Alla artiklar

Nordax Image
  • spartips
  • privatekonomi

Köpa båt - vad behöver jag tänka på?

Vad är en flygresa till Maldiverna när du kan guppa runt i din alldeles egna båt i våra svenska vatten i sommar i stället? Många verkar ha insett att det inte är så dumt. Efter två rekordsomrar förutspås ett fortsatt högtryck i båtbranschen. Här är därför våra bästa tips för dig som går i köptankar. För det är ändå en del att tänka på.

Behöver du låna till båt?

Ett båtköp är i regel en stor investering och det är viktigt att du kan finansiera köpet på ett bra sätt. Om du inte har pengar just nu som du kan avvara, finns möjligheten att ta ett lån för en del eller hela kostnaden. Nordax erbjuder lån utan säkerhet, så kallat privatlån om du vill köpa båt. Äger du en bostad där det finns utrymme för mer lån, kan du även välja att utöka ditt bolån för att finansiera båtköpet.

Båtlån

Kolla båtens andrahandsvärde

Något att tänka på när du hittat en båt du gillar är att kolla andrahandsvärdet. En populär serietillverkad båt har oftast ett högre andrahandsvärde än en udda båt.

Ny eller begagnad?

En ny båt är såklart dyrare men samtidigt kan en begagnad båt innebära högre underhållskostnader beroende på vilket skick den är i. Bra att veta är att om du köper en begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare är du skyddad av konsumentköplagen.

Gör en budget

Det kan vara lätt att “glömma” att det inte bara kostar att köpa en båt, utan också att äga den. Gör en budget för både inköp och kostnaderna som kommer sen. Dessa skiljer sig såklart från båt till båt men oavsett båtmodell så finns det vissa utgifter att räkna med:
  • Försäkring: Jämför flera båtförsäkringar innan du bestämmer dig, det kan vara stora prisskillnader. Men se till att den täcker ansvarsförsäkring, dvs om du som försäkringstagare orsakar person- eller sakskada på sjön. Båtförsäkringen ska även täcka skadegörelse, stöld, brand, blixt eller explosion.
  • Båtplats: Läget och storleken på din båt brukar styra priset för hyra av båtplats. Tänk på att det ofta är kötid till de mest populära båtklubbarna.
  • Bränsle: Även om du har segelbåt går det åt bensin. Ett tips är att hålla ner farten för att minska bränslekostnaderna.
  • Underhåll: Förutsatt att du har en hyfsat billig båt kan du räkna med att betala cirka fem till tio procent av båtens marknadsvärde i underhållskostnader per år. Att ta hand om din båt är viktigt för att den ska hålla länge och för att hålla nere kostnaderna.

Innan du slår till:

Gör en grundlig genomgång av båten. Det kan vara bra att låta en besiktningsman som är medlem i BBR - Båtbesiktningsmännens Riksförening eller någon annan båtkunnig person kika på båten om du köper av en privatperson. Om det är en handlare är båten ofta varudeklarerad och eventuella fel och brister är dokumenterade. Kolla framförallt att motorn funkar som den ska och provkör gärna. Att fixa en trasig motor kan bli dyrt. Se också till att motorns storlek är godkänd för just den båtmodellen. Se också över installationer, el- och bränslesystem och be att få se servicebok eller andra servicedokument.
Sist men inte minst, lycka till! :)

Båtlån


Nordax Bank
Nordax Bank AB (publ)
Organisationsnummer: 556647-7286
Styrelsens säte: Stockholm
+46 (0) 8-508 808 00
nordaxgroup.com