Fler artiklar

Så fixar ni bästa budget-bröllopet
  • spartips
  • hushållsekonomi

Så fixar ni bästa budget-bröllopet

Vill ni gifta er utan att bränna alla sparpengar? Här kommer några smarta knep för att hålla nere utgifterna - ett fint och roligt bröllop behöver faktiskt inte kosta skjortan.


#1 Bryt normen

Tänk bort alla andras förväntningar och fundera istället på hur ni vill att just ert bröllop ska vara! En anledning att många lägger mycket pengar på sina bröllop kan vara förväntningarna på hur ett bröllop “bör” vara. Kanske är det dags att bryta den mer lyxiga och kanske aningen stela normen och istället fixa ett billigt men fantastiskt bröllop?

#2 Sätt en budget

Det underlättar att planera ett bröllop om ni vet vilken budget ni tänkt er. Fundera sen i steg två på vad ni vill lägga mest krut på och vad som inte är lika viktigt för er. Kanske är det viktigare att kunna bjuda in fler gäster än att spendera större delen av budgeten på en brudklänning? Skriv en prioritetslista med alla utgifter och rangordna det ni tycker är viktigast för ert drömbröllop. Gör därefter en ungefärlig uppskattning av hur stor del av budgeten som ska gå till de olika kategorierna. Tänk på att ta höjd för ev. extra oförutsedda kostnader och för utgifter som du kan ha missat och kommer på senare.

#3 Planera i god tid

När ni planerar livets fest är det bra att vara ute i god tid. De flesta lokaler bokas året innan. Det underlättar också att hitta alternativ för att jämföra priser. Välj inte första bästa utan att ha jämfört företags olika offertförslag och kollat runt först. Vill ni komma billigare undan ska ni också undvika högsäsong som vår och sommar.

#4 Undvik orden “brud” och “bröllop”

Många företag lägger på lite extra när de hör ordet bröllop eftersom man vet att många är villiga att betala mer för just en sådan dag. Därför kan det vara smart att höra sig för vad partytält, buketter och blomsterarrangemang kostar - utan att nämna orden brudbukett och bröllopsfest. Tänk också på att det finns fina klänningar som passar utmärkt till bröllop - även om de inte kallas just brudklänningar.

#5 Utnyttja kontakter

Om ni utnyttjar era kontakter kan ni spara mycket pengar. Tänk om det faktiskt är så att ni har en konditor och kock i bekantskapskretsen och ett band som skulle älska att spela på ert bröllop? Känner ni någon som är bra på att ta fina bilder? Då kan ni skippa proffsfotografen och spara några tusenlappar.

#6 Fynda på loppis och secondhand

Det går att göra riktigt bra fynd på loppisar och secondhand och det är dessutom ett mer hållbart alternativ. Udda kaffekoppar, ljuslyktor och vaser hittar du lätt för en billig slant - vilket kan bli en kul detalj. Även en brudklänning brukar gå att köpa för minst halva priset på second-hand.

#7 Låna av vänner

Innan ni köper på er massa saker till bröllopet kan det vara värt att kolla runt om ni kan låna en del av de saker ni behöver. Posta ett inlägg på sociala medier med en förfrågan om att låna till exempel tårtfat, vaser, ljusstakar med mera.

#8 Låt gästerna bidra

För att hålla nere matkostnaderna kan en buffé vara ett alternativ. Det brukar vara lite billigare än en trerätters med bordsservering. Det blir även ett sätt för gästerna att mingla. Ett annat alternativ är att skippa bröllopspresenter och att alla istället bidrar till bröllopsfesten - med en flaska vin till exempel. Det kan också vara bidrag i form av pengar.

#9 Spåna på alternativa lokaler

Behöver bröllopsfesten verkligen utspela sig centralt eller på ett slott? Kanske skulle det kunna funka lika bra lite längre från stan? Det finns många udda och kul alternativ som både kostar mindre och gör att ert bröllop sticker ut och blir något man minns lite extra. Många lokaler kräver att man använder deras cateringfirma. Det är därför bra att hitta en lokal där ni kan köra egen mat och dryck.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank