Vad är kontantinsats och när ska den betalas?

Du kan ta ett bolån upp till 85% av bostadens pris. Resterande 15% behöver du betala med egna pengar. Det är kontantinsatsen. Kontantinsatsen betalar du på tillträdesdagen - den dagen du får nycklarna till din nya bostad.

Vad är kontantinsats?

Ett bolån får som högst utgöra 85% av bostadens pris. De återstående 15% kallas kontantinsatsen och är den delen av köpet som du behöver ha sparat ihop till. Kontantinsatsen måste alltid vara minst 15% av priset på bostaden. Detta gäller för alla typer av bostäder, oavsett om det är bostadsrätt, villa eller fritidshus.

Varför måste man ha 15% i kontantinsats?

Du behöver alltid lägga minst 15% av priset på bostaden i kontantinsats. Finansinspektionen införde bolånetaket 2010, vilket alltså innebär att ditt bolån inte kan täcka mer än 85% av bostadens pris. Bolånetaket infördes för att motverka att svenskarna tar på sig för höga skulder.

Får jag tillbaka kontantinsatsen när jag säljer bostaden?

Säljer du din bostad med vinst får du tillbaka din kontantinsats plus vinsten. Men säljer du med förlust kan hela eller en del av den försvinna. Det gäller därför att undvika att du hamnar i en situation där du tvingas sälja din bostad om bostadspriserna har fallit. Köp alltså en bostad du har råd att ha kvar även om räntorna skulle stiga.

Räkneexempel för kontantinsats

Du kan låna upp till 85% av bostadens pris. Resterande 15% utgör kontantinsatsen. Du kan såklart välja att att ta ett mindre bolån och lägga mer i kontantinsats. Exemplet nedan visar vad du minst behöver ha sparat ihop till om du köper en bostad för 2 miljoner.

Exempel
Köper du en bostad som kostar 2 000 000 kr, kan bolånet som högst vara 1 700 000 kr ( 1 700 000/ 2 000 000 = 0,85) Du behöver alltså lägga 300 000 kr i kontantinsats

Hur sparar man till kontantinsatsen?

Hur sparar man till kontantinsatsen?

Har du redan sparat ihop en del kapital kan det vara en bra idé att sätta in pengarna på ett fasträntekonto. Sparkonton med fast ränta har generellt sett högre ränta. Bindningstiden brukar vara minst ett år så det förutsätter att du vet att du inte kommer att köpa en bostad innan dess. Annars är det egentligen bara att sätta igång och månadsspara.

Smarta spartips hittar du här: Så sparar du till kontantinsatsen

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Många blandar ihop handpenning och kontantinsats. Handpenningen är en förskottsbetalning, en försäkran om att du kommer att köpa bostaden. Den utgör oftast 10% av priset och betalas vanligen inom en vecka efter att du skrivit på köpekontraktet. Har du inte pengar tillgängliga till Handpenningen går det att ta ett tillfälligt Handpenningslån. Det gör du i samband med att du ansöker om bolån.

Kontantinsatsen däremot är den del, 15% av bostadens pris som du måste betala med egna pengar, som alltså inte går att få som bolån. Kontantinsatsen betalas på tillträdesdagen och eftersom du då redan betalat 10% i handpenning, räcker det med att lägga till resterande 5%.

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Tillfälligt lån till kontantinsatsen - överbryggningslån

Har du hittat en bostad du vill köpa men inte hunnit sälja din gamla än? Då finns möjlighet till ett överbryggningslån. Det är ett tillfälligt lån för att finansiera den nya bostaden innan du sålt din gamla. Du behöver inte amortera på det lånet utan betalar tillbaka hela summan så fort du fått pengarna för din gamla bostad.

När du gör en ansökan om bolån hos oss kan vi även se över möjligheten till överbryggningslån. En bolånespecialist kommer då inom kort att ringa dig efter att du fyllt i din ansökan och skickat in.

Lästips

Spara till kontantinsatsen

Spara till kontantinsatsen

Effektiva knep att ta till för att spara mer varje månad. För det är faktiskt roligare och enklare när du har en tydlig plan och ett mål med ditt sparande - som en egen lägenhet!

Läs mer
Köpa bostad guide

Köpa bostad guide

Funderar du på att köpa lägenhet? Det är en del att tänka på. Här har vi samlat lite användbara tips inför lägenhetsköpet.

Allt om lånelöfte

Allt om lånelöfte

Innan du börjar leta efter en bostad är det klokt att stämma av med banken kring hur mycket du kan få låna. Banken ger dig då ett förhandsbesked som kallas för lånelöfte.

Frågor?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank