Kontantinsats

Du kan ta ett bolån upp till 85% av bostadens pris. Resterande 15% behöver du betala med sparade pengar. Det är kontantinsatsen.

Vad är kontantinsats?

Vad är kontantinsats?

Ett bolån får som högst utgöra 85% av bostadens pris. De återstående 15% kallas kontantinsatsen och är den delen av köpet som du behöver ha sparat ihop till. Kontantinsatsen måste alltid vara minst 15% av priset på bostaden. Detta gäller för alla typer av bostäder, oavsett om det är bostadsrätt, villa eller fritidshus.

Exempel:
Köper du en bostad som kostar 2 000 000 kr, kan bolånet som högst vara 1 700 000 kr ( 1 700 000/ 2 000 000 = 0,85) Du behöver alltså lägga 300 000 kr i kontantinsats.

Hur sparar man till kontantinsatsen?

Har du redan sparat ihop en del kapital kan det vara en bra idé att sätta in pengarna på ett fasträntekonto. Sparkonton med fast ränta har generellt sett högre ränta. Bindningstiden brukar vara minst ett år så det förutsätter att du vet att du inte kommer att köpa en bostad innan dess. Annars är det egentligen bara att sätta igång och månadsspara.

Smarta spartips hittar du här: Så sparar du till kontantinsatsen

Hur sparar man till kontantinsatsen?
Tillfälligt lån till kontantinsatsen - överbryggningslån

Tillfälligt lån till kontantinsatsen - överbryggningslån

Har du hittat en bostad du vill köpa men inte hunnit sälja din gamla än? Då finns möjlighet till ett överbryggningslån. Det är ett tillfälligt lån för att finansiera den nya bostaden innan du sålt din gamla. Du behöver inte amortera på det lånet utan betalar tillbaka hela summan så fort du fått pengarna för din gamla bostad.

När du gör en ansökan om bolån hos oss kan vi även se över möjligheten till överbryggningslån. En bolånespecialist kommer då inom kort att ringa dig efter att du fyllt i din ansökan och skickat in.

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Många blandar ihop handpenning och kontantinsats. Handpenningen är en förskottsbetalning, en försäkran om att du kommer att köpa bostaden. Den utgör oftast 10% av priset och betalas vanligen inom en vecka efter att du skrivit på köpekontraktet. Har du inte pengar tillgängliga till Handpenningen går det att ta ett tillfälligt Handpenningslån. Det gör du i samband med att du ansöker om bolån.

Kontantinsatsen däremot är den del, 15% av bostadens pris som du måste betala med egna pengar, som alltså inte går att få som bolån. Kontantinsatsen betalas på tillträdesdagen och eftersom du då redan betalat 10% i handpenning, räcker det med att lägga till resterande 5%.

Relaterade artiklar

Så sparar du till kontantinsatsen

Så sparar du till kontantinsatsen

Oavsett omvärldens osäkra ekonomiska läge, finns det ändå knep du kan ta till för att spara mer varje månad. För det är faktiskt roligare och enklare när du har en tydlig plan och ett mål med ditt sparande - som en egen lägenhet!

Läs mer
Köpa bostad guide

Köpa bostad guide

Funderar du på att köpa lägenhet? Det är en del att tänka på. Här har vi samlat lite användbara tips inför lägenhetsköpet.

Allt om lånelöfte

Allt om lånelöfte

Innan du börjar leta efter en bostad är det klokt att stämma av med banken kring hur mycket du kan få låna. Banken ger dig då ett förhandsbesked som kallas för lånelöfte.

Frågor?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank