Hur du sparar till dina barn

Många föräldrar sparar till sina barn genom att öppna ett sparkonto i sitt eget namn, eller i sitt barns namn. Oavsett kommer ett sparande gagna barnet otroligt mycket senare i livet. Det kan handla om att spara till en kontantinsats så barnet kan köpa en bostad och flytta hemifrån i vettig ålder, eller en buffert barnet kan dra nytta av när det fyller 18.

Vem får öppna sparkonto?
Föräldrar eller vårdnadshavare kan öppna ett sparkonto till en minderårig. Hos oss på Nordax Bank behöver vårdnadshavaren fylla i en blankett och bifoga ID-handlingar för att öppna ett konto, sen är det bara att börja spara.

Vem disponerar över barnets sparkonto?
Om vårdnadshavaren har öppnat ett sparkonto i sitt eget namn men sparar åt sitt barn så disponerar vårdnadshavaren över kontot precis som den vill. Då är det upp till vårdnadshavaren när den vill ge pengarna till barnet. I det fallet är det bra om det finns ett testamente eller avtal på plats som tydligt anger barnet som mottagare av pengarna om vårdnadshavaren inte skulle kunna göra det.

Om vårdnadshavaren öppnar ett konto i barnets namn är det vanligt att disponeringen av kontot förs över till barnet när denne fyllt 18 år. Vårdnadshavaren är alltså ansvarig fram tills barnet blir myndig.

Hur sparar jag till mina barn eller barnbarn?
Det många gör är att spara hela eller delar av barnens barnbidrag på ett sparkonto. Om du varje månad lägger undan en summa på till exempel vårt Sparkonto Xtra medavkastning blir det mycket pengar till den dagen de är myndiga – och en väldigt bra start på vuxenlivet. Komplettera med ett annat sparande och barnen har sitt på det torra innan de ens är vuxna.

Nordax har en av marknadens bästa räntor på våra sparkonton, perfekt för dig som vill börja spara till dina barn.

Testa vår sparkalkylator här

Om du har några andra frågor, tveka inte att kontakta oss. Lycka till med ditt sparande!

Taggar: Spartips
Kopiera länk: