Brinner för att ge ratade bolånesökare en ny chans

3 000 miljarder kronor. Så stor är marknaden för svenskarnas bolån. Men en grupp har fortfarande svårt att tränga sig in i kön för bolån – nämligen kreditvärdiga privatpersoner som inte lyckas få lån hos storbankerna, ofta egenföretagare.

– I det segmentet äter vi in på storbankernas affär, säger Jacob Lundblad, vd för Nordax Bank.

Nordax lanserade i maj förra året en uppstickarprodukt som ska fånga upp gigekonomins bolånesökare.

– Storbankernas standardiseringar och automatiseringar stänger ute många privatpersoner som inte passar mallen men som har god återbetalningsförmåga. Dessutom upplever många att de inte blir så väl bemötta – att få bankmän har tid att lyssna och se över deras egen livssituation, säger Jacob Lundblad, vd för Nordax Bank.

Jacob Lundblad, VD på Nordax Bank
– Storbankernas standardiseringar och automatiseringar stänger ute många privatpersoner, säger Jacob Lundblad.

Det är inte första gången Nordax Bank lanserar något som betraktas som en ”uppstickarprodukt”, detsamma skedde 2004 när banken grundades och ett privatlåneerbjudande introducerades.

– Jag minns det tydligt. Jag har haft förmånen att få växa med det här bolaget sedan starten, säger Jacob Lundblad.

Efter att ha tagit magisterexamen i företagsekonomi i Lund fick han jobb hos den nystartade banken, då precis fyllda 26. Sedan dess har Jacob Lundblad testat på otaliga roller och trappsteg på Nordax Bank. Vid blott 29 års ålder tog han plats i ledningsgruppen och 2010 klev han in som marknadschef och vice vd.

– När jag efterträdde Morten Falch som vd kändes det som ett naturligt steg att ta. Jag har alltid varit stolt över Nordax som plattform, våra kreditbedömningar och vår plats på marknaden – men vi kan göra mer. Under det senaste året har vi lagt stort fokus på att göra en strategisk analys som lett fram till en plan som kommer att bredda vårt kunderbjudande, och som innebär ambitiösa tillväxtplaner.

Jacob Lundblad brinner för att ge ratade bolånesökare en ny chans:

– De fasta anställningarna är inte längre en drömbild i den gigekonomiska era vi befinner oss i. Vi vill finnas där för de kunder som inte valt de anställningsformer som förr var ”traditionella” och därmed inte matchar storbankernas kreditbedömningsmallar. Det finns ett stort och växande kundbehov för oss att fylla på marknaden.

Bland Sveriges egenföretagare känner sig varannan inte önskvärd som kund hos storbankerna på grund av sin anställningsform, visar en undersökning som Nordax Bank gjorde våren 2018.

I dag har Nordax Bank en utlåning till privatpersoner i Norden och Tyskland på strax över 20 miljarder kronor, en siffra som lär komma att öka framöver.

– Målet är 30-40 miljarder kronor inom några år, avslutar Jacob Lundblad.


Läs mer om Nordax bolån

 

Taggar: Om oss
Kopiera länk: