Lånelöfte

Ansök om lånlöfte och få en uppskattning på hur stort bolån du kan få.

Ansök
Frågor

Vad är ett lånelöfte?

Innan du börjar leta efter en bostad är det klokt att stämma av med banken kring hur mycket du kan få låna. Banken ger dig då ett förhandsbesked som kallas för lånelöfte. Ordet är kanske lite missvisande då banken faktiskt inte lovar något utan mer gör en uppskattning kring hur stort bolån du eventuellt skulle kunna få. När det sedan är skarpt läge och du ska köpa behöver du ansöka om ett bolån.

På Nordax har vi ingen separat ansökan för lånelöfte. För att ansöka om lånelöfte fyller du i vår bolåneansökan. Då kommer du att få ett preliminärt besked på hur mycket du kan låna.

Ansök om lånelöfte

Bostad

Måste jag ha ett lånelöfte?

För att buda på en bostad behöver du ett lånelöfte. Det visar att banken gjort en bedömning av hur stort lån du har råd med och att du kan köpa en bostad till ett visst pris. Det är därför viktigt att du anger alla viktiga uppgifter när du ansöker om lånelöfte, som bland annat inkomst, ev. lån och antal barn i hushållet. 

Fler tips inför bostadsköpet

Nekad bolån trots lånelöfte

Nekad bolån trots lånelöfte?

Lånelöftet baseras på de uppgifter du angivit i ansökan. Banken utgår då från vissa antaganden, att din inkomst stämmer, att bostaden du tänkt köpa funkar som säkerhet osv. När du sedan ansöker om bolån gör banken en mer omfattande granskning av din ekonomi och bostaden du vill köpa. Om din inkomst eller anställningsform ändrats sedan du ansökt om lånelöfte kan det innebära att bolånet inte beviljas. De flesta banker kräver t.ex. att du ska ha fast anställning.

En annan orsak till att man bli nekad bolån trots lånelöfte kan vara en betalningsanmärkning. Eftersom storbankerna använder sig av automatiserade processer där kreditupplysningen är det första steget, blir det ofta avslag direkt om du har betalningsanmärkningar - även om du har stabil inkomst.

Bolån trots betalningsanmärkningar

Bolån

Går det att få bolån utan fast anställning eller med betalningsanmärkning?

Storbankerna godkänner normalt inte en bolånansökan om du har en betalningsanmärkning eller om du inte har fast jobb. Vi på Nordax Bank har därför specialiserat oss på att göra individuella prövningar av låneansökningar. Vi anser att det är fullt möjligt att ha en stabil ekonomi även om du inte har en fast anställning eller om du råkat ut för en betalningsanmärkning. För oss är din framtida betalningsförmåga det viktigaste.

Läs mer om bolån