8 sätt att sänka dina elkostnader

Fick du en (el)-chock när du såg din senaste räkning? Det beror förmodligen inte på att du använt mer el än vanligt - utan elpriset har helt enkelt stigit kraftigt de senaste månaderna.

Hur det blir framöver är svårt att sia om och vädret spelar en stor roll när det kommer till elpriserna. Är det torrt, kyligt och vindfattigt kan det medföra att elpriserna fortsätter stiga. Vi vill därför ge dig några smarta spartips för att sänka dina elkostnader.

1. Jämför elavtal

Innan du börjar snåla på elen hemma kan det vara värt se över ditt elhandelsavtal alltså ditt fasta eller rörliga elavtal. Det enklaste sättet är att använda en jämförelsetjänst som t.ex. appen Mina Tjänster. Där ser du om det finns billigare alternativ på marknaden. Du kan även avsluta avtal eller byta till förmånligare förslag direkt i appen.

2. Sänk eller höj temperaturen

De hushållsapparater som kyler eller värmer drar generellt sätt mest el. Hit hör t.ex. kyl och frys, diskmaskin, tvättmaskin och el-element. Vilken temperatur har du i kylskåpet, är den onödigt låg? Och behöver du verkligen tvätta i 60 grader? En tvätt i 40 grader kräver bara hälften så mycket el som en tvätt i 60 grader.

3. Städa bakom kylen

När städade du bakom kylen och frysen senast? Många av oss slarvar nog med det. Men för att spara el bör du damma av slingorna på baksidan av kylen och frysen. Då behöver kylaggregatet inte anstränga sig mer än nödvändigt.

4. Frosta av och fyll frysen

Frosta av frysen ungefär en gång om året. Det är också viktigt att hålla den välfylld. En full frys drar nämligen mindre el. Det är alltså helt ok att köpa på dig mer än ett paket glass.

5. Micra maten

Ja, men faktiskt. Det är inte helt fel att värma maten eller till och med tillaga den i micron - iallafall om du vill spara på elen. Micron drar mycket mindre el än en vanlig ugn, varmluftsugn eller spishäll.Och då ska vi inte börja snacka om sallad...

6. Undvik att jobba hemifrån

Att sitta hemma och jobba drar faktiskt en del el - helt i onödan. Förutom att datorn drar el, använder du kanske diskmaskinen i större utsträckning osv. Har du möjlighet, gå in till kontoret. Och ta för all del med dig mobilladdaren och ladda så mycket du bara kan.

7. Ha alltid powerbanken redo

Man vet aldrig var det kan finnas fri tillgång till el. Det gäller att ta vara på chansen att ladda. Ha till vana att alltid ha med dig en powerbank. Eluttag finns på fler ställen än du kan ana. De kan t.ex. finnas på tåg, bussar, cafeer eller hos närmaste grannen.

8. Bli en nattuggla

Har du ett timprisavtal kan det löna sig att vara uppe på natten och konsumera el. Då är efterfrågan på el lägre och därmed även elpriset. Risken är att du kan göra dig osams med dina grannar men det kan det vara värt. Dra igång och dammsuga, starta diskmaskinen och ladda allt som går att ladda som t.ex.elbilen om du har en sån.

Kopiera länk: