

Återbetalning av lån utan säkerhet

När du tar ett lån utan säkerhet börjar du betala av lånet redan från början. Det finns två sätt att göra det på: rak amortering eller annuitet. Nordax lån utan säkerhet återbetalas med ett fast belopp (annuitet). Vilket också är den vanligaste formen för just privatlån.

 • Rak amortering innebär att du betalar av lånet med samma amorteringsbelopp varje månad. Utöver det fasta amorteringsbeloppet tillkommer räntan. Men eftersom lånet minskar med tiden, minskar också räntan. Det gör att månadskostnaden blir lägre på sikt. Rak amortering är vanligast för bolån.
 • Annuitet betyder att du betalar samma belopp varje månad. I det beloppet ingår amortering plus räntan. I början är räntedelen högre och amorteringen lägre men allteftersom lånet minskar blir räntan mindre och amorteringsdelen större. Lån utan säkerhet amorteras oftast enligt denna betalningsmodell.

Frågor?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank