Medlåntagare - så funkar det för bolån

En medlåntagare eller medsökande står med på bolånet tillsammans med huvudlåntagaren och delar på ansvaret för att betala tillbaka pengarna.

Vad innebär medlåntagare?

En medlåntagare/medsökande är den person som tar ett lån tillsammans med huvudlåntagaren. Båda har solidariskt betalningsansvar. Detta innebär att båda har lika stort ansvar att betala tillbaka lånet. Samma villkor gäller alltså för huvudlåntagaren och medlåntagaren.

Vem kan vara medlåntagare på bolån?

Ska du köpa en bostad tillsammans med din partner? Då är det vanligt att båda står på lånet. Men en medlåntagare kan också vara en förälder eller någon annan. Det finns egentligen inga regler för vem som får vara medlåntagare. Det viktiga är att ni båda har bra ekonomi eftersom banken gör kreditprövning på alla som står med på lånet.

Vilka är fördelarna med att ha en medsökande?

En medsökande innebär en extra säkerhet för banken och det är större chans att till exempel ett bolån beviljas. Eftersom båda era inkomster räknas in är det också möjligt att låna ett större lånebelopp.

Vilka är nackdelarna med att låna tillsammans?

Som medsökande på bolånet har du samma skyldigheter att betala tillbaka lånet som huvudlåntagaren och om hen inte kan betala, blir det du som måste betala hela beloppet.

Att till exempel gå med som medlåntagare åt en kompis för att vara snäll är alltså inte alltid en jättebra idé. Men ska du köpa bostad med din blivande sambo och ni har bra koll på varandras ekonomi, är det oftast en fördel att låna tillsammans.

Måste båda samborna stå med på bolånet?

Även om det i de flesta fall är en fördel att ta lånet tillsammans är det inget krav även om ni bor ihop.

Viktigt att tänka på:

  • Om ni köper bostaden för gemensam användning blir det en samboegendom och det oavsett vem av er som köpt den och står på lånet.
  • Båda parter äger alltså 50% var enligt Sambolagen. Vill ni justera detta behöver ni skriva ett samboavtal.

Vad händer om vi separerar?

Om du och din partner båda står på bolånet fortsätter det att vara gemensamt även om ni separerar. Skulle din partner sluta betala, kommer banken skicka kraven till dig.

Vill den ena bo kvar i bostaden så kan den parten lösa ut den andra och ta över bolånet ensam. Banken gör då en kreditprövning för att kontrollera betalningsförmågan.

Kan jag sluta vara medlåntagare?

Som medlåntagare kan du inte avsäga ditt ansvar för bolånet. Det kan lösas om den andra låntagaren kan hitta en ny medsökande som banken godkänner eller om huvudlåntagaren är okej med att stå ensam på lånet och har tillräckligt bra ekonomi för det.

Vad händer vid dödsfall?

Skulle en av låntagarna gå bort gäller fortfarande det solidariska betalningsansvaret för bolånet. I första hand innebär det att skulden går över till dödsboet men det kan i vissa fall innebära att den som är kvar tvingas betala av hela skulden själv.

Vad är skillnaden på medlåntagare och borgensman?

En borgensman har endast ansvar för att betala tillbaka lånet om låntagaren inte kan göra det. En medlåntagare däremot tar lånet tillsammans med huvudlåntagaren på samma villkor och har alltså samma skyldigheter och ansvar som huvudlåntagaren att betala tillbaka lånet.

Viktigt att tänka på:

Viktigt att tänka på:

  • Huvudlåntagaren och medlåntagaren kommer båda stå som betalningsansvariga.
  • Banken tar även kreditupplysning på medlåntagaren.
  • Medlåntagaren skriver också på låneavtalet och blir därmed medansvarig.
  • Om huvudlåntagaren inte klarar av att betala ränta och amortering på bolånet, är medlåntagaren ansvarig för att se till att det betalas.
  • Även som medlåntagare på ett bolån behöver du deklarera den delen av bolånet som du betalar av.

Ansök om bolån med medlåntagare

Fyll i och skicka ansökan

Ni binder inte till något när ni ansöker om bolån. Fyll i vår vanliga bolåneansökan. I steg 2 kryssar du i "Lägg till medlåntagare" då kan du fylla i medlåntagarens uppgifter. När ni skickar in ansökan gör vi en kreditupplysning på både huvudlåntagaren och medlåntagaren.

Vi kontaktar dig

När du skickat in ansökan kommer en bolånespecialist att kontakta dig som är huvudlåntagare och du får ett preliminärt besked. Ni går igenom ansökan tillsammans och du får reda på om ni behöver komplettera med något.

Ni får ett lånerbjudande

Låneerbjudandet anger hur mycket ni kan låna och under vilka förutsättningar. För att bolånet ska gå igenom behöver både du och medlåntagaren skriva på låneavtalet. När ni skickat de signerade lånehandlingarna, förbereder vi lånet för utbetalning.

Ansök om bolån

Lästips

Hur får jag bolån som egenföretagare?
om bolånbostad
25 april 2023

Hur får jag bolån som egenföretagare?

Att kunna styra helt själv över sitt arbete och vara sin egen chef är en dröm som allt fler förverkligar. Men det finns också en baksida med att inte ha en traditionell fast anställning. Du kan till exempel bli nekad bolån trots att du jobbar hårt och har en inkomst. Det är ganska frustrerande, eller hur? Vi tycker det är dags att det blir ändring på det. Därför erbjuder vi på Nordax Bank bolån oavsett anställningsform.


Läs mer
Hur får jag bolån utan fast inkomst?

Drömmer du om att köpa bostad men har ingen fast anställning? Hos storbankerna kan det vara svårt att få bolån som projektanställd, vikarie eller egenföretagare. Det kan kännas fruktansvärt frustrerande att bli nekad ett lån när man jobbar stenhårt och har en inkomst. Det vet vi på Nordax Bank, som valt att erbjuda bolån till dig som inte har fast jobb.

Läs mer
Kan jag få bolån om jag har betalningsanmärkningar?

Vill du köpa bostad men råkat ut för en betalningsanmärkning? Det kan kännas frustrerande att nekas lån p.g.a. av ett misstag. För en betalningsanmärkning behöver faktiskt inte innebära att din ekonomiska situation är dålig just nu. Det viktiga är trots allt din framtida betalningsförmåga. Det anser vi på Nordax Bank som kan erbjuda bolån även till dig med betalningsanmärkningar.

Läs mer

Frågor?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank