Fler artiklar

Därför vill du inte ta tag i din ekonomi
  • spartips
  • hushållsekonomi

Därför vill du inte ta tag i din ekonomi

Råkade du gå in och kolla läget på Instagram igen fast du vet att du borde ta tag i andra jobbigare saker som till exempel din privatekonomi? Du är inte ensam. Vi människor har en tendens att skjuta upp saker som känns jobbiga.

Varför håller vi på såhär då, skjuter upp sånt som vi ändå vet att vi borde göra? Förklaringen ligger faktiskt lagrad i våra gener. När vi ställs inför något jobbigt, utlöses en s.k. flyktimpuls. Det kan vara en rädsla för att misslyckas eller inte hinna med.

Du känner dig aldrig ledig

Det ger oss inget att skjuta upp saker, snarare slösar vi massa energi på att gå omkring och tänka på allt vi borde göra. Du känner säkert igen dig i att aldrig känna dig riktigt ledig. Och de där sakerna du borde ta tag i ligger där och gnager på samvetet och skapar ångest och oro.

Sätt igång utan att tänka - följ våra 3 tips!

Vissa saker känns jobbigare att ta tag i än andra. För många kan den egna ekonomin vara en sån sak. Det är helt enkelt svårt att veta i vilken ände man ska börja. Att kolla första avsnittet av The Crown och fortsätta genom alla säsonger känns bra mycket enklare än att ens tänka på lån och budget.

Men precis som du betar av avsnitt 1-10 kan du beta av våra tre enkla tips för få mer kontroll på din ekonomi. Tänk inte, utan sätt igång bara. Studier visar nämligen att när vi väl sätter igång med en uppgift värderar vi den mindre svår än vad vi trodde att den skulle vara.

1) Sätt en budget

Lugn, det finns appar som räknar och mer eller mindre sköter detta åt dig - som budgetappen Tink. Den delar automatiskt in dina insättningar och uttag i olika kategorier. På det sättet kan du få du bra koll på vad du spenderar pengar på varje månad. Du kan också ställa in vilken budget du ska hålla dig till för varje kategori. 

2) Samla dina lån och sänk räntan

Har du många lån och krediter bör du samla dem i ett lån. Då får du inte bara bättre överblick, du sänker även dina räntekostnader. Det är inte alltid som bankerna godkänner ett nytt lån för att samla privatlån och kreditskulder, speciellt om du skulle ha en betalningsanmärkning. På Nordax Bank fokuserar vi på din framtida betalningsförmåga. Om du t ex äger din bostad kan du ansöka om att samla dina lån och sänka dina månadskostnader - trots betalningsanmärkningar och inkassokrav. 

3) Rensa bland alla dina abonnemang

Installera appen Påmind som samlar alla dina abonnemang på ett ställe som mobilabonnemang, streamingtjänster, elavtal, försäkringar och prylar du köpt på avbetalning. Appen talar också om för dig om det finns billigare alternativ på marknaden och uppmanar dig att byta. Du kan även avsluta avtal eller byta till förmånligare förslag direkt i appen.

PS. Glöm inte att belöna dig själv efter varje punkt du tagit tag i. På det sättet tränar du hjärnan att ta tag i saker som känns jobbigare eftersom du kopplar detta till något positivt. DS.

Räkna på att samla dina lån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank