Spartips för bra start på nya året

28 december 2017

2017 är förbi och så även jul och nyår. Men alla festligheter har en baksida och det kan svida lite i plånboken i början av året. Därför kommer här ett gäng spartips!

December är känt som en av de mer festliga månaderna på året då man sluter upp med vänner och familj. Klappar, mat, dryck, pynt och övriga kostnader tenderar att springa iväg vilket gör att plånboken kan kännas tunn när det nya året startar. Men, då vill vi tipsa om en tid för att ta hand om sig själv lite samt för att ta kontroll över sina kostnader. Våra spartips kan ge en god och hälsosam start på året.

  • Skapa en tydlig månadsbudget och bestäm på förhand vad saker och ting får kosta. Kanske kan du till och med bestämma dig för att januari ska vara en helt "konsumtionsfri" månad där du enbart köper det mest nödvändiga?

  • I samband med en ny månadsbudget är det skönt att göra en rensning hemma, ofta har man saker hemma som sällan eller aldrig används. Ett bra tips är att rensa och sälja, även om man tycker att det känns krångligt och onödigt så är ju trots allt 10 sålda saker á 100 kronor en tusenlapp - många bäckar små är ett uttryck som kommer till sin rätt här! Idag finns en mängd secondhandtjänster online som man kan ansluta till och få sålt sina saker - smidigt, enkelt och bra för plånboken! Dessutom är det bra för miljön att sälja och köpa secondhand.

  • En annan post som lätt gör att pengarna springer iväg är restaurang- och barbesök. Det är minst lika trevligt att ses hemma med vännerna och då även lättare att hålla koll på kostnaderna, dessutom kan alla bidra med något! Knytis är både billigt och trevligt, och mindre stressigt för värden som då slipper förbereda allt själv.

  • Planera dina matinköp väl och se alltid till att du kan ta med dig matlåda till jobbet. Att dessutom ha en eller flera vegetariska dagar i veckan är bra både för vardagsekonomin, miljön och din hälsa.

  • Ta en promenad till jobbet! Har man långt till jobbet och brukar åka bil tipsar vi om att istället åka kommunalt. Bilen är ofta en stor post på utgiftssidan och det finns många bra alternativ till att ta den. Har man behov av bil ibland finns många bra bilpooler man kan ansluta sig till, till exempel.

  • Att skippa nikotinet är ett nyårslöfte för många. Det är ingen hemlighet att det ger positiva effekter både på din hälsa och ekonomi. 

För att skapa en långsiktigt hållbar situation för dig och din ekonomi är det viktigt att inte sätta för svåra eller för ambitiösa mål. Tänk istället igenom din situation och gör saker du mår bra av. Ofta kan det hjälpa med att ta lite mera genomtänkta beslut i vardagen och reflektera över om man till exempel verkligen behöver den där nya prylen eller tidningsprenumerationen. Att ta kontroll över sin vardagsekonomi är oerhört bra för självkänslan och välmåendet. Låt 2018 bli ett år då du är mån om dig själv och din situation!  

Taggar