Alla artiklar

Köpa eller leasa bil - vad ska jag välja?
 • hushållsekonomi
 • konsumtion

Köpa eller leasa bil - vad ska jag välja?

Står du i valet och kvalet om du ska köpa eller leasa en bil? Det finns såklart både för- och nackdelar med båda alternativen. Det beror helt enkelt på vad som passar din situation, ekonomi och vilka krav du har. Här går vi igenom skillnaden mellan att köpa och leasa en bil.

Några frågor att ställa till dig själv

 • Hur många mil tror du att du kommer att köra per år? Körsträckan är avgörande för vilket alternativ du väljer.
 • Behöver du köra bil till jobbet eller är det kanske rentav smidigare att åka kollektivt, promenara eller cykla?
 • Hur ser dina framtidsplaner ut? Funderar du till exempel på att köpa sommarhus som kan kräva bil? Eller planerar ni att skaffa barn/fler barn?
 • Är behovet av bil tillfälligt eller mer långsiktigt?


Köpa en bil

När du köper en bil kan du antingen betala för hela bilen direkt eller ta ett billån. Du äger då bilen och har friheten att göra vad du vill med den. Du kan köra hur långt du vill, serva den och sälja bilen när du vill. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att förutom kostnaden för själva bilen kostar det även att äga den.


Vad kostar det att äga en bil?

Vad det kostar att äga en bil skiljer sig såklart beroende på bilmodell och hur mycket du kör. Men den vanligast lägsta kostnaden inklusive värdeminskningen brukar ligga runt 3 000-4 000 kr per månad.

Drivmedelskostnaden är den största utgiften. Kör du mycket kan det vara värt att investera i en bränslesnål bil, även om bilen i sig då oftast är dyrare. En elbil/laddhybrid är dyrast att köpa men har lägst drivmedelskostnad. Alternativt att du väljer en mindre bil av samma årsmodell som drar mindre. Andra kostnader som tillkommer är försäkring, skatt, service, parkeringsavgifter och däck.


Hur gammal bil är mest ekonomiskt att köpa?

En begagnad bil som är ett par år har redan hunnit tappa en stor del av värdet. En tre år gammal bil som högst kört 6 000 mil brukar därför anses som det mest ekonomiska att köpa. Nya och dyra bilar tappar mest i värde som så mycket som 25% det första året.


Fördelar med att köpa bil

 • Bilen är din!
 • Frihet: Du kan köra hur mycket och lite du vill och du bestämmer själv i större grad vilka slitage på bilen som behöver fixas och vilka du kan leva med.
 • Billigare på längre sikt: Efter att du betalat av eventuellt lån är bilen din och du slipper månadsavgifterna som leasing-alternativet innebär.
 • Byt bil när du vill: Du kan sälja bilen när du vill och är inte låst till ett leasingavtal
 • Större valfrihet: Du kan välja den bil som passar dig och din ekonomi bäst


Nackdelar med att köpa bil

 • Kontantinsats: När du tar ett billån krävs att du betalar 20% i kontantinsats. Hos oss på Nordax har du däremot möjlighet att låna hela beloppet om du väljer vårt billån utan krav på säkerhet.
 • Höga kostnader i början: Ett bilköp är en stor investering. Förutom kostnaden för själva bilen tillkommer kostnader som försäkring och skatt.
 • Värdeminskning: Bilens värde minskar varje år, så du kommer sannolikt inte att gå med vinst om du säljer den. Det är lättare att göra en bra affär om du väljer begagnat.
 • Reparationer och underhåll: Du behöver själv bekosta och ansvara för att bilen servas och funkar som den ska.

Behöver du låna till bil?

Läs mer om billån

Räkna på billån

Vilken billån ränta får jag?

Nordax image


Leasa en bil

När du leasar en bil hyr du den under en förutbestämd tid, oftast 2-3 år. Du är bunden till den tiden och oftast går det inte att säga upp avtalet i förväg.


Vad kostar det att leasa en bil?

Kostnaden för att leasa en bil kan variera rejält, alltifrån 2 000 kr i månaden upp till 15 000 kr. Det beror helt enkelt mycket på vilken bil du väljer och körsträckan du anger.


Vilka kostnader ingår i leasing?

När du leasar en bil betalar du en månadskostnad. I den ingår antalet mil du får köra, underhåll och ibland försäkring. Hur stor kostnaden blir beror på hur dyr bil du väljer, om du gör några tillval och körsträckan per år. Månadskostnaden är oftast rörlig eftersom den är beroende av marknadsräntan - något många drabbats av i och med de stigande räntorna senaste tiden.


Vilka kostnader ingår inte i leasing?

Drivmedel, fordonsskatt och däckbyten ingår oftast inte i leasingkostnaden.


Fördelar med att leasa bil

 • Ingen kontantinsats: Ett vanligt billån kräver att du betalar 20% av bilens pris i kontantinsats som du slipper om du leasar bilen. Om du även behöver låneutrymme till annat kan det vara en fördel att leasa.
 • Enkel affär: Det är enkelt att leasa en bil. Bilhandlaren sköter allt åt dig och du behöver bara skriva under avtalet.
 • Du slipper bekymra dig om underhåll. Bilfirman ansvarar i de flesta fall för reparationer, däckbyte och besiktning.
 • Enklare att byta bil: När avtalstiden är slut är det bara att lämna tillbaka bilen och du kan välja en annan modell om du skriver på ett nytt leasingavtal.


Nackdelar med att leasa bil

 • Dyrare i längden: Det är oftast dyrare i längden att leasa en bil jämfört med att äga en bil
 • Risk för höjda avgifter: I vissa leasingavtal kan leasingavgiften höjas under leasingperioden eftersom den oftast styrs av marknadsräntan.
 • Begränsningar: Körsträckan är begränsad under hyresperioden
 • Risk för merkostnader: Om du till exempel kör mer än vad som anges i avtalet, tillkommer en så kallad övermilskostnad. Kostnader för för mindre skador kan tillkomma eftersom det inte alltid helt tydligt vad som anses vara “normalt slitage”, något som kan vara bra att ha i åtanke om du har småbarn eller hund.

Du är låst till avtalstiden: Det går oftast inte att säga upp leasingavtalet i förtid. Om det tillåts får du i de flesta fall ändå betala en del av de återstående leasingavgifterna.


När är det bättre att köpa en bil?

 • Om du kör ofta och långt, till exempel om du behöver köra bil till jobbet varje dag eller har ett sommarhus som du åker till regelbundet.
 • Om du inte vill vara bunden till ett leasingavtal med en viss körsträcka och tidsperiod. Äger du bilen kan du till exempel sälja den när du vill.

Vill du ha kvar bilen länge lönar det sig att köpa en bil istället för att leasa.

Behöver du billån? Ansök här


När är det bättre att leasa en bil?

 • Den smidigaste lösningen för dig som inte vill lägga tid på ditt bilägande.
 • Vet du att du bara behöver bilen under en begränsad period kan det vara bättre att leasa.
 • Om du vill testa en ny bilmodell som du kanske annars inte skulle ha råd att köpa.

Behöver du låna till bil? Såhär gör du


Har du tänkt på bilpool?

Bilpool kan också vara en lösning, framförallt om du bor i stan och bara behöver bil ibland. Du betalar då en medlemsavgift och får tillgång till de bilar som ingår i bilpoolen. Fördelen är att du slipper alla fasta kostnader som kommer med att äga en bil. Nackdelen med bilpool är förstås att du måste planera dina bilfärder och boka i förväg och kör du längre sträckor kan det bli dyrt.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank