Fler artiklar

Vad kostar det att ha en katt?
  • hushållsekonomi
  • hälsa och ekonomi

Vad kostar det att ha en katt?

Funderar du på att skaffa katt? Ett sällskap som kan vara hur mysigt som helst och kräver lite mindre jobb än en hund. Men det är fortfarande ett långsiktigt åtagande och som också innebär en kostnad som är bra att räkna på innan. Det är framförallt de där oväntade veterinär utgifterna som kan skena iväg. Då är det bra att ha tagit höjd för det och sparat ihop till en buffert. Här går vi igenom de vanligaste kostnaderna som en katt innebär och vad som är bra att tänka på.

Var kan man köpa katter?

  • Uppfödare: Att köpa en katt från en uppfödare är oftast dyrare och framförallt om det är en raskatt. Om det till exempel är en bengal du är ute efter får du vara beredd att betala upp till 60 000 kr. Men en bondkatt är betydligt billigare. Fördelen att köpa från en etablerad uppfödare är att det är tryggare. Viktigt är att se upp för oseriösa säljare.
  • Blocket: Det går också att köpa en katt på till exempel Blocket. Kräv då att katten du köper ska vara veterinärbesiktigad och vaccinerad och att du får ett veterinärintyg som inte är äldre än en vecka. Köper du en raskatt, ska du alltid se till att få en stamtavla (registrerad i SVERAK, SNRF, NFCO, TICA eller annat kattförbund). Om stamtavla saknas räknas katten som huskatt oavsett vad säljaren säger.
  • Katthem: Det finns många övergivna katter som söker nytt hem. Det är billigare att adoptera och du gör en god gärning. Kostnaden för katten är en adoptionsavgift mellan 600 - 1200 kr som ska täcka kattens vård på katthemmet. Det är bra om det ingår vaccinationer, ett mikrochip och kastrering om katten är tillräckligt gammal. Exempel på katthem där du kan adoptera en katt är https://kattstallet.se/

Vad kostar ID-märkning och registrering?

Från och med den 1 januari 2023 måste alla katter både vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Du kan välja att chipmärka din katt eller göra en tatuering. Priset för att märka katten varierar lite beroende på vilken veterinär du går till och ligger på runt 350–700 kr. Att registrera katten hos Jordbruksverket kostar 40 kr om du gör det digitalt.

Vad behöver man till en katt?

När du skaffar en katt behöver du en del saker för att din nya familjemedlem ska trivas och må bra. Kostnaden kan variera beroende på kvalitet, märke och var du köper produkterna. Priserna här är alltså ungefärliga.

  • Kattlåda: En kattlåda är nödvändig för innekatter. Priset varierar från cirka 150 till 500 kr, beroende på storlek och typ.
  • Mat- och vattenskålar: Dessa kan kosta mellan 50 och 200 kr för båda, beroende på material och design.
  • Klösträd: Ett klösträd är viktigt för kattens välbefinnande och kan kosta allt från 200 kr för enklare modeller till över 1000 kr för större och mer lyxiga varianter.
  • Transportbur: För säkra resor till exempelvis veterinären. Prisera ligger ofta mellan 200 till 500 kr.
  • Sovplats: En kattsäng eller en mjuk filt. Priset kan variera från 100 till 500 kr.
  • Leksaker: För stimulans och lek. Du kan spendera allt från 50 kr till några hundralappar beroende på hur många och vilka typer av leksaker du väljer. Vill du komma billigt undan? Det är kul och enkelt att tillverka egna kattleksaker. Tips hittar du här: https://blogg.agria.se/josephinenorman/kattpyssel/

Hur ofta vaccineras katter och vad kostar det?

Om inte katten är vaccinerad när du köper eller adopterar den, kommer det att kosta ungefär 1 000 kr för grund-vaccinationerna. Att vaccinera katten är viktigt för att den ska hålla sig frisk. Katter behöver vaccineras mot både kattpest och kattsnuva. I början ger man två vaccinationer med ett intervall på tre till fyra veckor mellan dem. Efter det får katten ytterligare en spruta ett år senare. För att hålla katten skyddad rekommenderas att vaccinera årligen mot kattsnuva och var tredje år mot kattpest.

Måste katten kastreras?

Det är inte lag på att kastrera sin katt men om den går lös utomhus bör du göra det. Kostnaden för att kastrera en katt kan variera beroende på var du bor och vilken veterinärklinik du väljer. Men du kan räkna med att kastrering för en hankatt kostar omkring 700 kr och en honkatt 1200 kr.

Vad kostar en kattförsäkring?

Genom att försäkra din katt slipper du stora, oväntade kostnader om olyckan skulle vara framme.Saknar du kattförsäkring kan även mindre skador kosta tiotusentals kronor. Hur mycket försäkringen kostar beror på kattens ras, ålder och vilken försäkringsnivå du väljer. Men räkna med att betala mellan 1000 och 3000 kr per år för kattförsäkring om det gäller en bondkatt. Här kan du jämföra kattförsäkringar och få prisförslag: https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/jamforelser/djurforsakringar/jamfor-kattforsakringar/

Kostnader för foder och kattsand 

De återkommande kostnaderna är främst de för mat och kattsand. Kostnaden för kattmat kan variera beroende på kattens storlek och typen av foder.Torrfoder är ofta billigare än våtfoder, men många kattägare väljer en kombination. En genomsnittlig månadskostnad kan ligga på ca 200 - 600 kr. Kattsand behöver bytas regelbundet, räkna med att lägga ungefär 100 - 300 kr per månad på det.

Vad kostar kattpensionat?

Om du reser bort kan du lämna katten på ett kattpensionat. Priset för det kan skilja sig en del beroende på läget och hur lång vistelsen är. Men priset brukar ligga på mellan 100 och 300 kr per natt. Känner du någon som behöver lite miljöombyte? Ett spartips är att låta någon bo i din bostad i utbyte mot att hen tar hand om katten!

Engångsskostnader (ungefärliga)
Mat - och vattenskålar 200 kr
Kattlåda300 kr
Sovplats300 kr
Klössträd 500 kr
Leksaker150 kr
Borste50 kr
Klotång50 kr
Transportbur 250 kr
ID- märkning och registrering350-700 kr + 40 kr
Grundvaccination1 000 kr
Kastrering hane 700 kr
Kastrering hona 1200 kr
Totalt ( ungefär)4 500 kr

Löpande kostnader (ungefärliga)
Kattmat1 000 - 3000 kr / år
Kattsand1 200 kr / år
Kattförsäkring (bondkatt)1000 - 3 000 kr / år
Vaccination påfyllnad var tredje år600 kr / gång
Totalt / år ( ungefär) 5 200 kr
Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank