Vad är billån med restvärde?

Ett billån med restvärde innebär att du efter amorteringstiden har kvar en skuld som överensstämmer med bilens värde.
Även om vi på Nordax Bank inte erbjuder billån med restvärde, hjälper vi dig gärna med ett vanligt billån där du lånar för hela bilens värde, eller bara en del.

Trots det kommer vi förklara vad billån med restvärde innebär:
När du köper en bil får du räkna med att den tappar i värde. Om du tar ett billån med restvärde sätts en amorteringsplan upp där du vid amorteringstidens slut har kvar en skuld som överensstämmer med bilens beräknade värde – ett restvärde.

Räkneexempel:
Du ska köpa en bil för 200 000 kr och tar ett billån med restvärde. Långivaren och du kommer överens om en amorteringsplan över 5 år i samma takt som bilen tappar i värde, med målet att du efter 5 år har 50 000 kr i skuld och en bil som är värd 50 000 kr. Efter det kan du sälja bilen och bli skuldfri, förlänga lånet och betala av den resterande skulden, eller betala av den kvarvarande skulden med egna medel.

Om du sätter ett högt restvärde kan det innebära att det inte överensstämmer med bilens värde, vilket lämnar dig med en skuld även om du säljer bilen. Och åt andra hållet, om du sätter ett lågt restvärde kommer amorteringskostnaden bli högre, då månadskostnaden går upp för att nå det lägre restvärdet. Det är alltså bra att vara noggrann när restvärdet beräknas.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank