Alla artiklar

Råd för dig i en separation
  • relationsekonomi

Råd för dig i en separation

Är det du som blir lämnad eller är du den som lämnar? Oavsett vilket så är det en stor omställning och en tuff period väntar. I samarbete med GO ON, kommer här några tips som förhoppningsvis ger dig hjälp på vägen när separationen och kaoset är ett faktum.

1) Ansök om skilsmässa

Är ni gifta behöver ni ansöka om skilsmässa. Oavsett om det är ett ömsesidigt beslut eller inte så måste blanketter fyllas i och skickas in. Det kostar 900 kr att ansöka om skilsmässa och blanketterna hittar du på domstol.se

2) Var inte rädd att be om hjälp

Ett uppbrott tar mycket energi. Därför kan hjälp och stöttning av vänner, familj och kollegor var ovärderligt. Finns det möjlighet att ta annan hjälp så som städhjälp, flytthjälp eller matkasse så brukar det underlätta denna period.

3) Gör en budget

Uppbrottet är ett faktum och du står nu på egna ben. En skilsmässa eller en separation har stor påverkan på din privatekonomi. Ju tidigare du kan börja kartlägga dina nya förutsättningar, desto bättre. Kartlägg din ekonomi och se om det finns något du kan göra annorlunda. Fundera om du kan dra in på eller ändra något. Finns det barn med i bilden så är det bra att lyfta detta med dem och förklara hur läget ser ut. Förklara också att detta inte behöver gälla för all framtid. Barn är ofta väldigt anpassningsbara.

4) Se över dina försäkringar

Se till att eventuell livförsäkring och hemförsäkring skrivs på dig. Har du barn gäller detta även för dem.

5) Gör en bodelning

Att bodela innebär att du och din partner delar upp er egendom mellan er. Ni kan själva bodela, eller låta tingsrätten utse en bodelningsförrättare om ni inte kommer överens. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Gäller det ett samboförhållande görs bodelningen med utgångspunkt i egendomsförhållandena när samboförhållandet upphörde. Om ni inte kommer överens kan ni eller någon av er ansöka till tingsrätten om en bodelningsförrättare.

6) Samarbeta för barnens bästa

Var lojala mot varandra. Försök se den andre föräldern genom barnets ögon och prata inte illa om hen med barnet. Var inte rädd att ta hjälp om kommunikationen inte fungerar. Oftast går det att lösa vardagspusslet på egen hand, men kommer ni inte framåt kan det behövas professionell hjälp för att upprätta gemensamma förhållningsregler. Den hjälpen kan man oftast få genom sin kommun i samarbetssamtal.

Fler checklistor, praktiska råd, artiklar, erbjudanden och mycket mer som hjälper dig att ta nästa steg i din relation, separation eller skilsmässa får du på www.goon.se

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank