Funderar du på att köpa båt?

Ett båtköp är oftast en ganska stor investering. Därför är det viktigt att du kan finansiera köpet på ett bra sätt. Det finns flera sätt att göra det på. Båtåterförsäljare kan precis som bilåterförsäljare hjälpa dig med finansieringen där du kan ha båten som säkerhet för lånet och därmed kanske få ner lånekostnaden. Om du inte kan ta ett lån med båten som säkerhet är privatlån ett alternativ. Många banker erbjuder den typen av lån. Det kallas ibland också för blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Lån utan säkerhet är ofta lite dyrare än lån med säkerhet eftersom det är en högre risk för långivaren. Men lånevillkoren och räntorna varierar mellan olika aktörer. Det är därför viktigt att du går igenom de olika alternativ som finns och väljer ett som fungerar bra för dig.

Ytterligare ett alternativ är att ta lån med huset som säkerhet. Om dina huslån är lägre än värdet på huset kan du ansöka om att utöka ditt bolån. Däremot är det viktigt att ha återbetalningstiden för huslånet med i beräkningarna, så att inte  kostnaden för båtlånet inte blir mycket högre än om du hade tagit ett lån med högre ränta men med kortare tid. Huslån löper ofta under en betydligt längre tid än andra typer av lån.

Generella tips är också att ditt val av båt är genomtänkt, är det till exempel en sådan båt du har användning för? Har du undersökt andrahandsmarknaden för att se om det du letar efter finns där till ett bra pris? Har du undersökt, eller tagit hjälp med att bedöma, skicket på båten du planerar att köpa?

Det finns såklart en uppsjö av saker att tänka på vid ett båtköp, men ovanstående är en bra början.

Läs mer om båtlån

Lycka till ute till havs!

Taggar: Privatekonomi
Kopiera länk: