Fler artiklar

Smarta spartips till dig som är singel
  • spartips
  • hushållsekonomi

Smarta spartips till dig som är singel

Är du singel och bor själv? Vare sig du valt singellivet eller är på jakt efter den rätta så är det ett faktum att det är dyrare att inte ha någon att dela boendekostnaderna med. Det är nästan dubbelt så dyrt att bo själv jämfört med att leva i en samborelation. Men misströsta inte, vi har sparknepen till dig som lever i ett singelhushåll!

Du är inte ensam om att leva själv

Det finns fler som bor i singelhushåll än sambohushåll i Sverige och majoriteten av dessa är ensamstående utan barn. Enligt SCB finns det 4 883 816 hushåll i Sverige och nästan två miljoner av dessa består av en person som bor själv utan barn. Även om det har sina fördelar att kunna bestämma allt själv, kan det ofta vara ganska tufft ekonomiskt när du lever i ett singelhushåll. Låt oss kolla på vad du kan göra för att få det lite lättare.

Var tar pengarna vägen?

Har du koll på vad du lägger dina pengar på? Gå igenom dina utgifter under en månad för att upptäcka kostnader som du kan dra ner på. Fundera också på vilka sparmål du har. Prioritera en buffert för oförutsedda utgifter först. Lever du själv, finns det inte alltid någon som kan backa upp om du skulle förlora jobbet eller om kylen helt plötsligt lägger av. En buffert på två månadslöner efter skatt brukar vara en bra tumregel.

Har du redan en buffert? Fundera isåfall vad du drömmer om. Är det att köpa lägenhet eller en resa någonstans? När du har satt upp dina sparmål är det lättare att dra ner på utgifterna.

Våra spartips

1. Uteluncher

Du har säkert hört detta spartips tidigare men det tåls att nämnas igen. Äter du lunch ute ofta för att du vill eller mer för att det blivit en vana? Om det är det senare, introducera en ny vana att ta med matlåda. Du kan mjukstarta med matlåda 2 dagar i veckan för att sedan trappa upp. Här finns mycket att spara. En utelunch kostar minst 130 kr, på en arbetsvecka blir det 650 kr. Det är 2 600 kr i månaden. En matlåda som kostar högst 30 kr kan du lätt få till.

Det innebär i så fall att du sparar 2 000 kr per månad. Om du räknar bort semesterveckorna blir det 22 000 kr på ett år!

2. Utekvällar

Vi vet, det är svårt att tacka nej till en trevlig kväll på stan när man är singel.Tyvärr är det också dyrt. Skulle du kunna dra ner på antalet utekvällar och behöver du gå ut varje helg? Att inte gå ut lika ofta innebär förutom att du sparar pengar, förhoppningsvis också att du kommer att uppskatta nästa festkväll mer.

Hur mycket lägger du på en utekväll? Vad blir det på ett år? När du har dessa kostnader framför dig kommer det bli lättare att prioritera ner utekvällar framöver. Varför inte ta en knytis-middag med vännerna?

Nordax image

3. Dejter

Har du också tagit "en öl" som blivit fler? Och visst vill man gärna ha något att tugga på till? Det viktigaste med första dejten är att ta reda på om ni klickar, om kemin finns där. Hur många första dejter har du varit på i år? Och vad är den ungefärliga totalkostnaden för dessa? Det kan ju egentligen räcka med att ses på en kopp kaffe eller ta en promenad.

4. Kläder & prylar

Hur mycket pengar lägger du på kläder och prylar varje månad? Det är inte dyrare med kläder bara för att du är singel men de flesta av oss tenderar att slentrian-shoppa. Shopping ger oss nämligen dopaminkickar, något som känns bra för stunden. Testa att skippa shoppandet under en månad. Vi lovar, du kommer märka att du klarar dig fint ändå och dessutom ha mer pengar över i slutet av månaden. Utnyttja även möjligheten att låna av varandra istället för att köpa nytt. Du behöver ju inte nödvändigtvis äga en borrmaskin eller köpa en discokula till festen.

Nordax image

4. Boende

Har du höga boendekostnader som till exempel räntekostnader och är orolig över din ekonomi? Fundera då på om du kan tänka dig att ha en inneboende att dela på kostnaderna med. Det är en effektiv lösning för att spara pengar på kort tid. En annan idé är att flytta ihop med en kompis. En sambo behöver ju inte nödvändigtvis vara en partner, men kanske en partner in crime? ;)

5. Mat

Det är inte bara boendekostnaderna som blir högre när du är singel. Matkostnaderna kan faktiskt också bli dyrare. Ofta är förpackningarna för stora och erbjudandena riktade till familjehushåll. Det lönar sig sällan att utnyttja storpack eller “köp två betala för en” när man ska äta allt själv. Ett tips är att storhandla med vänner och dela på förpackningarna. Köp till exempel family size på osten och dela den på två.

6. Resor

Boendekostnader för resor när man är singel blir sällan billigt, såvida du inte har en reskompis att dela rum med. Ofta tvingas du boka ett dubbelrum för att detta är det enda som finns men ändå betala som om två personer bodde där. Se därför till att planera resan och kolla efter hotell som har enkelrum. Ett annat alternativ är att byta bostad med någon som bor på den platsen du vill resa till. Det finns sajter för detta som till exempel: homeexhange.se.
Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank