Ordlista
A-Ö
Få stenkoll på krångliga bankord som till exempel gäldenär.
Acceptpris/Accepterat pris
Det lägsta priset på bostaden som säljaren kan tänka sig att acceptera som slutpris.
Alternativbank
Alternativbank är ett ord som ibland används för mindre banker som kanske har fokus på en viss typ av tjänst, t. ex. bolån.
Amortera
Ett lån ska betalas tillbaka på något sätt. Många väljer att göra det över längre tid genom att betala av en del av lånet varje månad - det är det som är att amortera. Det fina med det här att eftersom lånet minskar efter varje amortering, minskar även den summan som du betalar i ränta.
Amorteringsfrihet
Alla kan, av olika anledningar, få svårt att amortera (alltså betala tillbaka på lånet) i den takt man brukar under någon period. Då kan det vara skönt att få en liten paus från amorteringen och bara betala räntan på lånet under en förutbestämd tid. Detta brukar kallas amorteringsfrihet.
Amorteringskravet
Det här kravet infördes 2018 för att dämpa den stigande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Kravet innebär att om du lånar mer än 70% av bostadens värde behöver du amortera minst 2% av lånet per år och lånar du mer än 4,5 gånger din årsinkomst behöver du amortera ytterliggare 1% av lånet.
Amorteringslättnad
Alla kan, av olika anledningar, få svårt att amortera (alltså betala tillbaka på lånet) i den takt man brukar under någon period. Då kan det vara skönt att få en liten paus från amorteringen och bara betala räntan på lånet under en förutbestämd tid. Detta brukar kallas amorteringsfrihet eller amorteringslättnad.
Amorteringstid
Amorteringstiden är den tid det tar att betala tillbaka pengarna du har lånat. Andra ord för samma sak är amorteringsplan eller amorteringstakt.
Andelstal
Hur stor del din bostad utgör av hela bostadsrättsföreningen. Oftast betyder en större andel en högre månadsavgift till föreningen. Andelstalet är också något som bankerna tittar på i förhållande till föreningens ekonomi - detta för att räkna ut hur stor risk du tar när du köper din bostad.
Annuitetslån
Annuitet är när du betalar ett lika stort belopp - ränta plus amortering - varje månad. I början är räntan den största delen av beloppet, men i takt med att lånet minskar, gör även räntans andel det. Då blir det mindre ränta och mer amortering som ingår i det fasta månadsbeloppet. Skulden minskar alltså långsammare i början, men snabbare i slutet av lånetiden.
Anskaffningsvärde
Anskaffningsvärdet är den totala kostnaden när du köper något som t.ex. en bostad. Då ingår inte bara bostadens pris utan du ska även räkna in kostnader som lagfart och pantbrev. Anskaffningsvärdet avgör hur stor skatt som ska betalas om bostaden säljs.
Arkitektritad
Det är så klart många bostäder som är ritade av arkitekter. Men när det står i en bostadsannons brukar det betyda att det är en bostad som ser lite annorlunda ut, oftast väldigt modern.
Avbetalning
Avbetalning är egentligen samma sak som amortering men används oftare när det gäller lån till köp av prylar som en TV eller dator. Det är alltså en form av kreditköp där du köper en vara som du betalar av med flera delbetalningar.
Bank
En bank är ett företag som lånar och lånar ut pengar, men en bank kan också ge annan service, t. ex. tjänster för betalning eller erbjuda handel med värdepapper (till exempel aktier och obligationer).
Bankdag
En bankdag är när banken har öppet som vanligt, alltså samma sak som en vardag.
Bankgiro
Bankgiro är ett unikt nummer som företag använder för att ta emot betalningar elektroniskt inom Sverige. När du betalar en räkning anger du företagets bankgiro för att din betalning ska komma rätt.
Banksekretess
Banksekretess innebär att alla som jobbar på en bank har tystnadsplikt. Informationen som du ger banken får alltså inte skickas vidare. Sekretessen gäller även om du skulle sluta vara kund eller om den anställde slutar på banken.
Barnvänligt
En bostad som ligger i ett område med många barnfamiljer, kanske nära till olika skolor och lekparker.
Belåningsgrad
Belåningsgraden visar i procent hur stort lån du har på bostaden jämfört med marknadsvärdet på den. Om din bostad är värderad till 2 000 000 kr och du har lånat 1 500 000 kr, har du alltså en belåningsgrad på 75%.
Betalningsanmärkning
Du får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen om du inte har betalat lån, räkningar eller andra skulder i tid. Det gäller också om du missar betalaningar från ditt företag. Anmärkningen försvinner efter tre år.
Billån
Billån är ett privatlån som du kan ta för att köpa en bil.
Bindningstid
Bindningstid är den tidsperiod som du är bunden till en tjänst enligt ett avtal.
Blancolån
Ett blancolån är ett lån där du inte behöver lämna pant i form av exempelvis en bostad eller en bil för att få låna pengar. Blancolån har därför ofta en högre ränta än lån med säkerhet.
Blankett
En blankett är ett dokument med frågor som du svarar på för att ansöka om något. Om du t. ex. ansöker om bolån behöver du fylla i olika blanketter för att banken ska få information från dig.
Boendekostnad
Boendekostnad precis vad det låter som. Det är den totala kostnaden för ditt boende. Vad som ingår beror på om du bor i hyreslägenhet, bostadsrätt eller hus, men det kan vara kostnader som ränta, amortering, hemförsäkring och el.
Bolån
Lån för att köpa en bostad.
Bolån utan fast anställning
Det är precis som det låter - ett bolån du kan få även om du inte har fast anställning (eller tillsvidare anställning som det också heter). Du kan ju faktiskt ha en stabil ekonomi även som vikarie, timanställd, projektanställd eller frilansare. På Nordax kan du ansöka om bolån utan att ha fast anställning.
Bolånekalkyl
Med en bolånekalkyl kan du räkna ut vad ditt bolån skulle kosta. Det som påverkar är förstås bostadens pris, hur stor kontantinsats du lägger, räntan på lånet och hur mycket du kan amortera. Det är alltid en bra idé att göra en bolånekalkyl, iallafall när du ska ansöka om ett bolån.
Borgensman
En borgensman är en person (inte alltid en man) som går i borgen för en annan persons lån. En borgensman tar på sig ansvaret att betala tillbaka ditt lån om du inte gör det - alltså antagligen en mycket snäll person med stort förtroende för dig.
Borgenär
Borgenär kallas den som lånar ut pengar till någon, exempelvis en bank eller ett låneinstitut.
Bostad som säkerhet
Ett bolån är ett lån med bostaden som säkerhet. Skulle du få svårt att betala kan banken kräva att du säljer säkerheten/panten, alltså bostaden.
Bostadsrättsförening
I en bostadsrättsförening ägs fastigheten gemensamt av dem som bor i huset. Som bostadsrättshavare äger du alltså inte din lägenhet, utan rätten att bo i den.
Bottenlån
Bottenlån är idag egentligen detsamma som ett bolån. Med andra ord det är ett lån med bostaden som säkerhet/pant och kan utgöra högst 85% av bostadens värde. Det är alltså inte så uselt som det låter - ett bottenlån har generellt sätt lägre ränta än ett lån som hade tagits utan säkerhet för resterande 15%, som i dessa sammanhang rätt så logiskt kallas topplån.
Bruttolön
Brutto ja… varför är det så svårt att få in vad som är netto och vad som är brutto? Men brutto är iallafall beloppet innan skatt och eventuella avdrag. Så din bruttolön är din lön innan skatten dragits.
Brygglån
Det är inte alltid tajmingen är perfekt. Om du inte har hunnit få betalt för dig gamla bostad när du behöver betala för den nya - då kan ett överbryggningslån/brygglån vara lösningen. Lånet funkar alltså som en “brygga” mellan två bostadsaffärer. Det är ett tillfälligt lån som du betalar tillbaka så fort du har sålt din gamla bostad.
Budget
En budget är faktiskt inte så komplicerad och tråkig som den låter. Det är ett smart sätt att få koll på din ekonomi. I din budget sätter du upp vad du har för lön och andra ev inkomster och vad du har för kostnader varje månad, som hur mycket du shoppar för och matinköp osv. Att sätta upp en budget är ett bra sätt att spara till något. Då kan du se tydligt vad du kan dra in på varje månad.
Bytesrätt
Om du köpt en vara eller en tjänst och sen ändrar dig, har du rätt att inom en bestämd tid byta den till något annat.
Centralbank
En institution som har monopol (ensamrätt) på att ge ut sedlar och mynt i ett visst område. Riksbanken är Sveriges centralbank.
Charmig
Oftast en ganska liten bostad, kanske lite sliten.
Deflation
Det är deflation om priser och löner sjunker samtidigt - alltså motsatsen till inflation. Deflation är inte lika vanligt som inflation.
Deklaration
Deklaration kallas den den redovisning av vad du tjänat och ska betala i skatt som du ska lämna in till skatteverket en gång varje år. Det finns många regler kring hur mycket du ska betala i skatt så det gäller att läsa på. Att fylla i och godkänna denna redovisning kallas att deklarera.
Denuntiation
När det skuldebrev/avtal du skriver på när du tecknar ett lån skrivs över på en ny borgenär/bank ska låntagaren blir meddelad om detta. Det kallas denuntiation.
Driftkostnad
Driftkostnad är den totala kostnaden för driften av en bostad, alltså de kostnader du har för att kunna bo i den. Vad som ingår varierar beroende på om det är hyresrätt, hus eller bostadsrätt. För bostadsrätt är det ofta el, värme och hemförsäkring med bostadsrättstillägg.
Dröjsmålsränta
Om du betalar dina räkningar/ fakturor för sent har avsändaren rätt att ta ut en dröjsmålsränta. Dröjsmålsavgifter kan också dyka upp. Det är alltså en bra idé att vara noga med att betala sina räkningar i tid.
Effektiv ränta
För att allt ska kännas ännu lite mer förvirrande nämns ofta både effektiv och nominell ränta. Den effektiva räntan är den totala årliga kostnaden för ett lån och innehåller inte bara räntekostnaden utan även övriga kostnader kopplade till lånet - t.ex.uppläggningsavgift och aviavgifter.
Energideklaration
Energideklarationen är bra att kika på innan du köper en bostad. I den finns information om hur mycket energi en byggnad kräver.
Ett stenkast
Ett stenkast är ett uttryck för något som är nära - t. ex. "ett stenkast från centrum" skulle kunna betyda att bostaden ligger 10 minuter ifrån centrum.
Faktura
En faktura är ett dokument i pappersform eller i elektronisk form som innehåller ett betalningskrav. Det är alltså samma sak som en räkning.
Fast ränta
När du tar ett bolån kan du välja mellan fast eller rörlig ränta. Fast ränta innebär att du betalar samma procentenhet under en viss tidsperiod, oftast mellan 1 upp till 5 år.
Fastighet
En fastighet är ett hus eller en byggnad som någon äger.
Finansinspektionen
FI är en statlig myndighet med uppgift att övervaka finansmarknaden.
Fritt läge
Fritt läge förekommer friskt i bostadsannonser. Fritt läge = fritt från stirrande grannar mittemot.
Fullmakt
En fullmakt är ett intyg på att en person har rätt att göra specifika handlingar eller ta beslut åt en annan person. Om du inte har möjlighet att t.ex. gå till din bank själv så kan en annan person få en fullmakt att göra det ärendet åt dig.
För den händiga
Oftast en bostad med stort renoveringsbehov.
Förfallodag
Förfallodagen är det datum som du senast ska betalat en räkning eller den dagen som ett lån ska vara löst.
Försäkring
Om du har en försäkring kan du få ekonomisk hjälp ifall att en olycka händer. Vissa försäkringar kan du skaffa hos ett försäkringsbolag, vissa försäkringar erbjuds direkt av ett företag, såsom av banken. Ofta betalar du en mindre summa varje månad eller kanske kvartal för att ha rätt till försäkringen.
Genomgående lägenhet
En lägenhet med fönster åt flera håll är genomgående. Att du kan gå genom lägenheten betyder det alltså inte.
Genomsnittsränta
Alla banker som ger ut lån måste då och då visa genomsnittet för de lån de redan gett ut - det kallas genomsnittsränta.
Grönt Bolån
Vissa banker erbjuder gröna bolån. Det är oftast bolån med lite lägre ränta som du kan få om du bor i en bostad som är bättre för miljön.
Gåvobrev
Om du vill ge bort pengar eller något annat värdefullt kan det vara klokt att skriva ett gåvobrev. Ett gåvobrev är alltså ett bevis att du har fått eller gett en gåva. Gåvobrevet kan också innehålla specifika villkor för gåvan.
Gäldenär
När du har ett lån hos banken är du gäldenär och banken borgenär. En gäldenär är någon som har en skuld till någon annan, alltså motsatsen till borgenär.
Handpenning
När du har skrivit kontrakt på en ny bostad behöver du betala en handpenning. Då betalar du alltså i förväg en del av bostaden, oftast 10% av bostadens pris. Handpenningen fungerar som en garanti på att du kommer att köpa bostaden.
Handpenningslån
Lånar du till handpenningen för bostaden du ska köpa är det ett handpenningslån som ofta utgör 10% av bostadens pris. Det är ett tillfälligt lån som du betalar tillbaka när bostadsaffären är klar.
Hemförsäkring
Med en hemförsökring betalar du en mindre summa (oftast varje månad eller kvartal) som ger dig rätt till ekonomisk hjälp ifall en tråkig olycka skulle hända med ditt hem.
Hopbakslån
Om du har flera smålån och krediter kan det vara en bra ide att samla/baka ihop dem i ett enda lån - ett hopbakslån. Då får du ett större lån istället för många små, vilket ofta innebär lägre räntekostnader och färre avgifter.
Huslån
Huslån är ett lån för att köpa ett hus, alltså ett bolån.
Hyresrätt
Hyresrätt är en lägenhet som du hyr. Då betalar du hyra, alltså en avgift, varje månad till hyresvärden för att få bo i lägenheten.
Inflation
Inflation är det när priser och löner stiger samtidigt. Den innebär att du får mer pengar i lönekuvertet men att du inte kan handla mer för det - lite snopet! Inflation är alltså motsatsen till deflation. Riksbanken brukar försöka dämpa inflationen genom att höja reporäntan och på så sätt minska omsättningen av pengar.
Inkasso
Om du inte betala en faktura i tid kan ett inkassoföretag hjälpa till att driva in skulden. Inkassoföretaget tar helt enkelt över ärendet och ser till att betalningen sker.
Inlåning
När du sätter in pengar på ett bankkonto så kan man säga att banken lånar de pengar av dig, det kallas för inlåning.
Insättningsgaranti
Insättningsgaranti innebär att staten ser till att du får ersättning även om banken där du har dina sparpengar går i konkurs.
Inteckning
Inteckning är en form av pantsättning. Om du exempelvis ska göra ett fastighetsköp och behöver ta ett lån för köpet kan du inteckna fastigheten och få pantbrev. Pantbrevet kan sedan användas som säkerhet för lånet. Det är vanligt att göra en fastighetsinteckning vid bolån.
Jämkning
Jämkning innebär att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre preliminärt skatteavdrag på din lön än vad som står i skattetabellen. Att jämka kan du t.ex. göra om du bara jobbat en del av året och vet att du inte ska betala full skatt eller om du har extrainkomster och vet med dig att du kommer behöva betala mer skatt. Jämkar du inte justeras detta annars i form av att du får tillbaka på skatten (skatteåterbäring) om du betalat för mycket eller att du får betala mer i skatt i efterhand (kvarskatt) om du betalat för lite.
Kalkylränta
Kalkylräntan är en räntesats som används av banker och andra långivare för att räkna ut hur höga räntekostnader bolånekunder klarar av att betala om räntan skulle höjas.
KALP
KALP står för Kvar Att Leva På. Det är beloppet som hushållet ska ha kvar att leva på efter att alla räntekostnader, boendekostnader och övriga levnadskostnader är betalda. Innan ditt lån beviljas gör banken en KALP-kalkyl för att vara säkra på att du har råd att betala tillbaka lånet.
Kapitalskuld
Kapitalskuld är det belopp som du från början lånade. Om du lånar 1000 kr är kapitalskulden alltså 1000 kr.
Konjunktur
Konjunktur beskriver det ekonomiska läget i en samhällsekonomi. Goda tider betyder högkonjunktur och dåliga tider betyder lågkonjunktur.
Konjunkturinstitutet
KI analyserar den ekonomiska utvecklingen i Sverige vilket blir beslutsunderlag för den ekonomiska politiken.
Kontantinsats
När du ska köpa bostad kommer du att behöva betala en kontantinsats som är den delen som inte täcks av ett bolån. Kontantinsatsen är alltså något som du själv behöver spara ihop till. Oftast behöver du betala 15% av bostadens värde i kontantinsats.
Korttidslån
Ett korttidslån är ett lån som betalas tillbaka under kortare tid, oftast som mest under 12 månader. Ofta har korttidslånen väldigt höga räntor - det är alltså en ganska dyr affär med ett korttidslån.
Kredit
En kredit är typ samma sak som ett lån. Alltså att du köper något som du får möjlighet att betala för senare. Krediten kan betyda både lån av pengar och ett köp på avbetalning.
Kreditinstitut
Institut som är verksamma på kreditmarknaden, exempelvis banker, som lånar ut pengar.
Kreditprövning
När du ansöker om ett lån eller ett kreditkort görs alltid en kreditprövning. Det innebär att långivaren ser över dina möjligheter att betala tillbaka lånet. Man tittar då på din inkomst, dina omkostnader, din anställningsform och eventuella betalningsanmärkningar eller övriga skulder.
Kreditupplysning
En kreditupplysning ger information om din ekonomi och visar hur mycket lån och krediter du har. Varje gång du ansöker om lån eller krediter gör banker och andra låne- och kreditgivare en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning är en bedömning av din betalningsförmåga, din så kallade kreditvärdighet.
Kronofogden
Kronofogden är en myndighet som hjälper den som inte fått betalt och ger stöd och råd till den som ska betala skulden.
Kvadratsmart
En ganska liten bostad, inte sällan med uppfinnesrika förvaringslösningar.
Köpekontrakt
Det är inte förrän säljaren och köparen skriver under köpekontraktet som bostadsaffären avslutas. Innan dess är det egentligen fritt fram för andra att lägga fler bud.
Köpesbrev
Ett köpebrev är ett kvitto på att du har betalat för den nya bostaden. När det är påskrivet får alltså du flytta in.
Köpesskilling
Köpeskilling är den slutliga summan som säljare och köpare kommit överens om, alltså försäljningspriset på en bostad.
Lagfart
Lagfart är ett bevis på att du äger en fastighet. I Sverige är det Lantmäteriet som sköter lagfartsregistret.
Listränta
Listränta är den högsta räntan en bank har på sina bolån.
Lån
Ett lån är pengar du får från banken som du sen under en bestämd tid måste betala tillbaka.
Lån med säkerhet
Ett lån med säkerhet är ett lån där du har något av det du äger som pant. Ett bolån är ett lån med bostaden som säkerhet t.ex. Skulle du få svårt att betala kan banken kräva att du säljer säkerheten/panten.
Lån utan säkerhet
Ett blancolån eller privatlån är ett lån utan säkerhet. I det fallet kräver banken inte någon pant/ säkerhet för lånet som t.ex. en bostad.
Lånelöfte
Redan när du börjar leta efter en ny bostad att köpa är det klokt att stämma av med en bank hur mycket de tror du skulle kunna få låna. Banken ger dig då ett förhandsbesked som kallas för lånelöfte. Ordet är kanske lite missisande då banken faktiskt inte lovar något utan mer gör en uppskattning kring hur stort bolån du eventuellt skulle kunna få. När det sedan är skarpt läge och du ska köpa behöver du ansöka om ett bolån på nytt.
Låneskydd
Ett låneskydd är en försäkring ifall att något oväntat skulle hända som gör att du får svårt att betala ditt lån. Det kan t.ex. vara om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös. Hos Nordax kan du få hjälp med återbetalning med upp till 10 000 kr per månad.
Löptid
Löptid eller återbetalningstid är den tid som du har på dig att betala tillbaka lånet.
Marginalskatt
Marginalskatt är hur stor skatten blir på en löneökning. Om din lön t. ex. ökar med 100kr i månaden så är marginalskatten den skatt som dras på den 100-lappen.
Marknadsvärde
Genom att kika på hur marknaden ser ut i övrigt kan du få en uppsattning på vad du själv skulle kunna få i slutpris på din bostad.
Medkontohavare
De som inte står som konoinnehavare när flera personer har ett bankkonto tillsammans.
Medlåntagare
Om du har en medlåntagare eller medsökande betyder det att du tar ett lån tillsammans med någon. Då är ni två personer som ansvarar för att lånet ska betalas tillbaka.
Månadsavgift
Månadsavgift betalar ägaren av en bostadsrätt till bostadsrättsföreningen.
Nettolön
Netto är värdet efter att skatt och andra avdrag gjorts. Din nettolön är alltså lönen efter att skatt och avgifter dragits.
Nischbank
Nischbank är ett ord som ofta används för att beskriva mindre banker som är fokuserade på en grej, t. ex. bolån.
Nominell ränta
Den nominella räntan är den räntan du betalar för själva lånet. Den räknar inte in andra eventuella avgifter, till skillnad från den effektiva räntan.
Nära stadens puls
En bostad som kanske ligger centralt, men inte mitt i stan.
OCR-nummer
OCR-nummer hittar du på fakturan. Det är ett nummer som berättar för det företag du ska betala till att det är just du som har betalt.
Ombildning
Ordet ombildning betyder i bostadssammanhang att man gör om hyresrätter till bostadsrätter (alltså bostäder man köper). Hyresgäster kan gå ihop och bilda en bostadsrättsförening som köper loss fastigheten, då krävs det att 2/3 av de folkbokförda hyresgästerna är med på att ombildning ska göras.
Optimal planlösning
Här har man optimerat, maxat varenda kvadratmeter i bostaden. Det innebär att bostaden kan kännas större än vad den egentligen är.
Oslipad diamant
Bostad med stor potential - det behövs alltså mycket renovering.
Pantbrev
Ett pantbrev bekräftar att ditt bostadslån hos banken är kopplat till fastigheten du äger. Pantbrevet är med andra ord ett juridiskt bevis på att banken har fastigheten som säkerhet. Du kan ha pantbrev för en bostadsrätt eftersom att den inte räknas som fast egendom.
Pittoreskt
En bostad som kanske är lite äldre, oftast ganska liten, kanske lite sliten.
Prisbasbelopp
Prisbasbelopp är ett värde som bestäms av regeringen varje år. Basbeloppet används för beräkning av skatter, avgifter och förmåner.
Privatlån
Ett privatlån eller blancolån är ett lån som inte är knutet till ett visst objekt. Du behöver alltså inte ha någon form av säkerhet/pant för lånet.
Påminnelseavgift
En avgift som du måste betala om du till exempel har missat att betala en räkning i tid.
Rak amortering
Rak amortering innebär att du betalar av lika mycket av själva lånet varje månad, alltså att amorteringen är lika stor. Din totala månadskostnad blir alltså mindre ju längre tiden går eftersom den del som du betalar i ränta minskar.
Refinansiera
Att refinansiera är detsamma som att samla lån. Om du har många dyra smålån och krediter med olika räntor och avgifter kan det vara bra att samla dem i ett nytt större lån. Det innebär oftast en lägre månadskostnad.
Renoveringslån
Renoveringslån är ett privatlån som du kan använda för att renovera din bostad.
Reporänta
Reporäntan styrs av Riksbanken och är den räntan som bankerna får betala för att själva låna pengar. Reporäntan påverkar sen bankernas räntor.
Riksbanken Sveriges centralbank som har ansvar för att ge ut sedlar och mynt.
Riksbanken
Sveriges centralbank som har ansvar för att ge ut sedlar och mynt.
Engelska: Riksbanken (Central Bank of Sweden)Arabiska: RiksbankenPersiska: ریکس بانکنTurkiska: Riksbanken (İsveç Merkez Bankası)BKS: Riksbanken – Centralna banka Švedske
Räkning
En räkning är ett dokument i pappersform eller i elektronisk form som innehåller ett betalningskrav. Det är alltså samma sak som en faktura.
Ränta
Ränta är pengar som du betalar till banken för att få låna. Eller tvärt om, när du sätter in pengar på ett sparkonto får du pengar, alltså ränta, från banken.
Ränteavdrag
När du deklarerar kan du göra avdrag för räntekostnader på lånet, vilket kallas ränteavdrag. Ränteavdraget innebär alltså att du får betala mindre i skatt.
Ränteskillnadsersättning
Om du betalar av ett lån med bindningstid i förtid får du ofta betala ränteskillnadsersättning. Alltså ersättning för den förlorade räntan.
Rörlig ränta Lån med rörlig ränta följer marknadsräntan. Den kan alltså gå upp eller ner, vilket innebär att räntan på lånet kan variera över tid.
Rörlig ränta
Lån med rörlig ränta följer marknadsräntan. Den kan alltså gå upp eller ner, vilket innebär att räntan på lånet kan variera över tid.
Saldo
Saldo är det belopp du har på ditt konto.
SEKKI-blankett
SEKKI-blankett är ett dokument som kreditgivaren måste ge dig innan du väljer ett lån eller en kredit. Där ska all information om lånet/krediten stå, så att du kan ta en bra beslut.
Sjöglimt
En bostad som ligger nära vatten och där du från något fönster kan se vattnet.
Skuldebrev
När du tar ett lån skriver du på ett skuldebrev som visar hur mycket pengar du har lånat och vilka villkor som gäller för lånet.
Skuldfri förening
Bostadsföreningen har betalat tillbaka alla sina lån och är alltså skuldfri. Det är bra. Men värt att kolla är också om fastigheten har stora renoveringsbehov som kan innebära kostnader i framtiden.
Skuldkvotstak
Skuldkvoten visar hur mycket lån du har i förhållande till din inkomst. Skuldkvotstak är gränsen för hur mycket du kan låna baserat på din inkomst.
Skuldsanering
Skuldsanering är näan får hjälp från Kronofogden med att planera hur man kan betala av sina skulder om man har haft svårt att klara av det själv. För att få en skuldsanering måste man ha väldigt svåra skulder som man först försökt själv att klara av.
Smart planerad
En bostad där det oftast finns bra med uttrymmen för både inredning och för förvaring. Social planlösning Lägenheten är planerad på ett sätt som ska uppmuntra dig att vara social. Som mer öppna ytor, färre antal stängda dörrar och en varm hjärtlig atmosfär.
Social planlösning
Lägenheten är planerad på ett sätt som ska uppmuntra dig att vara social. Som mer öppna ytor, färre antal stängda dörrar och en varm hjärtlig atmosfär.
Solidariskt betalningsansvar
Att två eller flera personer som lånar tillsammans, ändå har ett individuellt ansvar för att hela lånet betalas tillbaka.
Sparränta
Den ränta som banken ger dig på dina sparpengar.
Stabil förening
Med stabil förening menar man en bostadsrättsförening som har en välskött ekonomi.
Stor potential
Oftast en bostad som har stora renoveringsbehov.
Stressa räntan
Innan banken beviljar (säger ja) till ett lån ränkar din handlläggare på om du har råd att betala på lånet även om räntan höjs. Detta kallas att ”stressa räntan”.
Styrränta
Styrräntan eller reporäntan är den ränta som Riksbanken tar ut när de lånar ut pengar till bankerna, vilket i sin tur påverkar räntorna för dig som ska ta ett lån.
Stämpelskatt
Kostnaden för lagfarten (beviset för att du äger en fastighet) kallas för stämpelskatt. Lagfartskostnaden utgör 1,5 procent av det du betalat för huset.
Säkerhet
Om du äger något av värde kan du använda det som säkerhet, eller pant, för att få ett lån. Skulle du få svårt att betala kan banken kräva att du säljer säkerheten/panten.
Söderläge
Om en bostad ligger i söderläge så kan du räkna med absolut mest sol - nästan hela dagen under sommaren!
Tandläkarlån
Ett tandläkarlån är ett lån som du kan ta ifall du vill låna pengar till något typ av tandläkaringrepp.
Taxeringsvärde
Taxeringsvärde är det samlade värdet av en fastighet. Taxeringsvärdet styr hur mycket fastighetsavgift du ska betala om du äger ett fritidshus eller en ägarlägenhet (när det är du, och inte en bostadsrättsförening, som äger lägenheten). Har du en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som betalar den avgiften.
Tillträdesdag
Den dagen då bostaden byter ägare. Alltså dagen då du äntligen får flytta in i din nya bostad!
Topplån
Den delen av bolånet som inte har bostaden som säkerhet. Topplån är ett annat ord för ett lån som används till kontantinsatsen.
Toppskick
Ett sätt att säga att en bostad är i väldigt fint skick, ofta nyrenoverad.
Uppläggningsavgift
En avgift du betalar till banken för att starta upp ett lån.
Uppskov
Om du säljer en bostad med vinst, och sedan köper en dyrare bostad kan du ansöka om uppskov på skatten – det vill säga att du betalar skatten senare, i regel när du säljer nästa bostad.
Öppen planlösning
En bostad där rummen går i varandra - t. ex. att köket och vardagsrummet är i ett och samma, stora rum. Mer öppna ytor, färre antal stängda dörrar och en varm hjärtlig atmosfär.
Överlåtelseavtal
Det sista dokumentet som styrker (bevisar) köpet eller försäljningen av en bostad.
Övertrassering
En övertrassering betyder att du har använt mer pengar än vad du hade på kontot. Du ligger på minus med andra ord. Det är bra att undvika detta eftersom det kan innebära extra kostnader som övertrasseringsavgift och dröjsmålsränta.