Fler artiklar

Så köper du en bostad med en kompis
  • om bolån
  • bostad

Så köper du en bostad med en kompis

Känns drömmen om egen lägenhet långt bort? Det kan vara segt att spara ihop till kontantinsatsen om du t.ex. bor i andrahand och betalar skyhög hyra, lite av ett moment 22. Men har du tänkt på möjligheten att köpa din första bostad tillsammans med någon, varför inte en kompis eller ett syskon? Det är en möjlighet att sänka era boendekostnader samtidigt som bostaden med största sannolikhet kommer att öka i värde - en bra investering alltså.

“Att köpa en bostad tillsammans med en vän kan definitivt vara ett bra sätt att komma in på bostadsmarknaden. En bostad är med största sannolikhet är en bra investering. Det är dessutom en fördel att låna tillsammans med någon eftersom det oftast innebär bättre lånevillkor och lägre ränta, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.”

Läs mer och ansök om bolån

Behöver båda bo i lägenheten?

Det finns ingen lag som säger att du inte kan köpa en bostadsrätt ihop med kompisar. Däremot behöver bostadsrättsföreningen godkänna er som köpare. De flesta föreningar har som regel att man måste bo i lägenheten. Om bara den ena personen flyttar in har bostadsrättsföreningen rätt att neka er som köpare. Det är alltså en fördel om ni kan stå ut med att bo med varandra ett tag. Så se till att ni har ungefär samma uppfattning när det gäller nivån på städning och en inte alltför olika livsstil. Det brukar underlätta.

Är det en fördel att söka bolån tillsammans?

När ni ansöker om ett bolån tillsammans är en huvudsökande och en medsökande på lånet. Eftersom bådas inkomster och ekonomiska förutsättningar räknas in betyder det lägre risk för banken. Det innebär i sin tur att ni har möjlighet att få en lägre ränta, högre lånebelopp och bättre villkor. Inte så dumt alltså.

Räkna på ditt lån

Finns det några risker med att låna tillsammans?

Tänk på att när ni båda står på lånet har ni också fullt solidariskt betalningsansvar. Det betyder att om den ena låntagaren hamnar i ekonomisk knipa, behöver den andra låntagaren betala hela lånesumman och alltså inte bara 50%. Även om banken gör en noggrann bedömning av bådas ekonomiska situation är det bra om du själv har någorlunda koll på att din medsökande har en ordnad ekonomi.

Vad gäller vid olika kontantinsats?

När du köper en bostad med en person som du inte är gift med och om ni går in med olika kontantinsats* behöver ni skriva ett avtal. Utan avtal träder sambolagen in. Den innebär att om ni flyttar isär och säljer lägenheten görs en bodelning och pengarna från försäljningen delas 50/50. För att lösa det behöver ni ett samboavtal som tar hänsyn till att ni gått in med olika kontantinsats. I samboavtalet ska det framgå hur ni vill att pengarna ska fördelas vid en eventuell försäljning.

Vad krävs för att få bolån hos Nordax?

Alla som jobbar och har en inkomst varje månad ska kunna få lån till att köpa en bostad och detta oavsett om du är projekt- eller timanställd, vikarie eller frilansar. Eftersom de större bankerna använder automatiska processer är det lätt att få avslag om du sticker ut och t.ex. inte har en fast inkomst. 

“På Nordax lägger vi mycket tid på att förstå dina individuella ekonomiska förutsättningar, där helheten är viktigare än vilken anställningsform du har, säger Johan.”

Läs mer och ansök om bolån

*Kontantinsats: Vid ett bostadsköp är kontantinsatsen den del som du inte kan betala med hjälp av ett bolån. Kontantinsatsen är alltså något som du själv behöver spara ihop till. Oftast behöver du betala 15% av bostadens värde i kontantinsats.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank