Vilket sparkonto ska jag välja?

Vad är bäst; bunden eller rörlig sparränta? Vilket sparkonto du bör välja beror på till vad och när du tänkt använda pengarna. Här är våra tips på hur du kan tänka.

Fasträntekonto

Insättningsgarantin
Nordax sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Du har rätt till ersättning för din sammanlagda kontohållning med upp till 1 050 000 kronor. Ersättningen gäller per kund och institut. Ditt insättningsskydd gäller således i kreditinstitutet NOBA Bank Group AB (publ), oavsett om du har sparkonton genom varumärkena Nordax eller Bank Norwegian. Om du har ett konto som du delar med en annan kontohavare så räknas varje person för sig. Ersättningen påverkas inte av om du har skulder till banken. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för dig inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information, se Riksgäldens hemsida.

Varför ska jag spara pengar på ett sparkonto?

Fördelen med ett sparkonto är att det är ett tryggt sätt att spara pengar på, särskilt när börsen är lite skakig. Tänk bara på att kolla att sparkontot har statlig insättningsgaranti*.

Ett sparkonto är dessutom bekvämt. Pengarna växer utan att du behöver göra något.

Det finns sparkonton med både rörlig och fast ränta. Vilken typ av sparkonto du bör välja beror på vad målet med ditt sparande är. Är det en till en buffert, kontantinsats eller kanske till en resa nästa sommar?

Läs mer om våra sparkonton
Hur fungerar ett fasträntekonto?

Hur fungerar ett fasträntekonto?

Om du vet att du inte kommer behöva dina sparpengar inom en viss tid är ett Fasträntekonto ett smart val. Ett Fasträntekonto erbjuder generellt sätt högre sparränta än ett sparkonto utan bindningstid och du vet från början hur mycket dina pengar kommer att växa.

Tänk på att du bara kan göra en insättning och de pengarna blir låsta under den valda bindningstiden. Vill du göra fler insättningar senare, behöver du öppna ett till sparkonto.

Läs mer om våra fasträntekonton

När ska jag välja rörlig sparränta?

Om du vill spara under en kortare period och behöver kunna ta ut pengar när du vill, är ett sparkonto utan bindningstid ett bra val. Det passar också dig som tänkt månadsspara eftersom du även kan sätta in pengar när du vill. Ett sparkonto utan bindningstid har en rörlig sparränta. Det innebär att räntenivån justeras bland annat efter Riksbankens styrränta. Din sparränta kan alltså både gå upp och ner under tiden du sparar.

Fördelen med ett sparkonto som har rörlig sparränta flexibiliteten med fria uttag. Däremot är räntan generellt sätt lägre än räntan på ett Fasträntekonto.

När ska jag välja rörlig sparränta?
Sparkonto för buffert

Sparkonto för buffert

En bufferts syfte är att täcka oförutsedda utgifter. Om målet med ditt sparande är att bygga upp en buffert passar ett sparkonto utan bindningstid bäst. Då kan du välja att månadsspara samtidigt som du närsomhelst har möjlighet att göra ett uttag. Hur stor bufferten bör vara är förstås individuell men tumregeln brukar vara att iallafall spara ungefär 2-3 månadslöner (efter skatt).

SparkontoXtra passar bra för buffertsparande. Räntan är rörlig och minsta insättningsbelopp är 10 000 kr. På det här sparkontot kan du sätta in och ta ut pengar när du vill.

Sparkonto för kontantinsats

Drömmer du om att köpa en lägenhet? Du kan låna upp till 85% av bostadens pris och resterande 15%, alltså kontantinsatsen behöver du spara ihop till själv. Om du räknat ut att de kommer ta minst 1-2 år att spara ihop till din kontantinsats, kan det vara smart att sätta in det sparkapital du redan har på ett fasträntekonto. Då får du en högre sparränta på de pengar du ändå inte tänkt använda inom en viss tid.

Sparkonto för kontantinsats
Om Nordax

Om Nordax

Nordax Bank är ett varumärke inom NOBA Bank Group AB (publ) och har varit verksamma sedan 2003.

NOBA Bank Group är en nordisk specialistbank som erbjuder in- och utlåningstjänster till privatpersoner i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Spanien, Holland och Tyskland.

Vi står under Finansinspektionens www.fi.se tillsyn och finns som ett komplement till storbanken. Vi är experter på individuell kreditgivning och har specialiserat oss på ett fåtal produkter som vi kan bäst.

Frågor?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank