Vad är reporänta?
Reporäntan är ett verktyg Riksbanken använder för att hålla inflationen på en låg och stabil nivå och upprätthålla ett fast penningvärde
Riksbanken kan påverka aktiviteten i ekonomin genom att justera reporäntan. Banker har möjligheten att låna av och placera pengar hos Riksbanken mot ränta. Denna ränta styrs av, just det – reporäntan. Då banker lånar pengar av Riksbanken som styr reporäntan påverkar detta dagslåneräntan, den ränta som råder när banker lånar pengar av varandra. Dagslåneräntan styr i sin tur finansinstitutens korta marknadsräntor, de räntor som hushåll och företag stöter på när de lånar pengar.
Reporäntan styr alltså marknadsräntorna – där av namnet styrränta.
Vad innebär det för dig?
- Reporäntan påverkar räntan på bolån och privatlån, vilket kan innebära mer eller mindre pengar över i plånboken.
- Med mer pengar i plånboken ökar vår konsumtion och därmed pengaflödet på marknaden, vilket på sikt kan leda till billigare priser i butikerna.
- Sparkontoräntan följer reporäntan, en hög reporänta innebär exempelvis en hög sparränta och mer i avkastning.
- Räntan påverkar möjligheten att ta bostadslån, vilket också påverkar priserna på bostäder – om fler tar billiga bostadslån ökar chansen att de kan betala mer för sin bostad, och därmed ökar bostadspriserna.
- Reporäntan påverkar valutakursen vilket kan leda till en markant skillnad i reskassan när du växlar svenska kronor mot andra valutor.
Tillbaka till FAQ