Fler artiklar

Hyra eller köpa bostad?
 • bostad

Hyra eller köpa bostad?

Hyresrätt, bostadsrätt, andrahand... vilka är egentligen för- och nackdelarna med de olika boendeformerna? Låt oss reda ut!

Hyresrätt

Hyresrätt innebär att du hyr en lägenhet av en hyresvärd, som äger en eller flera fastigheter med hyreslägenheter. En hyresrätt kan vara bra om du inte vill binda upp dig under en längre tid. Att hyra är också bekvämt eftersom hyresvärden fixar mycket av det praktiska - som renoveringar eller byter ut kylskåpet om det skulle gå sönder.

Fördelar:

 • Du slipper spara ihop till en kontantinsats, ta ett bolån och betala ränta.
 • Kan kännas tryggare än en bostadsrätt eftersom hyresvärden har huvudansvar och kan hjälpa till om något behöver fixas i lägenheten. Du slipper t.ex. betala för renoveringar
  (även om det ibland kan innebära en hyreshöjning).
 • Enkelt att flytta. De flesta hyresbostäder har kort uppsägningstid, så du kan vara flexibel om du t.ex. plötsligt får för dig att du vill flytta utomlands.

Nackdelar:

 • På många platser, särskilt storstäder, kan det ta många år att få förstahandskontrakt på hyreslägenhet såvida du inte stått i bostadskö sen du föddes.
 • Boendekostnaden blir oftast högre i längden med en hyresrätt jämfört med en bostadsrätt. Hyrorna har en tendens att gå upp på sikt eftersom de styrs av marknaden.
 • Du har inte samma frihet att renovera och göra om i lägenheten som du skulle haft i en bostadsrätt. Det är helt enkelt hyresvärden som bestämmer vad du får göra.

Hyra i andrahand

Du kan också hyra någon annans privata bostad. Antingen hela bostaden eller hyra en del av den (inneboende). Detta oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Att hyra i andrahand kan passa dig som behöver ett boende snabbt och under en kortare tid. Många gånger kan du hyra möblerat, vilket kan vara bekvämt.

Fördelar:

 • Det går oftast snabbare att hitta en lägenhet att hyra i andrahand jämfört med ett förstahandskontrakt.
 • Du har ofta möjlighet att hyra möblerat, vilket kan vara praktiskt om du behöver ett boende under en kortare tid.

Nackdelar:

 • Dyrt i längden. Att hyra i andrahand innebär med största sannolikhet en hög boendekostnad eftersom hyran generellt sett är högre jämfört med om du hyr i första hand. Och vem vill betala någon annans ränta?
 • Oviss framtid. Ofta korta kontrakt och du kan tvingas flytta med kort varsel när hyresvärden vill ha tillbaka lägenheten.

Bostadsrätt

När du köper en bostadsrätt köper du egentligen en andel i en bostadsrättsförening. Du köper alltså inte själva lägenheten utan snarare en rätt att bo i en lägenhet som ingår i bostadsrättsföreningen. Kanske kan det verka ologiskt att köpa när det är så bekvämt att hyra? Men det finns fördelar med att äga sin bostad/andel också. En anledning är att du har större frihet att göra nästan vad du vill med den. Men framförallt finns det ekonomiska skäl till att köpa.


Fördelar

 • Är i de flesta fall en bra investering som lönar sig på sikt eftersom bostadspriserna historiskt sätt har gått upp över tid.
 • Genom att satsa på rätt typ av renoveringar har du möjlighet att öka bostadens värde ytterligare. Du har också möjlighet att fixa till bostaden precis som du vill och sätta din personliga prägel på den.
 • Generellt sett billigare i längden jämfört med en hyresrätt. Ju mer du betalar av på ditt bolån, desto lägre boendekostnader. Plus att du kan se amortering som ett sparande till dig själv.

Nackdelar

 • Bostadsrättspriserna är höga. Du måste ha en del sparat för att få ihop till kontantinsatsen (15 % av bostadens pris) Resterande 85% kan betalas med bolån*.
 • Det kan bli höga boendekostnader under en längre tid när du både ska amortera och betala räntan på bolånet.
 • Du ansvarar själv för renoveringar ( inklusive kostnaden).


* Storbankerna kräver oftast fast anställning för att du ska kunna få bolån. Det gör att projektanställda, egenföretagare o.s.v. utesluts. Hos oss på Nordax Bank har du däremot möjlighet att ansöka om bolån oavsett anställningsform.

Läs mer om bolån

Bor du i en hyresrätt som ska ombildas till bostadsrätt?

Har du fått frågan om du är intresserad av att köpa lägenheten du hyr? Det kanske kan kännas onödigt att köpa. Varför betala massor och ta lån när du redan hyr? Men ombildning av hyresrätt till bostadsrätt är i regel ekonomiskt lönsamt. Oftast får du köpa lägenheten till omkring 70% av marknadspriset. Det innebär med stor sannolikhet att du går med vinst den dagen du säljer lägenheten.

Läs mer om hur ombildning funkar här

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank