Fler artiklar

Bygg altan för att öka värdet på ditt hus
  • bostad
  • hushållsekonomi

Bygg altan för att öka värdet på ditt hus

Funderar du på att bygga altan inför utesäsongen? Att njuta av sitt morgonkaffe i solen på sin alldeles egna uteplats är inte helt fel. Dessutom är det en smart investering för att öka värdet på huset. Det kostar förstås en del att bygga en altan, särskilt om du behöver anlita en hantverkare. Har du inte hunnit spara ihop till altan-drömmen? Då finns bra möjligheter till renoveringslån.

Låna pengar till altanbygget

Om du inte har möjlighet att avvara pengar just nu, kan du låna till altanbygget. När du bygger en ny eller renoverar altanen höjer du värdet på bostaden, särskilt om den ligger i söderläge och har fin utsikt. Investeringen blir alltså i de flesta fall lönsam på längre sikt - oavsett om du behövt ta ett lån och betalat ränta. Hos oss på Nordax kan du ta ett renoveringslån med säkerhet, vilket egentligen är en utökning av bolånet*. Eller så kan du välja renoveringslån utan säkerhet, vilket fungerar som ett privatlån.

– Med renoveringslån med säkerhet bygger du på ditt bolån. Ett bolån har generellt sett lägre ränta och längre avbetalningstid. Men fokusera inte bara på räntan, utan se vad lånet kostar dig totalt per månad. Det är i regel enklare och snabbare att ta ett privatlån och du har full frihet att betala tillbaka hela lånet precis när du vill. Å andra sidan är räntan högre och avbetalningstiden kortare, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

Låna pengar till att bygga altan

Utöka ditt bolån

Renoveringslån utan säkerhet

Behöver man ansöka om bygglov för altanbygge?

I mars 2020 togs kravet om bygglov för altan bort. Iallafall om den uppfyller dessa krav:

  • Den byggs inom 3,6 meter från bostadshuset
  • Golvet ligger inte högre än 1,8 meter från marken
  • Altanen får inte vara placerad närmare än 4,5 meter från tomtgränsen - annars behöver din granne godkänna detta.

Säkra värdet på huset

Att investera i en ny altan kan vara en bra affär, men det finns också andra saker att tänka på när det gäller värdet på villan eller fritidshuset.

– Att återinvestera i bostaden är ofta vettigt, men det handlar inte bara om exempelvis en altan som både höjer livskvaliteten och gör huset mer attraktiv på marknaden. Det kan också vara saker som att se över tak och dränering för att undvika kostsamma skador. Sådana investeringar säkrar värdet snarare än att direkt öka det, men kan vara minst lika kloka.

*För att ta ett bolån för renovering krävs då att du har låneutrymme på bostaden som du kan använda. Du får låna upp till 85% av bostadens värde. Det kan vara smart att få bostaden omvärderad av en mäklare eftersom värdet antagligen ökat sedan du köpte den.

Låna pengar till att bygga altan

Utöka ditt bolån

Renoveringslån utan säkerhet

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank