Alla artiklar

Så styr du upp ekonomin efter semestern
  • spartips
  • hushållsekonomi

Så styr du upp ekonomin efter semestern

Tomt på kontot efter semestern? Du är inte ensam. Den höga inflationen har gjort att även den som är duktig på att göra egna budgetar lätt spenderar för mycket. Här har vi samlat några effektiva sätt att styra upp ekonomin. Se sparandet som en utmaning och glöm inte att unna dig något när du nått ditt mål.

1) Sätt en budget

Gör en budget där du drar av fasta kostnader som hyra och el från din inkomst och bestäm sen hur mycket du får spendera utöver det varje månad. Med många budget-appar slipper du kategorisera utgifterna själv. Det enda du behöver göra är att koppla ihop dina kredit- och kontokort med dem. Då kommer alla dina utgifter och insättningar delas in i olika kategorier. Du kan också ställa in vilken budget du ska hålla dig till för varje kategori. På det sättet får du en bra överblick och du ser var pengarna tar vägen.

2) Rensa bland abonnemang

Ett effektivt sätt att spara pengar varje månad är att identifiera onödiga fasta kostnader som bara tickar på. Kanske betalar du för streamingtjänster du inte utnyttjar? Hur mycket kan du spara varje månad genom att avsluta abonnemangen?

3) Byt elavtal och försäkringar

Det kan vara så att du betalar onödigt mycket för el och försäkringar. På Compricer kan du jämföra priser. Det är inte så jobbigt att byta avtal när du väl hittat ett förmånligare alternativ. Gör det bara! Det kostar oftast inget att byta.

4) Cykla eller gå

Varken buss eller bil är gratis. Hur mycket lägger du på transport varje månad? Gå eller cykla istället och spar pengar. Har du bil? Kanske läge att ställa av den ett tag om du har möjlighet? Förutom höga bensinpriser, slipper du även betala bilskatt och trafikförsäkring. För att ställa av bilen meddelar du Transportstyrelsen att du inte kommer att använda den på ett tag (det är

5) Samla dina lån

Har du många dyra smålån? Samla dem i ett större lån med bättre villkor, lägre ränta och färre avgifter. Äger du en bostad som är belånad till max 85% av marknadsvärdet kan du samla dina lån i ett bolån. Det är ofta mer förmånligt än ett privatlån. Läs här om att samla lån.

Läs mer om att samla lån

6) Sänk dina matkostnader

Äter du lunch ute ofta? Ta med matlåda till jobbet med gårdagens middagsrester! Äter du lunch ute varje dag blir det ungefär 23 000 kr per år (om varje lunch kostar 100 kr). Tar du istället med dig en lunchlåda tre dagar i veckan kan du spara drygt 12.000 kronor per år. Försök också att undvika att småhandla i en dyr närbutik. Planera dina inköp, veckohandla och bunkra upp när ett livsmedel är riktigt billigt (om det är något som håller sig länge). Köp frukt och grönt efter säsong och glöm inte tygkassar (en plastpåse kostar idag omkring 7 kr).

7) Sälj det du inte använder

Det är lätt att samla på sig både kläder och prylar som man inte använder. Enligt en undersökning genomförd av Kantar Sifo 2021 på uppdrag av Blocket, har vi svenskar oanvända prylar och kläder hemma till ett genomsnittligt värde av 16 000 kronor. Rensa hemma, på vinden och i förrådet! Du kan enkelt sälja det du inte behöver på på Sellpy, Tradera eller Blocket.

8) Säg hejdå till tobaken

Röker eller snusar du? Förutom hälsofördelarna med att ta farväl av tobaken finns det väldigt mycket pengar att spara.

9) Använd mindre el

Förutom att byta till ett billigare elavtal, finns det andra knep att ta till för att sänka dina elkostnader - använd mindre el! Det är möjligt utan att behöva frysa eller leva i mörker. Läs 12 sätt att sänka dina elkostnader

10) Spara aldrig pengar på ett lönekonto

För över pengar från ditt lönekonto till ett sparkonto med bra ränta och låt pengarna växa.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank