Ho ho ho!

Julen står för dörren och med den årets i särklass största konsumtionsperiod. I år väntas svenskarna handla klappar och mat för nästan 80 miljarder kronor. Känn på den. Svensk handel jublar ikapp med barnen som är de största mottagarna av julklappar. Och det kan man såklart förstå, handlarna gör stora intäkter, skattekronor rullar in och konjunkturen hålls vid liv.

Men det finns ett annat perspektiv som är mer aktuellt än någonsin. Vår konsumtion har större konsekvenser än glädjen över en ny iPhone, besvikelsen över att den är i fel färg och mättnaden på fjärde dagen av rester från julafton. Det perspektivet belyses i en reflektion över Svensk Handels julhandelsprognos

Från vårt håll kan vi konstatera att båda perspektiven finns med oss när vi gör bedömningar om vem som ska kunna ta ett lån. Eller inte. Att låna pengar för kortsiktig konsumtion är aldrig att rekommendera, och om vi för en sekund bortser från hur konsumtion påverkar planeten så uppmanar vi alla stressade julhandlare där ute: köp inte fler julklappar än du har råd med. God jul!

Taggar: Privatekonomi
Kopiera länk: