Bolån för någon som du

Lån från 150.000 kr - 10.000.000 kr

Ränta mellan 3,5% - 9,0%

Till ny bostad eller låna mer på din nuvarande bostad

Sverige är fullt av människor som arbetar och tjänar pengar utan att vara fast anställda. Vissa driver eget, andra är projektanställda eller jobbar deltid. Faktum är att allt fler jobbar på det här sättet och ännu fler kommer göra det i framtiden. Samtidigt får många av de här företagsamma personerna inte ta bolån hos “gammelbankerna”. Trots god inkomst och stabil ekonomi. Konstigt, eller hur?

Därför väljer vi att inte stirra oss blinda på anställningsform, utan gör en genomgång av hela ekonomin och tittar framåt istället för bakåt när vi hjälper till med bolån. Så att vanligt folk, med helt vanliga jobb, också kan skaffa sig ett eget hem. Rimligt tycker vi.

ANSÖK OM BOLÅN

 • Att låna med bostad som säkerhet

  När du står inför en nystart i livet är det viktigaste att fokusera på vart du är på väg och det du vill förverkliga, istället för att fastna i det som varit. Vi gillar genomtänkta beslut och vår målsättning är att anpassa lånet efter just din situation och förmåga. Hos oss får du ett lån du har råd med helt enkelt.

  Jag har ingen fast anställning

  Det moderna arbetslivet är föränderligt och vi tycker att det i många fall läggs för stor vikt vid anställningsform. Dagens samhälle är fullt av egenföretagande, projektanställningar, vikariat eller timarbete, för att nämna några. Faktum är att det är Sveriges vanligaste anställningsform, och frågan är varför inte du och de 450 000 andra i samma situation får ta ett bolån? Självklart är det betydelsefullt hur mycket du tjänar när vi ska värdera din betalningsförmåga. Men till skillnad från många andra långivare har vi en mer öppen och modern syn på inkomst. Vi förstår att det finns en uppsjö av sätt att ha en stabil inkomst på, det måste inte alltid innebära att man har fast anställning.

  LÅNA TROTS betalningsanmärkning

  Om du har en betalningsanmärkning kan detta ses som en indikation på att du inte skött dina ekonomiska åtaganden. I många fall lägger storbankerna och andra kreditgivare väldigt stor vikt vid denna notering i kreditupplysningsföretagens register. När vi på Nordax gör en värdering av din ekonomiska situation tar vi däremot fasta på din framtida betalningsförmåga. Därför kan vi i många fall ha överseende med betalningsanmärkningen, om vi i samtalet med dig får en mer nyanserad bild av din situation och dina behov.

  En betalningsanmärkning kan jämföras med att få ett rött kort. Alla vet att en utvisning både kan vara helt självklar men också lite väl sträng. Särskilt när man tittar på reprisen i slowmotion. Det är precis så vi försöker göra om du har en betalningsanmärkning.

  LÅNA TILLSAMMANS ELLER LÅNA SJÄLV

  Om ni är två som tar ett lån tillsammans kallas den ena personen för låntagare och den andra personen för medlåntagare. Vanligtvis godkänner vi endast en närstående som medlåntagare tex sambo/make/maka/partner och ibland även förälder. Det finns flera saker du ska vara medveten om ifall du tar ett lån tillsammans med en annan person. Prata igenom allt så att ni båda är införstådda med vad det innebär innan ni skickar in en ansökan. Det viktigaste att komma ihåg är ni lika ansvariga för att betalningarna sköts. I det fall din medlåntagare inte kan betala ”sin del” av lånet hamnar hela betalningsansvaret på dig. Varje person som står på lånet har alltså 100 procent betalningsansvar och inte hälften var. Lever du tillsammans med någon, och ändå valt att låna själv, kan din partner behöva lämna sitt godkännande för att du ska kunna få lånet beviljat.

 • Till sidans topp
 • Så här går det till

  Att låna pengar med en bostad som säkerhet innebär förutom ett noggrant handläggande även ett stort engagemang. Varje bolåneansökan studeras av våra bolånespecialister och du kan känna dig trygg med att alltid kunna få personlig hjälp under låneprocessen.

  ATT TÄNKA PÅ NÄR JAG FYLLER I ANSÖKAN

  Det du berättar om dig själv och din ekonomi i låneansökan, kommer utgöra grunden för vår förståelse av din historia, din nuvarande situation och framförallt din plan för framtiden. Ansökan är kostnadsfri. När du skickar in ansökan gör vi en kreditupplysning innan vi kan börja titta på dina uppgifter.

  MITT BESKED – LÅNELÖFTE OCH LÅNERBJUDANDE

  En bolånespecialist kommer att titta på din ansökan och göra en första kreditbedömning baserad på de uppgifter du lämnat. Därefter kontaktar vi dig med ett preliminärt besked och information om eventuella kompletterande uppgifter vi behöver för att bevilja din ansökan. Du får sedan ett skriftligt låneerbjudande där du ser hur mycket du kan låna och under vilka förutsättningar.

  MIN BOLÅNESPECIALIST

  Våra bolånespecialister är experter på att skräddarsy en lösning utefter dina specifika behov. Med bred kunskap och stort engagemang hjälper de dig genom hela låneprocessen, från första låneansökan till utbetalning och vidare hantering av ditt lån. Målsättningen är att du alltid ska känna dig trygg och välinformerad under resans gång.

  VÄRDERING AV BOSTADEN

  Oavsett om du ska köpa en ny bostad eller låna mer på din nuvarande bostad, behöver vi göra en ny värdering av den bostad du tänker använda som säkerhet för lånet. Värderingen kommer att utföras på plats i bostaden, av en lokal fastighetsmäklare som Nordax samarbetar med. Mäklaren kommer att kontakta dig för att boka in en tid som passar för ett besök. Har du köpt en ny bostad så utförs värderingen efter ditt tillträde. Värderingen kostar 1 995 kr.

  UTBETALNING AV LÅNET

  Vid köp av ny bostad kommer du överens med säljaren om vilken dag du ska få tillträde till din nya bostad. På tillträdesdagen bokas en tid då du träffar säljare och mäklare för att signera likvidavräkning, köpehandlingar och ta emot nycklar. Nordax betalar då ut lånet och slutlikviden betalas till säljaren. Om säljaren har lån med bostaden som säkerhet så löser vi dessa.

  Lånar du till något annat så kommer lånet att betalas ut några dagar efter att vi fått skuldebrev och övriga handlingar signerade av dig.

 • Till sidans topp

Prata bolån med oss.

Vissa val är enkla, andra kluriga och ibland gör du något för första gången. Oavsett var i livet du befinner dig just nu, så lyssnar vi gärna på dina idéer och framtidsplaner.

Fyll i uppgifterna nedan så ringer vi upp dig.

 • Vad kostar det?

  Vi tycker att ditt beslut att ta ett nytt bolån ska vara väl genomtänkt. För att ta ett sådant beslut krävs såklart att man har all information som behövs, den hittar du här nedanför.

  AVGIFTER

  Vi har följande avgifter kopplade till vårt bolån:

  • Uppläggningsavgift: 1 850 kr

  • Värderingsavgift: 1 995 kr

  • Aviavgift (vid autogiro): 20 kr/månad

  RÄNTOR

  Som bolånekund har du en ränta som bestäms individuellt. Räntesatsen du erbjuds påverkas bl.a. av hur stor andel av bostadens marknadsvärde som belånas, din inkomst, och din ekonomiska historik. Vi tillämpar alltså inte listräntor som många andra banker och vi har inga krav på att du behöver köpa andra tjänster för att få en viss räntesats.

  Du kan välja rörlig ränta (3 mån) eller att binda räntan i 3 år eller 5 år. Rörlig ränta (3 mån) innebär att räntesatsen kan ändras var tredje månad i takt med förändringarna på räntemarknaden. Väljer du att binda räntan är räntan densamma under hela perioden.

  Under första året har våra bolån en tilläggsränta på 3,95%. Denna tilläggsränta erläggs i förskott som ett engångsbelopp i samband med att du tecknar lånet och används för att täcka månadsbetalningarna för tilläggsräntan i takt med att betalningarna förfaller.

  GENOMSNITTLIG RÄNTA

  Denna tabell visar den genomsnittliga ränta för våra utbetalda bolån.

  Månad3 månader3 år5 år
  2018 09 6,17% - % - %
  2018 08 5,44% - % - %
  2018 07 5,11% - % - %
  2018 06 5,46% - % - %
  VÅR PLAN ÄR ATT SÄNKA DIN RÄNTA

  När du varit kund i tre år och du betalat alla låneavier i tid kommer vi sänka din ränta 1 procentenhet. Och har du varit kund i fem år (och fortfarande betalat alla låneavier i tid) sänker vi din ränta ytterligare 1 procentenhet. Dock kan din ränta aldrig understiga  den lägsta ränta vi erbjuder för vald bindningstid.

  DET KOSTAR INGET ATT LÄMNA OSS

  Om du vill lösa ditt bolån oavsett vilken bindningstid du valt är detta helt kostnadsfritt hos oss. Det betyder att vi inte tar ut det som kallas ränteskillnadsersättning. Det är en ersättning som de flesta banker tillämpar för att täcka den ”förlust” som långivaren gör när en låntagare vill lösa lånet under bindningstiden.

  EXTRA KOSTNADER VID KÖP AV FASTIGHET

  När du ska köpa fast egendom med äganderätt, t.ex. en villa, är det flera kostnader som tillkommer. I samband med köpet är du skyldig att registrera ditt ägande genom att söka lagfart hos Lantmäteriet. För detta utgår en stämpelskatt på 1,5% av köpeskillingen och Lantmäteriets expeditionsavgift på 825 kr. Vi hjälper dig gärna med denna ansökan.

  Det kan också tillkomma kostnader för pantbreven som behövs för att du ska kunna belåna fastigheten. Om säljaren redan har lån på huset kan det finnas pantbrev som du kan ta över som säkerhet för dina lån. Behöver du nya pantbrev behöver du betala en stämpelskatt om 2% av pantbrevets belopp plus Lantmäteriets expeditionsavgift på 375 kr. Att ordna allt med pantbreven kan vara lite krångligt men självfallet hjälper vi dig med detta.

  EXTRA KOSTNADER VID KÖP AV BOSTADSRÄTT

  Ska du köpa en lägenhet i en bostadsrättsförening kan det ibland förekomma en del extra kostnader. Vanligt är en överlåtelseavgift på ca 1 100 kr samt en pantsättningsavgift på ca 400 kr som betalas till bostadsrättsföreningen. I vissa fall kan föreningen även kräva en medlemskapsavgift. Avgifterna tas ut av bostadsrättsföreningen och beräkningen av avgifterna framgår normalt av föreningens stadgar.

  ÅTERBETALNING AV LÅNET

  Varje månad betalar du av ett belopp på lånet som gör att din skuld minskar. Eftersom vi tillämpar rak amortering betalar du samma amorteringsbelopp varje månad (medan räntebeloppet kan variera beroende på hur många dagar det är i månaden och räntesatsen kan komma att ändras då din räntebindningstid löpt ut).

  Du kan när som helst lösa lånet genom att betala tillbaka hela lånebeloppet. Du kan också när som helst flytta över lånen till en annan långivare. Det förutsätter naturligtvis att den nya långivaren godkänner överflyttningen. Om du återbetalar ditt lån i förtid behöver du inte betala ränteskillnadsersättning. 

  Detaljerad information kring din individuella återbetalningsplan kommer du kunna ta del av i faktabladet som vi bifogar när du får ett låneerbjudande av oss.

  RÄKNEEXEMPEL

  Här följer ett exempel som du kan använda för att få en bra överblick av hur ett bolån hos oss är upplagt. Ett representativt exempel för bolån om 1.000.000 kr med säkerhet i fastighet, tomträtt eller bostadsrätt som har en nominell ränta om 4,0%, 30 års löptid, 2% årlig amortering, månadsavgift 20 kr för autogiro, uppläggningsavgift 1850kr, värderingskostnad 1995 kr, tilläggsränta om 3,95% första året ger en effektiv ränta om 4,4% med 360 återbetalningar á 5020 kr per månad under 30 år. Räntan är fast, med 3 månaders, 3 års eller 5 års bindningstid. (april 2018)

 • Till sidans topp
 • Förklaringar och förtydliganden

  Det finns många begrepp och förfaranden i samband med att låna pengar som är lite krångliga. Här är förklaringar på de vanligaste. Har du specifika frågor ska du självklart höra av dig till oss så hjälper vi dig.

  PANT OCH PANTSÄTTNING

  När du ansöker om ett bolån innebär detta att bostaden du ska köpa eller redan äger står som säkerhet för lånet. Det kan vara en villa, bostadsrätt eller en tomträtt belägen i Sverige. Säkerheten kallas för pant. Att en bostad du planerar att köpa är pantsatt är normalt och innebär att den nuvarande ägaren har ett bolån där bostaden fungerar som säkerhet för bolånet. De allra flesta bostadsägare i Sverige har någon form av bolån. När du köper en ny bostad är det mäklaren som ansvarar för att kontrollera om bostaden är pantsatt och att de lån som finns på bostaden blir lösta.

  Att pantsätta din bostad innebär att din bostad kan komma att säljas om du skulle få problem med att leva upp till dina skyldigheter enligt låneavtalet.

  VÄRDERING

  Innan ett bolån kan beviljas måste alltid bostaden som ska belånas värderas på plats. Denna värdering kostar 1 995 kr och debiteras dig som kund.

  LAGFART

  När du ska köpa fast egendom med äganderätt, t.ex. en villa, tillkommer vissa kostnader. I samband med köpet är du skyldig att registrera ditt ägande genom att söka lagfart hos Lantmäteriet. För detta utgår en stämpelskatt på 1,5% av köpeskillingen och en expeditionsavgift på 825 kr. Självklart hjälper vi dig med denna ansökan.

  HANDPENNINGSLÅN

  När du skrivit kontrakt på en ny bostad är det vanligt att man betalar en handpenning på 10% av köpeskillingen. Den ska sättas in på ett konto hos mäklaren. Äger du en bostad idag och behöver sälja den för att få loss pengar till handpenningen, kan vi i vissa fall hjälpa till med ett handpenningslån. Det innebär att du får ett tillfälligt lån som du löser när du får pengar för din sålda bostad.

  ÖVERBRYGGNINGSLÅN

  När du köper en ny bostad behöver du själv betala minst 15% av köpeskillingen i egen insats. Äger du en bostad idag och behöver sälja den för att få loss pengar till den egna insatsen, kan du i vissa fall ta ett överbryggningslån hos oss. Det innebär att du tillfälligt lånar ett belopp motsvarande din kontantinsats och när du sedan får pengar för din sålda bostad, löser du lånet. För att vi ska kunna betala ut ett överbryggningslån, behöver vi se att du har ett kontrakt på försäljningen av din nuvarande bostad. Du behöver inte ha fått pengarna från försäljningen ännu, det får du när du flyttar ut och lämnar över bostaden till din köpare.

 • Till sidans topp