Fler artiklar

8 ljusglimtar under 2024
  • hushållsekonomi
  • hälsa och ekonomi

8 ljusglimtar under 2024

Det är lätt att deppa ner sig i alla dåliga nyheter och orostankar kring ekonomin. Men allt ser inte så mörkt ut.Tro det eller ej, men det finns faktiskt ett antal ljusglimtar att glädjas över. Här listar vi några av dem!

1. Botten är nådd

Kan det vara så att Sveriges ekonomi nått botten och att det bara kan gå uppåt nu? Handelskammarens Stockholmsbarometer visar en ljusning i ekonomin. Tydligast skillnad ser man för hotell- och restaurangbranschen där läget gick från mycket sämre till bättre än normalt. Hushållen börjar resa mer och gå på restaurang. Vi ser helt enkelt lite ljusare på framtiden i och med att räntesänkningar väntas och att prisökningarna på mat och drivmedel har avtagit. Så det kanske är läge att sätta på Timbuktus gamla dänga och blicka framåt optimistiskt mot våren?

2. 30 % lägre elpriser

Våren närmar sig med stormsteg! Det innebär varmare väder, lägre elförbrukning och elpriser! Elpriset förväntas nämligen halveras till omkring 50 öre per kWh under april jämfört med förra året. Utöver varmare väder bidrar lägre bränslepriser och lågkonjunktur i Europa till prisfallet. Det visar elbolaget Bixias prognos för våren 2024.

3. Sänkta bolåneräntor i vår

Du har säkert hört att det finns planer på att sänka styrräntan och att bankerna i sin tur kommer att sänka bolåneräntorna i vår. Vad baseras det på då? Jo, bland annat så tittar man på Konjunkturinstitutets barometer. Den visar att företagen inte kommer att höja priserna lika mycket som tidigare. Det är ett tecken på att inflationen lugnat ner sig. Om den trenden fortsätter, kommer inflationen att minska och det öppnar upp möjligheten för räntesänkningar.

4. Jobbskatteavdraget har höjts

I år dras mindre skatt från din lön. Skatten har sänkts med upp till 3 578 kronor i månaden under 2024 tack vare jobbskatteavdraget. Hur stor skattesänkning du får beror på storleken på din inkomst. Jobbskatteavdraget är som störst för dem med lägre inkomst och minskar ju högre inkomst du har. En annan faktor som påverkar jobbskatteavdraget är hur mycket kommunalskatt du betalar. Om skatten är hög innebär det också att du får ett högre jobbskatteavdrag.

5. Sydafrika, Turkiet och Japan är billigare att resa till

Om du gillar länder som Japan, Turkiet, Sydafrika, Kina, Thailand och Tjeckien, tycker vi att du ska glädjas åt denna nyhet. Nu är det nämligen billigare att resa till dessa länder. Undersökningen som gjorts av Svenska Dagbladet baseras på en jämförelse mellan 37 länder där man både kollat på växelkursen men också prisnivån på varor och tjänster i ett land.

6. Extra maffig skatteåterbäring

Om du haft stora ränteutgifter under året lär din skatteåterbäring bli extra stor, såvida du inte har jämkat. Högre räntekostnader innebär mer skattereduktion. Kan du göra reseavdrag? Om dina resor till och från jobbet överstiger 11 000 kr per år kan du få mer tillbaka på skatten i år. Reseavdraget har nämligen höjts från 18.15 kronor till 25 kronor milen. Är du en av dem som inte får tillbaka på skatten? Grattis, du är faktiskt en av de egentliga vinnarna. Du har nämligen inte lånat ut dina pengar gratis till staten under året som varit.

Nordax image

7. Bra jul i år - ta en vecka ledigt och få en på köpet!

Maximera semestern under julen! Den är nämligen bättre i år än förra året när det kommer till ledighet. Om du tar ledigt tre dagar, 23:e, 27:e och 30:e december, är du ledig i 10 dagar mellan 21-30 december. Tar du ytterligare två dagar (2:a och 3:e januari), får du två veckor ledigt!

8. Höga sparräntor

Räntan på sparkonton är hög just nu! Har du pengar du kan lägga undan ett tag? Isåfall är det ett guldläge att passa på att spara pengar på ett fasträntekonto. Då är du garanterad en fast ränta under hela bindningstiden oavsett om räntan sänks senare i vår. Fördelen med ett fasträntekonto är att du på förhand vet hur mycket dina pengar kommer att växa.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank