Alla artiklar

Har du råd att separera?
  • relationsekonomi

Har du råd att separera?

I en separation eller skilsmässa är det inte bara känslorna som får sig ett hårt slag, även ekonomin. Förutom att du behöver köpa en ny uppsättning bestick och stå själv för alla abonnemang, är du framförallt i behov av ett nytt boende. Enligt en ny Novus-undersökning på uppdrag av Nordax, har nära 7 av 10 par inte pratat om vad som skulle hända med boendet vid en eventuell separation.

“En separation kostar i genomsnitt 75 000 kr med allt nytt som behöver konsumeras och då är inte ens kontantinsatsen till en ny bostad inräknad. Det är förvånansvärt få som har sparat ihop till en buffert och har dessa pengar tillgängliga, säger Sofia Jacksson, en av grundarna av GO ON.”

Våga prata om en eventuell skilsmässa/separation

Det kan kännas jobbigt att ta upp ämnet skilsmässa/separation när det inte alls är aktuellt. Hälften skulle tycka det var jobbigt att diskutera vad som skulle hända vid en eventuell separation och bara 13 % har en plan enligt vår senaste Novus undersökning. Men att säkra en stabil ekonomi och veta att du har förutsättningarna att kunna skaffa eget boende, gör även förhoppningsvis att du känner dig lugnare och tryggare i din relation. Det kanske till och med bidrar till att stärka relationen?

Kompensera - för en jämställd ekonomi

Vid en separation är det oftast kvinnan som drabbas hårdast ekonomiskt. Detta beror förstås ofta på att kvinnor har en lägre inkomst och kanske även jobbar deltid för att hinna med familjelivet.

Att säkerställa att ni har en jämställd ekonomi i ert förhållande är alltså viktigt, både på kort och lång sikt. Tjänar din partner 30% mer kan han/hon kanske bidra med 30 % mer till de gemensamma utgifterna. Har någon av er tagit ut den mesta av föräldraledigheten? Det påverkar inte bara den nuvarande inkomsten utan även pensionen och ni kan kompensera varandra för detta.

Spara till en buffert

Spara, spara, spara! Se till att ha ett eget sparande. Att ha en buffert om något oförutsett sker, behöver alla. Ingen kan förutspå framtiden. Det mest effektiva för att få mer över till ett sparkapital är att försöka få ner de fasta kostnaderna.

  • Samla era lån och sänk månadskostnaderna
    Har ni många lån och krediter bör ni samla dem i ett lån. Då får ni inte bara bättre överblick, utan sänker ofta även era räntekostnader. Om ni äger en bostad, kan ni eventuellt samla lånen med bostaden som säkerhet och få ner räntan ännu mer.
  • Rensa bland era abonnemang
    Se över era abonnemang som mobilabonnemang, streamingtjänster, elavtal och försäkringar. Använd en jämförelsetjänst och kontrollera att ni inte betalar onödigt mycket för exempelvis elavtalet. Kanske har ni två Netflix-konton och kan dela på ett istället? Vad täcker hemförsäkringen? Finns det kanske försäkringar ni kan slopa?
  • Öppna ett fasträntekonto
    Ett fasträntekonto har generellt sett högre sparränta än ett vanligt sparkonto eftersom du binder dina pengar en viss tid. Fördelen är också att du vet hur mycket dina pengar kommer att ha växt vid bindningstidens slut.
Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank