Sätt dina sparmål för 2022

Det finns alltid en risk att du kommer på saker för sent. Att du skulle varit med i facket eller byggt upp en buffert för när det oförutsedda sker. Men nu är det trots allt nytt år och dags för nya tag. Vi tänkte därför vi ge dig lite tips på hur du kan spara mer och vad som är viktiga sparmål. 

Hur sänker man sina fasta kostnader?

Det är vanligt att de fasta kostnaderna är onödigt höga och ofta kanske man inte orkar ta tag i att kolla upp billigare alternativ. Men för att göra det lite enklare kan du använda Appen Mina Tjänster. Den samlar alla abonnemang på ett ställe, visar billigare alternativ och ger möjlighet att säga upp avtal direkt i appen. Har du bolån? Isåfall kan det vara en idé att försöka förhandla om räntan eller flytta lånet. Om du har flera smålån bör du samla dem i ett enda lån för att sänka månadskostanden.

Är det alltid en fördel att samla sina lån?

Ja, flera mindre lån är oftast betydligt dyrare var för sig än ett större. Det beror på att små lån ofta har högre räntor. Dessutom läggs det på avi- och administrationsavgifter på respektive lån. Många bäckar små, blir stora kostnader i längden. Har du dessutom fått högre lön sen du tog dina tidigare lån? Då har du möjlighet att få ännu bättre villkor och lägre ränta när du samlar dina lån till ett.

Äger du en bostad som är belånad till max 85% av marknadsvärdet? Då kan du välja samla dina lån i ett bolån. Att låna med bostaden som säkerhet innebär ofta bättre villkor och lägre ränta jämfört med ett privatlån utan säkerhet.

Samla dina lån

Hur stor buffert ska jag ha?

Att spara för att säkra en stabil ekonomi även i svårare tider, kanske inte känns jättekul. Däremot så kommer en buffert innebära ett större lugn i vardagen. En rekommendation är att ha tre månadslöner på ett sparkonto. Glöm inte att se om du kan dra ner på dina fasta kostnader för att kunna spara mer varje månad.

Hur mycket ska jag spara till pensionen?

Sen var det pensionen ja. Något som för vissa av oss kan kännas långt bort och omotiverat att spara till. Men innerst inne vet du att den är viktig den med. Även om du har en tjänstepension (den delen du får från jobbet) så bör du spara utöver den för att säkra en bra levnadsstandard som pensionär. Ett riktmärke är att spara 3-5 % av din inkomst. Så tjänar du 25 000 kr, bör du alltså spara omkring en tusenlapp varje månad.

Samla dina lån

Kopiera länk: