Bolån för en växande grupp på arbetsmarknaden

Utan fast jobb kan det vara svårt att få bolån hos storbankerna – även om du jobbar och har stabil ekonomi. Men det finns en lösning för personer med icke-traditionella anställningar: bolån från Nordax.

– Vi fångar upp en modern och växande grupp på arbetsmarknaden, säger Hanna Rosenqvist, bolånespecialist på Nordax Bank.

Icke-traditionella anställningar håller på att bli det nya vanliga. Ungefär var femte svensk har en visstidsanställning, och nästan en halv miljon svenskar är företagare. Lägg till alla som jobbar i projekt, tar jobb vid sidan om studier, eller är på väg hem efter att ha arbetat utomlands.

– Drömmen om en fast heltidsanställning har fått konkurrens av andra värden. Många uppskattar flexibilitet och meningsfullhet mer än guldklocka efter lång och trogen tjänst, säger Hanna Rosenqvist, bolånespecialist på Nordax Bank.

hanna_small.png
Hanna Rosenqvist, Bolånespecialist på Nordax Bank

9 av 10 kan tänka sig frilansa

Enligt amerikanska Forbes kommer hälften av arbetsmarknaden i USA att bestå av frilansare inom tio år. Och 9 av 10 svenskar är positiva till att frilansa i framtiden, visar en undersökning från ett bemanningsföretag.

Men den moderna arbetsmarknaden har en baksida för den som ska köpa bostad. Saknar du fast anställning kan det vara svårt att få bolån hos storbankerna. Dessa tittar i regel mer på kredithistorik än på personens nuvarande ekonomiska situation och framtida betalningsförmåga.

– Storbankernas standardiseringar stänger ute många som inte passar mallen, men som egentligen har god betalningsförmåga, säger Hanna Rosenqvist.

"Många är företagare med stabil ekonomi"

Nordax erbjuder sedan 2018 ett bolån riktat till denna växande grupp svenskar.

– Många är egenföretagare eller visstidsanställda som inte har några betalningsanmärkningar och som aldrig misskött sin ekonomi.

Hanna ger exempel på kunder som kommer till Nordax efter att ha ratats av storbanken:

– Det kan vara en entreprenör med 10 års erfarenhet av att driva företag som nyss startat sitt bolag. Eller en lärare som jobbat i flera år på samma skola, men som saknar fast tjänst eftersom skolan förnyar anställningen var tredje månad.

Vi gör en helhetsbedömning 

Andra vanliga kunder är högutbildade nyanlända som fått jobb, eller utlandssvenskar som flyttar hem.

– De kan ha stabil ekonomi men saknar kredithistorik, för det tar tid att bli kreditvärdig med storbankernas sätt att räkna.

Många är dessutom missnöjda med hur de blir bemötta. Bland Sveriges egenföretagare känner sig varannan inte önskvärd som kund hos storbankerna på grund av sin anställningsform, visar en undersökning från Nordax Bank.

På Nordax tar man sig tid att förstå och bedöma personens hela situation, betonar Hanna.

– Du ansöker om bolån på vår webbplats. Sedan ringer vi upp dig, ger ett första besked och diskuterar hur vi ska gå vidare.

Personlig rådgivning är A och O

Samma bolånespecialist följer sedan kunden genom hela bolåneprocessen, från ansökan tills lånet är utbetalat.

– Vi lägger stor vikt vid den personliga rådgivningen och att skräddarsy en lösning utifrån var och ens behov. För oss är det viktigt att varje kund fattar ett genomtänkt beslut.

Låneerbjudandet med tre olika räntebindningstider – tre månader, tre år och fem år – gäller både för lån vid köp av ny bostad och för refinansiering av nuvarande boende.

Med räntor från 2,95 procent ligger Nordax Bank mellan storbankerna och de andra aktörerna i segmentet.

 

Läs mer om Nordax bolån eller gå direkt till vår Bolånekalkylator

 

Kopiera länk: