Varför diggar vi att gigga?

Under 2017 var 44 000 personer egenanställda i Sverige. Det är en ökning med 31 % jämfört med året innan och det finns ingen anledning att tro att det har minskat under 2018. Egenanställning innebär att man fakturerar, utan att ha ett eget företag, via något av de allt fler egenanställningsföretagen, exempelvis Cool Company som Nordax Bank just inlett ett samarbete med. De sköter i sin tur kontakt och fakturering med uppdragsgivaren.

Men vad är det då som får så många att lämna tryggheten och de avlägset hägrande guldklockorna för att kasta sig ut på egna äventyr? Är det pengar? Är det drömmen om ett eget imperium? Nja, de flesta svarar faktiskt… friheten. Mia Holmberg Karlsson på SvD skriver intressant om gigekonomin:

”Från början var det ett sätt att kunna bestämma själv över sitt arbete och samtidigt försörja sig. Åtta år senare är frilansandet – "giggandet" – en livsstil och en plan för resten av livet […]. Friheten och flexibiliteten är svår att vända tillbaka från.”

Längtan efter oberoendet framkom också i en undersökning vi genomförde i våras tillsammans med United Minds. ”Att vara min egen chef” trumfade då både att utveckla en specifik idé och att tjäna mer pengar.

Men med nya sätt att arbeta kommer också nya behov och nya utmaningar. Hur gör man exempelvis om man blir sjuk eller vill skaffa barn? Ett problem som vi nyligen har adresserat är behovet av bolån för alla som inte är fast anställda - bolån för vanligt folk*. Men det finns såklart mycket mer att göra för att ställa om till en ny värld, och vi hoppas kunna presentera fler nytänkande lösningar och produkter framöver.

Kopiera länk: