Fler artiklar

Överbryggningslån - Hur du köper en bostad innan du sålt din gamla
  • bostad

Överbryggningslån - Hur du köper en bostad innan du sålt din gamla

Det är inte helt ovanligt att man hittar sin drömlägenhet innan försäljningen av den gamla lägenheten är klar. Då är ett överbryggningslån på sin plats. Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån som gör det möjligt att betala för din nya bostad innan du fått pengarna för din gamla.

Exempel
Sara har hittat en ny lägenhet som ska betalas om 1 månad. Hon har lyckats sälja sin gamla lägenhet och kontraktet är påskrivet*. Däremot kommer hon inte få pengarna från försäljningen förrän om 3 mån när de nya ägarna flyttar in. Av den anledningen behöver hon ta ett tillfälligt lån, ett överbryggningslån för att betala insatsen för det nya bostadsköpet.

*Kontraktet behöver inte vara påskrivet när du ansöker om överbryggningslån hos oss. Men du behöver ett försäljningskontrakt eller uppskattat försäljningspris för din nuvarande bostad för att ansöka.

Kan jag ansöka om ett bolån istället för överbryggningslån?

Ja fast det är inget vi rekommenderar. Ett vanligt bolån har längre löptid och innebär amorteringskrav. Eftersom du kommer att få pengarna för din nya bostad inom ett par månader är det onödigt att ta ett vanligt bolån. Det är smidigare att ta ett överbryggningslån som är helt anpassat för den här typen av situation. Hos oss är det dessutom helt är amorteringsfritt eftersom löptiden är kortare.

Vad är en överbryggningskredit?

En överbryggningskredit är bara ett annat ord för överbryggningslån.

Hur ansöker jag om ett överbryggningslån?

I samband med att du gör en ansökan om bolån för ditt kommande bostadsköp kan vi även se över möjligheten till överbryggningslån. Fyll i din ansökan så kommer en bolånespecialist att ringa dig inom kort. Vi går då igenom ansökan tillsammans och kan även registrera en ansökan om överbryggningslån åt dig. Om du har frågor ring oss gärna på: 08-508 808 45.

Vad behöver jag för att ansöka?

Du behöver äga ditt boende och ha ett försäljningskontrakt eller uppskattat försäljningspris för din nuvarande bostad. En viss tid innan ditt tillträde behöver du ha ett giltigt signerat kontrakt på försäljningen av din nuvarande bostad. Vi gör en sedvanlig kreditbedömning av låneansökan för att se över dina möjligheter för ett överbryggningslån.

Hur mycket kan jag låna?

För överbryggningslån så görs en individuell beräkning av vilket belopp du har möjlighet att låna. Vi tar då hänsyn till bland annat bostadens försäljningspris, befintligt bolånebelopp, mäklararvode, skatt etc.

När ska jag betala tillbaka lånet?

Du betalar tillbaka överbryggningslånet den dagen du fått pengarna från försäljningen av din gamla bostad. Maximala löptiden för ett sånt här lån hos oss är 6 månader.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank