Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en registrering hos ett kreditupplysningsföretag om att en person inte anses sköta återbetalningar av sina lån och andra skulder. Om du har en skuld som du inte betalat kan du få en betalningsanmärkning. Den kan göra att du får svårt att ta lån, köpa lägenhet eller öppna telefonabonnemang.


Har du problem att betala tillbaka ditt lån?

Det är lätt att tro att du får en betalningsanmärkning så fort du missat en delbetalning. Lugn, så är det inte – det är en process där du har stor möjlighet att göra rätt för dig innan det gått för långt. Minska magknipet och kontakta din bank så fort som möjligt. Förenklat ser stegen ut så här:

  1. Du missar att betala ditt lån till banken i tid även om du har fått påminnelse. Tänk på att banken inte är skyldig att påminna dig.
  2. Din skuld går vidare från banken till ett inkassoföretag som ska driva in pengarna.
  3. Du betalar fortfarande inte.
  4. Banken eller inkassoföretaget ansöker om ett betalningsföreläggande för dig hos Kronofogden. I betalningsföreläggandet begär de att du ska betala.
  5. Kronofogden skickar brev till dig om att du ska betala tillbaka skulden inom en bestämd tid. Om du inte tycker att du är skyldig att betala kan du neka till Kronofogdens krav. Det kallas att du bestrider kravet.
  6. Du säger inte emot kravet genom att bestrida det men betalar fortfarande inte heller.
  7. Kronofogden beslutar att du måste betala det du är skyldig. Ett sådant beslut heter utslag.
  8. Ett kreditupplysningsföretag hämtar in information om Kronofogdens utslag och registrerar din betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år efter att du har betalat skulden. Om du fortfarande inte betalat kan registreringen förlängas.


Får jag låna pengar hos Nordax om jag har en betalningsanmärkning?

Om du vill ansöka om ett privatlån utan säkerhet hos Nordax kan du inte ha några betalningsanmärkningar. 
Du kan dock fortfarande ansöka om att samla dina lån och på så sätt sänka dina månadskostnader. Det gör du genom att ta ett privatlån med bostaden som säkerhet eller ett ta ett helt nytt bolån hos oss. På så sätt ökar dina chanser att få ett lån eftersom vi har din bostad som säkerhet. Dessutom gör vi alltid en bedömning från person till person: vi bryr oss mer om din förmåga att betala i framtiden är hur din ekonomiska situation har varit tidigare.


Läs mer om vårt bolån här

Tillbaka till FAQ

Blev din fråga besvarad?