Fler artiklar

Så förbereder du din ekonomi för höga elpriser
  • spartips
  • hushållsekonomi

Så förbereder du din ekonomi för höga elpriser

Du är inte ensam om att ha fått en ovanligt saftig elräkning. Elpriset har skenat iväg i hela landet, särskilt i söder. I september var elpriset i mellersta Sverige nästan dubbelt så högt och i södra Sverige hade elpriset tredubblats sen förra året. Men varför händer detta nu och kommer elpriserna fortsätta att stiga i vinter? Låt oss reda ut det och tipsa om hur du kan förbereda dig på eventuella prishöjningar.

Orsaker till höga elpriser

En solig sommar
Elpriset styrs i huvudsak av utbud och efterfrågan på el. Vi hade en varm och solig sommar, tyvärr straffar det sig eftersom låga vattennivåer innebär att vattenreserverna inte fylls på. Vattnet används för att producera el under vintern när efterfrågan är större.

Mindre blåst
Det har blåst ovanligt lite i södra Sverige. Det påverkar såklart vindkraftverkens elproduktion. Detta har också bidragit till ett minskat utbud av el i Sverige och därmed ökade elpriser.

Begränsad överföringskapacitet
En stor del av vår elproduktion sker i norra Sverige med framförallt vattenkraftverk. Problemet är inte elbrist men att kapaciteten att överföra elen till södra delen är begränsad. Det innebär att elpriserna blir högre i södra Sverige.

Hur blir elpriset i vinter?
Under mitten av november förväntas mer el kunnas föras över till södra Sverige vilket skulle innebära ett lägre elpris men det kan mycket väl öka igen. Svenska Kraftnät tror att de höga elpriserna kommer hålla i sig även under nästa år. Blir det en sträng vinter med ihållande kyla som gör att vi tvingas att importera mer el kan det bli extra dyrt. Elen i Europa produceras främst från fossila bränslen och priserna för gas och kol har stigit kraftigt. Vårt råd är därför att förbereda din ekonomi för högre elkostnader.

Vad kan jag göra?

Välj rätt elavtal

Ett rörligt elpris kan vara en risk om din ekonomi är känslig för oväntade utgifter eftersom det blir svårt att förutse hur stor elräkningen blir framöver. Däremot är det ofta billigare med ett rörligt elpris eftersom elhandelsföretagen tar en risk när det erbjuder fast pris. Rörligt elpris är att rekommendera om du bor i en mindre lägenhet med relativt låg elförbrukning och har en buffert för oväntade utgifter.

En elräkning för en villa brukar ligga mellan 3000 - 4000 kr i månaden och skenar elpriset iväg kan det alltså bli en ganska stor summa. Om du bor i en villa eller i ett radhus som har en hög elförbrukning kan det alltså vara läge att antingen välja ett rörligt elpris men med ett pristak eller ett fast elpris.

Spara ihop en buffert

Det finns som sagt en stor risk att dina månadskostnader kommer att öka rejält i vinter och framförallt om du bor i hus som drar mycket el. Därför är det en god idé att lägga undan pengar för att förbereda dig på större utgifter. Och skulle det under all förmodan inte bli en kall vinter och lägre elpriser än väntat, har du extra pengar att göra något skoj med. Sätt upp en automatisk överföring varje månad (autogiro) till ett sparkonto.

Nedan är några enkla spartips:

  • Har du flera streamingtjänster? Det räcker med en i taget, avsluta de abonnemang du inte utnyttjar fullt ut.
  • Testa en shoppingfri månad. Du få köpa mat men inte prylar och kläder. Vi lovar att det är enklare än du tror. Tips hittar du här: Detox för en shoppingfri månad
  • Ta med matlåda till jobbet. Du får unna dig att gå ut och äta med kollegorna en dag i veckan.

Spara el

Ett effektivt spartips är att kika på vilka möjligheter du har att sänka din elförbrukning. Ofta används onödigt mycket el. Läs denna för tips hur du kan spara el enkelt och effektivt: 12 sätt att sänka dina elkostnader

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank