Lånelöfte - ansök om lånelöfte för bolån

Gör dig redo inför budgivningen - ansök om lånelöfte och få en uppskattning på hur stort bolån du kan få.

Ansök om lånelöfte
Räkna på ditt lån

Vad är ett lånelöfte?

Innan du börjar leta efter en bostad är det klokt att stämma av med banken kring hur mycket du kan få låna. Banken ger dig då ett förhandsbesked som kallas för lånelöfte. Ordet är kanske lite missvisande då banken faktiskt inte lovar något utan mer gör en uppskattning kring hur stort bolån du eventuellt skulle kunna få. När det sedan är skarpt läge och du ska köpa behöver du ansöka om ett bolån.

På Nordax kan vi ge dig ett prelimärt lånerbjudande när du skickat in din bolåneansökan till oss. Behöver du ett skriftligt lånelöfte att ta med till mäklaren på visningar så ser vi över det.

Ansök om lånelöfte
Vad är ett lånelöfte?
Måste jag ha ett lånelöfte?

Måste jag ha ett lånelöfte?

För att buda på en bostad behöver du ett lånelöfte. Det visar att banken gjort en bedömning av hur stort lån du har råd med och att du kan köpa en bostad till ett visst pris. Det är därför viktigt att du anger alla viktiga uppgifter när du ansöker om lånelöfte, som bland annat inkomst, ev. lån och antal barn i hushållet.

Fler tips inför bostadsköpet

Kontakta banken innan du skriver på kontraktet

När du hittat en bostad och vunnit budgivningen är det viktigt att du kontaktar banken innan du skriver på köpekontraktet. De gör då en slutgiltig kreditbedömning och ska då också godkänna bostaden som säkerhet för bolånet.

Nekad bolån trots lånelöfte?

Lånelöftet baseras på de uppgifter du angivit i ansökan. Banken utgår då från vissa antaganden, att din inkomst stämmer, att bostaden du tänkt köpa funkar som säkerhet osv. När du sedan ansöker om bolån gör banken en mer omfattande granskning av din ekonomi och bostaden du vill köpa. Om din inkomst eller anställningsform ändrats sedan du ansökt om lånelöfte kan det innebära att bolånet inte beviljas. De flesta banker kräver t.ex. att du ska ha fast anställning.

En annan orsak till att man bli nekad bolån trots lånelöfte kan vara en betalningsanmärkning. Eftersom storbankerna använder sig av automatiserade processer där kreditupplysningen är det första steget, blir det ofta avslag direkt om du har betalningsanmärkningar - även om du har stabil inkomst.

Nekad bolån trots lånelöfte?
Måste man ha fast anställning för lånelöfte?

Måste man ha fast anställning för lånelöfte?

Storbankerna godkänner normalt inte en bolånansökan om du har en betalningsanmärkning eller om du inte har fast jobb. Vi på Nordax Bank har därför specialiserat oss på att göra individuella prövningar av låneansökningar. Vi anser att det är fullt möjligt att ha en stabil ekonomi även om du inte har en fast anställning eller om du råkat ut för en betalningsanmärkning. För oss är din framtida betalningsförmåga det viktigaste.

Läs mer om bolån

Frågor?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank