"Utvecklare är tech-savvys som ligger steget före när det kommer till distansarbete"

Hur klarar utvecklare omställningen till distansarbete och vad krävs det för att bli en riktigt bra ledare inom IT-området? Vi tog en digital fika med Johan Haldin, Head of IT Development på Nordax.

Vad är det du gillar med utveckling?

Du är i framkant och får jobba med nya grejer i ständig förändring. Jag gillar att det är så hands-on, att mycket handlar om att försöka förstå vad det egentliga problemet bakom uppgiften är för att sedan vara den som löser det. Ibland smäller det till och blir akut, att då tillsammans med ett skickligt team få saker att fungera igen är jäkligt tillfredsställande. Jag upptäckte att jag gillade att programmera när jag pluggade på universitetet - resten är historia hehe.

Idag leder du Nordax:s IT Development-team. Hur är det?

Teamet har växt mycket sedan jag satte min fot på Nordax första gången. Från att vara själv i ledarposition till att jag nu har team managers som jag coachar. Det märks att Nordax värderar ett prestigelöst ledarskap högt, vilket också var en stark bidragande anledning till att jag sökte mig hit. Det är stimulerande att jobba i en kultur med många skickliga personer. Att jag och mina team managers alla kan utveckling tror jag är viktigt för att kunna leda våra specialister. Det handlar om att förstå språket och att ha en grundförståelse för de tekniska utmaningarna vi står inför. Det är extremt svårt att rekrytera duktiga utvecklare och det är det som gör rekryteringen så rolig.

Hur tycker du att synen på IT/utveckling har förändrats?

Kuf-stämpeln blir blekare för varje ny generation av utvecklare. Förut var det många som trodde att utvecklare bara är sjukt tekniska personer som skyr folk som pesten. Så har det aldrig varit i verkligheten och nu har de flesta fått en annan bild av oss. Det krävs verkligen en social kompetens eftersom vi jobbar så mycket i team. Dessutom tror jag att senaste årens starka varumärken inom IT (Spotify, Klarna, Viaplay m.fl.) fått fler att söka sig till vår bransch. Deras tydliga produkt gör att folk förstår hantverket bakom bättre.

Till sist, hur ser du på coronakrisens påverkan på din ditt team?

Utvecklare är tech-savvys som alltid legat steget för när det kommer till distansarbete. Vi är vana att hitta de bästa tekniska lösningarna och arbetsmetoderna för detta och är bra på att anpassa oss efter nya förutsättningar. Däremot har det blivit lite svårare med det sociala. Därför har fler har fått personalansvar för att kunna finnas där för alla team-medlemmar.

Vi rekryterar! Här kan du läsa om lediga tjänster i IT-teamet: career.nordax.com/departments/it

Taggar: Om oss Karriär
Kopiera länk: